Обожавам пица, всъщност , май не познавам човек , който да не обича това италианско чудо .
Да, чудо е , за мен именно такива рецепти са гениални , тъй като съчетаването на определени продукти , които изполваме в ежедневието си и всеки един от тях ни е до болка познат , се превръща в класически шедьовър , който времето е безсилно да заличи ...
Почти няма пица , която да не харесвам , но най - вкусната за мен е домашно приготвената !
Днес се събудих с мисълта за една топла , ухаеща на босилек пица и едва си допих кафето , за да започна приготвянето й .
Ето я и нея , вечната Capricciosa !
Pizza Capricciosa
Продукти :
за 1 пица ( кръгла тава с размер 34 см )
за тестото :
10 грама прясна мая
250 грама бяло брашно
120 грама хладка вода
1 / 2 ч . л . сол
1 ч . л . захар
1 с . л . зехтин
брашно за поръсване
бекон
пресни гъби
гауда ( или кашкавал )
пармезан
зелени маслини
черни маслини
прошуто крудо
за доматената смес :
доматена паста
сух босилек
пресен босилек
сух риган
черен пипер
щипка захар
зехтин
Маята се разтваря с малко топла вода и захарта и се оставя за 15 минути в покрита с кърпа купичка .
В съд за месене се слагат всички останали продукти за тестото , готовата мая се изсипва и се меси , трябва да се получи меко и еластично тесто .
Тестото се прави на топка и се оставя загънато за 20 - 30 минути , поръсено с малко брашно .
През това време тавата се застила с хартия за печене .
Тестото се разточва на набрашнен плот и се слага в тавата , като се постарайте краищата на тестото да бъдат малко по - дебели .
В купичка се слага доматената паста , добавят се и останалите продукти за доматената смес и се разбърква добре .
Тестото се намазва с тази смес , като се оставят поне 2 см по края на тестото без да се маже .
Слагат се бекона , черните маслини и нарязаните пресни гъби , ако желаете , поръсете с малко сух риган и полейте леко със зехтин .
Ето , пак забравих да кажа за фурната , докато правите всичко това, пуснете фурната да загрява ( в зависимост от спецификата на вашата фурна, аз правя пиците на 210 градуса ).
Сложете пицата да се запече за 10 - 15 минути до зачервяване на тестото .
След това я извадете , за да сложите останалите продукти .
Върху гъбите аз подредих гаудата , после зелените маслини и накрая прошутото . Изключете фурната и сложете тавата с пицата за 3 - 4 минути да се затоплят добавените продукти .
И накрая , ако обичате пармезан като мен , поръсете щедро отгоре .
Да не забравим и пресния болилек ! :)
В кухнята ми ухае фантастично !
Вие си четете на спокойствие , аз ще отида да видя какво става с пицата . :))))
Добре изглежда. Аз обаче все още чакам втория тип Маргарита =)
ОтговорИзтриванеТази седмица ще я направя ! :)
ОтговорИзтриванеТази ми е любимата пица и винаги си я поръчвам, но определено твоята ми изглежда по-вкусна и сякаш всяка част от нея си е на точното местенце, а не е просто хаотично разположена:) Поздравления пицата изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеЛюбимата ми пица!!!
ОтговорИзтриванеПицата стана страхотна, направих я без прошуто, че не ми се излизаше да пазарувам и всички си облизаха пръстите. Благодаря!
ОтговорИзтриванеа пицата, пицата....много вкусна стана, и не остана. Поздравленията, които бяха отправени към мен ги споделям с теб.
ОтговорИзтриване