Когато започнах да приготвям този хляб , изобщо си нямах представа , че резултатът ще бъде толкова впечатляващ като вкус, че само едно масълце , намазано на филийка от него , ще е напълно достатъчно , за да се получи цяла приказка .
Докато го печете , кухнята ви ще ухае наистина страхотно - печен чесън, розмарин, масло , прясно изпечен хляб ... фантазия ! :)
Приготвя се лесно и ви съветвам да не ядете нищо друго преди това , за да имате място , защото ще ви се иска да изядете целия топъл
и ухаещ хляб :))
А месенето на тестото си е направо мързелива работа и това моментално превръща тази чесново - розмаринова питчица в мое любимо изкушение ...
Селски хляб с печен чесън , пармезан и розмарин
Продукти :
4 ч . ч . бяло брашно
225 мл вода
1 кубче прясна мая
1 ч . л . зехтин
4 ч . л . меко краве масло
2 ч . л . сол
1 ч . л . захар
1 глава чесън
3 стръка пресен розмарин
50 грама настърган пармезан
морска сол за поръсване
Сложете маята и захарта в малко хладка вода и ги оставете покрити за около 30 минути .
В малка тавичка сложете чесъна и пуснете фурната на 200 градуса .
Изпечете чесъна , докато придобие златист цвят .
Оставете го да изстине и извадете скилидките от люспите .
В малък съд ги намачкайте и прибавете нарязания пресен розмарин .
От останалите продукти и готовата закваска замесете меко и леко лепкаво
тесто , прибавете и чесновата смес .
Омесете всичко много добре , сложете тестото в намаслен съд , покрийте го и го оставете за 90 минути .
След изтичане на времето , тестото е удвоило обема си и все още си е лепкаво .
Омесете го отново , направете го на топка с помощта на малко зехтин и го сложете
в съда , който сте определили за печене на хляба .
Формата на хляба направете , според вашето лично предпочитание .
Покрийте оформения хляб отново и го оставете да си почине
още 20 - 30 минути .
Намажете го с 1 ч . л . зехтин, поръсете го с морска сол , направете му разрези по ваш избор и го сложете в предварително загрята на 210 градуса фурна .
Аз го пекох в долната половина на фурната и след като коричката се зачерви , намалих фурната на 180 градуса и пекох
до готовност .
Цялото печене е около 30 - 40 минути .
Тук си ненадмината. Определено мога да ти кажа едно голямо браво. Да направиш нещо толкова добро се изисква голям майсторлък. Някой хора цял живот се мъчат и не успяват, а на тебе ти се е получило сякаш си експерт :)
ОтговорИзтриванеПриказно!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря ! :))
ОтговорИзтриванеЕй сега го чакам да втаса ии нямам търпение :)
ОтговорИзтриванеОооо, аз пък нямам търпение да ми кажеш за резултата ! :)
ОтговорИзтриванеМежду другото , ако започнете да ми изпращате снимки на вашите резултати на имейла ми, ще направя специален раздел за вас , приятелите на блога ми . :))