Ще ви кажа една тайна , не мога да дърпам кори .
Днес обаче реших да опитам да направя ябълков щрудел , но не исках да използвам кори от магазина , а да си направя всичко сама ОТ - ДО !
Освен това и не исках да направя стандартен щрудел с много кори , а да е с една тънка хрупкава коричка и завит на руло .
Не стана кой знае колко професионално ,
но пък за сметка на това щруделът стана много вкусен .
Ако не искате да се захващате с месене , точене и дърпане , може да го направите и с готови точени кори .
Тогава обаче технологията на завиването ще е малко по - различна ,
защото щрудела , който сега ще ви покажа е , както вече ви казах , само с една кора .
Именно това ми харесва при него - че не е тежък като вкус и с много тесто, а преобладава плънката и в комбинация с любимия карамелен сладолед , щруделът става нещо фантастично за ядене .
Ябълков щрудел с тънка хрупкава коричка
Продукти :
за тестото :
250 грама брашно
1/ 8 ч . л . сол
100 мл вода
30 грама олио
1 / 2 ч . л . ябълков оцет
за плънката :
3 - 4 големи сладки ябълки (обелени )
2 ч . л . ром
1 ч . л . канела
80 грама захар
1 пакетче разтопено краве масло ( от него се взема и за намазване на щрудела отгоре )
2/ 3 ч . ч . галета
1 / 2 ч . ч . счукани орехи
обезкостени и нарязани фурми
Направете тестото от продуктите за него .
Трябва да се получи много меко и еластично тесто .
Разточете го на набрашнена повърхност и с помощта на точилката и с дърпане с ръце направете много тънка кора във формата на голям правоъгълник .
Намажете кората с малко краве масло , поръсете галетата и канелата .
В единия край на кората сложете фурмите и орехите .
Обелените ябълки нарежете
на тънки филийки , полейте ги с рома и ги поръсете с малко канела .
Сложете ги върху фурмите и орехите по този начин :
С помощта на мушамата ( или каквото използвате за покривка за месене ) , навийте всичко на руло . Това определено е най - сложния момент , но хубавото е , че дори и да ви се скъса на места тестото , никой няма да разбере . :))
Намажете рулото с краве масло и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Печете около 30 - 35 минути .
Извадете щрудела , оставете го да изстине за половин час и го нарежете .
Можете да го поръсите с пудра захар .
Аз смятах да направя това , но забравих . :)
Обожавам ябълки, а още повече сладкишите с тях. Това е един от сладкишите дето мога да го ям постоянно и никога няма да ми омръзне ;):)
ОтговорИзтриване