сряда, 26 май 2010 г.

Селски хляб с печен чесън , пармезан и розмарин

Когато започнах да приготвям този хляб , изобщо си нямах представа ,  че резултатът ще бъде толкова впечатляващ като вкус,  че само едно масълце ,  намазано на филийка от него ,  ще е напълно достатъчно , за да се получи цяла приказка .
Докато го печете ,  кухнята ви ще ухае наистина страхотно -  печен чесън, розмарин,  масло ,  прясно изпечен хляб ... фантазия ! :)
Приготвя се лесно и ви съветвам да не ядете нищо друго преди това ,  за да имате място , защото ще ви се иска да изядете целия топъл
и ухаещ  хляб  :))
А месенето на тестото си е направо мързелива работа и това моментално превръща тази чесново - розмаринова питчица в мое любимо изкушение ...

Селски хляб с печен чесън , пармезан и розмарин








Продукти :

4  ч . ч .  бяло брашно
225 мл вода
1 кубче прясна мая
1 ч . л .  зехтин
4  ч . л .  меко краве масло
2 ч . л .  сол
1 ч . л .   захар 
1 глава чесън
3 стръка пресен розмарин
50 грама настърган пармезан
морска сол за поръсване




Сложете маята и захарта в малко хладка вода и ги оставете покрити за около 30 минути . 
В малка тавичка сложете чесъна и пуснете фурната на 200 градуса .



Изпечете чесъна ,  докато придобие златист цвят .




Оставете го да изстине и извадете скилидките от люспите .


В малък съд ги намачкайте и прибавете нарязания пресен розмарин .




От останалите продукти и готовата закваска замесете меко и леко лепкаво 
тесто ,  прибавете и чесновата смес . 
Омесете всичко много добре ,  сложете тестото в намаслен съд , покрийте го и го оставете за 90 минути .
След изтичане на времето , тестото е удвоило обема си и все още си е лепкаво .


Омесете го отново ,  направете го на топка с помощта на малко зехтин и го сложете 
в съда  ,  който сте определили за печене на хляба .  
Формата на хляба направете , според вашето лично предпочитание .
Покрийте оформения хляб отново и го оставете да си почине
още 20 - 30 минути . 
Намажете го с 1 ч . л .  зехтин,  поръсете го с морска сол , направете му разрези по ваш избор и го сложете в предварително загрята на 210 градуса фурна .
Аз го пекох в долната половина на фурната и след като коричката се зачерви , намалих фурната на 180 градуса и пекох
до готовност .  
Цялото печене е около 30 - 40 минути .



5 коментара:

  1. Тук си ненадмината. Определено мога да ти кажа едно голямо браво. Да направиш нещо толкова добро се изисква голям майсторлък. Някой хора цял живот се мъчат и не успяват, а на тебе ти се е получило сякаш си експерт :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ей сега го чакам да втаса ии нямам търпение :)

    ОтговорИзтриване
  3. Оооо, аз пък нямам търпение да ми кажеш за резултата ! :)
    Между другото , ако започнете да ми изпращате снимки на вашите резултати на имейла ми, ще направя специален раздел за вас , приятелите на блога ми . :))

    ОтговорИзтриване