Никога няма да забравя вкуса на киселото мляко от детството ми...
Аз стоях до печката и чаках баба да се върне от кошарата с едно голямо менче топло овче мляко , току що издоено . После се започваше едно дрънчене на бурканите , които се разхубавяваха след като се напълнеха с млякото , големия овчи кожух , който прегръщаше вече пълните буркани и превръщаше прясното мляко в една магична бяла приказка ...
Едва дочаквах да стане киселото мляко , за да хвана най - голямата лъжица , да извадя и един буркан домашно сладко и със зачервени от вълнение бузи да ям , да ям ...
И понеже няма как да си купя спомени от магазина , реших , че мога да се опитам да ги възкреся сама .
Снабдих се с истинско овче прясно мляко , тоооолкова маслено и още топло от скорошното доене ...
И за да се повтори магията , която съм виждала с очите си , че съществува , знаех, че нямам време за губене .
Най - големият проблем беше с какво кисело мляко да заквася прясното , защото в търговската мрежа като че ли почти не остана истинско , но реших да рискувам с най -високия % на " На баба " 4 , 5 % .
И останах изумена , толкова вкусно кисело мляко не бях яла от дете !
Нямам претенции , че го правя " по книга " , аз съм много далече от това да парадирам с професионални кулинарни възможности .
За мен е важно , че благодарение на стъкленото бурканче пълно с кисело мляко , аз дори и за малко , пак бях дете ...
Ако успеете да си намерите хубаво домашно прясно мляко , не се чудете на какви кремове или други щуротии да го приложите . :)))
Истинското кисело мляко е просто незаменимо !
Овче кисело мляко
Продукти :
5 литра прясно овче мляко
2 кофички кисело мляко " На баба " 4 , 5 %
чисти, сухи, затоплени буркани
вълнено одеало
голяма доза търпение :)))
Подгответе си чисти буркани , трябва задължително да са сухи , капачките също .
Сварете прясното мляко , но внимавайте да не загори . Разбърквайте често .
След като е готово , го оставете да изстине до степен , в която кутрето ви може да търпи температурата .
С черпак сипвайте мляко в бурканите , добавяйте от киселото мляко за закваска , затворете им капачките и веднага ги пъхайте под одеалото .
На голям буркан ( 700 мл ) слагам по 2 супени лъжици с връх , на по малките - по една .
Аз държа млякото доста часове завити , над 10 часа .
После процеса продължава в хладилника , там млякото вече придобива окончателния си вид и вкус.
Домашното овче мляко има много дълга трайност , можете да си хапвате доста време , ако си приготвите по -голямо количество , без да се притеснявате , че ще се развали за дни .
Дори колкото повече дни стои в хладиника , толкова по - гъсто става .
Това е всичко , лесно и просто !
Ако имате по -добра идея , направете го , както ви харесва ! :))
Важното е да ви е вкусно накрая ! :)))
Не съм виждала по магазините такова кисело мляко, определено си се справила отлично, освен млякото на баба, вече мога да кажа и за твоето, че е най-вкусно :)
ОтговорИзтриване