Египетска торта

>> понеделник, 10 октомври 2011 г.




Още когато попаднах на Palachinka преди повече от година, тази торта ме плени и знаех, че ще я опитам.
И точно поканата за гостуване от страна на Ева беше най-правилния и точния момент да го направя.
Дълго мислих какво да приготвя за нейния сайт и тогава се сетих, че днешната "Египетска торта" ще бъде най-сладкия и вкусен подарък за Ева.
Тортата е занимавка, няма какво да ви лъжа и да ви казвам, че става бързо.
Но от друга страна, това че става бавно, не означава, че е трудна за изпълнение.
Моите приятели я опитаха и така мляскаха доволно, че ми напълниха душата от радост.
Аз опитах едно парче, но и то ми беше достатъчно, за да усетя невероятния вкус на моето днешно предложение към всички вас.
В оригиналната рецепта в кремът има 10 жълтъка и това ме накара да използвам вариацията на Руми за съотношението на продуктите.
Блатовете ги изпекох в кръгла тава с диаметър 26 см.
Очаквам коментарите ви.

Египетска торта




Продукти:

за блатовете:

10 белтъка

10 супени лъжици захар

200 грама смлени лешници

2 супени лъжици брашно


за жълтия крем:

500 мл прясно мляко

10 жълтъка

10 супени лъжици захар

8 супени лъжици брашно

250 грама краве масло

3 прахчета ванилия


за сметановия крем:

500 мл течна сладкарска сметана

6 супени лъжици пудра захар


крокант:

150 грама захар

150 грама леко запечени и нарязани лешници




Разбийте белтъците и захарта на сняг. 
Прибавете постепенно брашното и ситно смлените лешници.
Разбийте отново до пълното смесване на продуктите.
Подгответе си тава с размер 26-27 см, намаслете я и набрашнете стените и дъното.
Разделете мислено сместа на 3 части и в предварително загрята на 180 градуса фурна изпечете 3 еднакви блата.
Не ги препичайте.
Оставете ги да изстинат напълно.


Имайте предвид, че ако ги подредите един върху друг, докато са горещи, ще залепнат един за друг.
Аз си изрязвам дълги дебели ленти хартия за печене, които излизат извън блатовете, и ги слагам между всеки блат.
По този начин после се отлепят лесно един от друг.


Сега да приготвим жълтия крем.
В половината прясно мляко разбийте с миксер много добре жълтъците, брашното и захарта.
Другата половина от млякото сложете на котлона да загрее.
Внимавайте да не загори.
Махнете го извън котлона и на тънка струйка добавете яйчената смес.
Върнете на котлона и го намалете много.
Тук вече е нужно голямо търпение, защото кремът трябва да се сгъсти на бавен огън.
Не спирайте да разбърквате.
Дори и да се получат бучици, не се притеснявайте, малко по-късно този проблем ще се коригира.
Когато кремът се сгъсти, махнете го от котлона, прибавете ванилиите.
Кремът трябва да бъде много гъст.
Оставете го да изстине.
Разбийте маслото на пухкав сняг и после прибавете към него яйчения крем.
Разбийте много добре с миксер, докато кремът стане гладък.
Оставете го в хладилника, за да стегне.
Покрийте го с фолио, за да не изсъхва отгоре.


Карамелизирайте захарта до получаване на кехлибарен цвят.
Върху голям лист хартия за печене сложете нарязаните лешници и изсипете върху тях карамела.
Когато той стегне натрошете до получаване на малки парченца, но не го натрошавайте на прах.

Разбийте сметаната и пудрата захар и прибавете към този крем кроканта.



Сглобете тортата в ринг с откопчаващи стени.
Именно такъв тип тава е от голямо значение за добрия финал.
Редете така: блат, жълт крем, сметанов крем и така до получаване на 3 такива последователности.
По желание декорирайте с натрошен карамел отгоре или с карамелизирани лешници.
Оставете да престои няколко часа в хладилник и тогава откопчайте ринга.
За по-свеж вид на карамела, направете го и го сложете малко преди сервирането.





46 коментара:

são33 10 октомври 2011 г., 1:51  

UM BOLO FANTASTICO, ESSA FATIA ESTA-ME A TENTAR.
BOA SEMANA
BJS

Sweetness 10 октомври 2011 г., 2:16  

Чудесна е! Страхотно изглежда и е вкусна на четене:) Остава само да се опита:)Направо запреглъщах пред монитора!
Много красиви и изкушаващи снимки :)
Какво друго да кажа, не знам! Думи не останаха пред тази красота!:)
Хубава седмица и много усмивки!:)

Еликсир 10 октомври 2011 г., 2:51  

Много богата на вкусове торта!Снимките и аранжирането са уникални,достойни за гостуване при Ева!

