Ябълков щрудел с тънка хрупкава коричка

>> неделя, 23 май 2010 г.

Ще ви кажа една тайна ,  не мога да дърпам кори .
Днес обаче реших да опитам да направя ябълков щрудел ,  но не исках да използвам кори от магазина ,  а да си направя всичко сама ОТ - ДО !
Освен това и не исках да направя стандартен щрудел с много кори , а да е с една тънка хрупкава коричка и завит на руло .
Не стана кой знае колко професионално ,
но пък за сметка на това щруделът стана много вкусен .
Ако не искате да се захващате с месене ,  точене и дърпане ,  може да го направите и с готови точени кори .
Тогава обаче технологията на завиването ще е малко по - различна ,
защото щрудела ,  който сега ще ви покажа е ,  както вече ви казах ,  само с една кора .
Именно това ми харесва при него -  че не е тежък като вкус и с много тесто,  а преобладава плънката и в комбинация с любимия карамелен сладолед ,  щруделът става нещо фантастично за ядене .

Ябълков щрудел с тънка хрупкава коричка







Продукти :

за тестото :
250 грама брашно
1/ 8  ч . л .  сол
100 мл вода
30  грама олио
1 / 2  ч . л .  ябълков оцет

за плънката :
3 - 4  големи сладки ябълки (обелени )
2  ч .  л .  ром
1 ч . л .  канела
80  грама захар
1 пакетче разтопено краве масло (  от него се взема и за намазване на щрудела отгоре )
2/ 3  ч . ч .  галета
1 / 2  ч . ч .  счукани орехи
обезкостени и нарязани фурми 


Направете тестото от продуктите за него . 
Трябва да се получи много меко и еластично тесто . 

Разточете го на набрашнена повърхност и с помощта на точилката и с дърпане с ръце направете много тънка кора във формата на голям правоъгълник .
Намажете кората с малко краве масло ,  поръсете галетата и канелата . 
В единия  край на кората сложете фурмите и орехите .
 Обелените ябълки нарежете
на тънки филийки ,  полейте ги с рома и ги поръсете с малко канела . 
Сложете ги върху фурмите и орехите по този начин :


С помощта на мушамата (  или каквото използвате за покривка за месене ) ,  навийте всичко на руло .  Това определено е най - сложния момент ,  но хубавото е ,  че дори и да ви се скъса на места тестото ,  никой няма да разбере . :))
Намажете рулото с краве масло и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете около 30 - 35 минути .
Извадете щрудела , оставете го да изстине за половин час и го нарежете . 
Можете да го поръсите с пудра захар .  
Аз смятах да направя това ,  но забравих . :)



1 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 8:27  

Обожавам ябълки, а още повече сладкишите с тях. Това е един от сладкишите дето мога да го ям постоянно и никога няма да ми омръзне ;):)

Публикуване на коментар

Back to TOP