Хубав ден,Рони!

Mарияна 10 октомври 2011 г., 3:38  

Рони, вкусовете на тази торта напълно съвпадат с моите предпочитания! Прекрасна е и със сигурност, ще я приготвя!

Maja 10 октомври 2011 г., 4:46  

What a cake!
It looks quite elegant and sounds very delicious.

Tonchita,  10 октомври 2011 г., 6:33  

Просто чудесна и много вкусна изглежда :)

Анонимен,  10 октомври 2011 г., 9:43  

Мисля, че е крайно време да се оборудвам с "ринг с откопчаващи стени" и да сътворя някоя от невероятните ти торти! Вчера направих шоколадовата торта без брашно. Всички в къщи бяха изумени и не се чуваше и дума докато не изядоха всичко от чинийките си. Единствено гузната съвест от обилната вечеря ни спря да повторим удоволствието... Поздравления за невероятния блог и чудесните предложения!!! А египетската торта чака само да си купя прословутия ринг :-)

Ева Тонева 10 октомври 2011 г., 11:11  

Тортата е умопомрачителна, Рони! Снимките примамват по виртуозен начин и обещават невероятна наслада.
Благодаря ти, Рони, за приетата покана, за чудената рецепта и удоволствието от виртуалното ни запознанство!
Сърдечни поздрави! :)

Павлина Петкова 10 октомври 2011 г., 11:14  

Само искам да кажа, че твоята торта изглежда умопомрачително!
Поздрави от мен! Страхотна си!

Зорница М. 11 октомври 2011 г., 5:26  

Вероника, ти освен много красива и талантлива си и една завършена кулинарка! Радвам ти се от сърце! А това е една от най-апетитните торти, които съм виждала! Поздрави!

fedora 11 октомври 2011 г., 5:53  

Аз ще добавя, че наистина е много вкусна, защото съм я правила, но видът на моята не е толкова хубав като този тук :)) Особено кремът е убийствен!!! Мъжът ми избутваше карамела, ама много му разбира главата :))
Страхотно си се справила, Рони!

Мариета 11 октомври 2011 г., 11:54  

Рони, какви коментари чакаш, като устата ми е пълна със слюнка - седя си втори ден тук и преглъщам пред невероятната вкусотия, която си ни представила по един повече от блестящ начин! Снимките са уникални! Приеми моите искрени адмирации!
Поздрави и хубава вечер!

Анонимен,  12 октомври 2011 г., 7:05  

Толкова вкусна изглежда...ужасяващо вкусна :)
Весела

my candy kitchen 13 октомври 2011 г., 4:50  

Тортата изглежда умопомрачително!!! На такива гости, кой не би се зарадвал?! Поздравления, Ginger! Снимките са толкова съблазнителни, че се чудя откъде да намеря такава торта, защото в сладкарниците нямааа... Остава ми само да се облизвам...

Хляб и сол 15 октомври 2011 г., 0:04  

От както я видях тая торта пак и пак се връщам тук, за да й се насладя!

Stefania 16 октомври 2011 г., 5:25  

Oh....uno splendore
brava ciao

Мъх 19 октомври 2011 г., 11:00  

изглежда размазващо вкусна!

MAZES 21 октомври 2011 г., 0:52  

na 51 godini sım ,chudya se dokoga chte nauchavam novi nesta ,boceshtvena torta .

Анонимен,  21 октомври 2011 г., 11:04  

Ginger Cookies е номер 1 и го доказва за пореден път с тази торта !!! Ужасно красиви и изкушаващи снимки .. Едно голямо БРАВО !!! Ти си уникална,неповторима,страхотна !!! Обичам те Рони!

Теодора,  27 октомври 2011 г., 5:04  

Искам да попитам в жълтия крем къде се слагат тези 8 супени лъжици брашно, че нещо не видях да пише , а почнах да я правя.....и ми се получиха едни пресечени сварени жълтъци с мляко.....

Ginger Cookies 27 октомври 2011 г., 8:01  

Към жълтъците и захарта, моя грешка, добавям в рецептата.

Теодора,  28 октомври 2011 г., 0:20  

Така и направих и аз....на втория път....:)Но се получи страхотна торта.....

BGCooks.com 10 ноември 2011 г., 7:02  

Имате прекрасен блог с чудесни рецепти. Вече следвах вашата рецепта за торта Гараш и резултата беше изключителен! Години наред се опитвах да я правя без успех :)
Тази торта е следваща в списъка. Искам да я приготвя за рожден ден и бих искала да попитам дали ще се съхрани два дни в хладилник..

Ginger Cookies 10 ноември 2011 г., 8:38  

Благодаря за хубавите думи.:)
BGCooks.com, два дена ще са малко в повече за тортата, защото карамелът отгоре ще се деформира и омекне.
Ако го оставите за приготвяне чак в деня на сервиране, няма да има проблем тортата да престои 2 дена.
Поздрави.:)

Анонимен,  20 ноември 2011 г., 8:34  

Направих тортата за 20-тия рожеден ден на сина си. Прави се лесно и бързо, единственото, което промених бяха лешниците, вместо тях сложих орехи. Тортата е лека на вкус, а е много ефектна, следвах описанието стъпка по стъпка и резултата беше чудесен! Избрала съм и други рецепти от тук, а странница добавих в любими!
Слънчев и усмихнат утрешен ден! :)

Ginger Cookies 20 ноември 2011 г., 17:11  

Радвам се, че сте се доверила на рецепта от моя блог за толкова важен повод.:)
И най-важното е, че сте харесали и тортата.:)
Благодаря за милите думи.
Поздрави.

Анонимен,  10 януари 2012 г., 0:37  

Тортата и просто божествена.Благодаря за прекрасната рецепта. Направих я за именния ден на съпруга ми всички гости бяха възхитени от вкусната и красива торта.

tina,  20 март 2012 г., 10:27  

Prekrasna torta!
Iskam da ja napravq za Rojdenniq si den.
Imam tortena forma s otkop4ava6t se ring d-26sm. Moga li da sglobq v neq tortata ili trqbva po-visok ring? I ako krema e po-gust vazmojno li e da se sglobi i izmaje napravo v podnos?

Ginger Cookies 20 март 2012 г., 11:44  

Невъзможно е да се сглоби в поднос. Ако сгъстите крема, мисля, че ще се развали вкуса на тортата, всяка промяна би я развалила. И да го сгъстите, пак няма как тортата да се сглоби в поднос, има по 2 пласта крем, не може без ринг.
Не знам колко е висок ринга Ви, написала сте диаметъра. Но предполагам, че е стандартен и би трябвало да се получи добре в него.
Успех с тортата и весело изкарване на празника.:)

tina,  20 март 2012 г., 12:52  

Blagodarq za svetkavi4niqt otgovor!
Viso4inata na ringa e 7sm., 6te ia napravq nepremenno.:)

Гергана Фиданова 4 юни 2012 г., 9:51  

Тортата е страхотна, а рецептата много точна, правих я вече два пъти и всеки който я опита я обожава и пита за рецептата. Благодаря за което. Продълйавайда ни радваш все така с хубави рецепти за напред и успех. :*

Анонимен,  16 юли 2012 г., 0:39  

Здравейте, Рони, страшно много харесвам Вашите рецепти и много често си "крада" идеи! Имам въпрос относно Египетска торта. Проблем ли ще бъде ако пека блатовете върху хартия за печене, вместо в намаслена и набрашнена тава? aneto

Ginger Cookies 16 юли 2012 г., 2:33  

Няма да е проблем, просто в тава стават с по-правилна форма.
Поздрави.

Петя,  23 юли 2012 г., 0:39  

Здравейте,
скоро майка ми ще има РД и твърдо съм решила, че ще приготвя тази торта. Искам само да попитам ядките ситно или по-едро трябва да бъдат смлени и каква височина трябва да е ринга, че моя май ще е малък...

Ginger Cookies 23 юли 2012 г., 1:32  

Ядките трябва да са ситно смлени, а рингът е с диаметър 26 см.
Поздрави и успех.:)

Петя,  25 юли 2012 г., 1:48  

Благодаря много. В събота ще се залавям с приготвянето, а резултата ще се установи в неделя :-)
Разбрах за диаметъра на ринга, но не разбрах с каква височина са стените му. Опасявам се, че тортата ще се покаже над него...

Поздрави и хубав ден от мен :-)

Ginger Cookies 26 юли 2012 г., 12:18  

Минимум 7 см да е висок, моя е толкова и нещата са ахаааа на ръба.:)))

Елза Стоянова 11 септември 2012 г., 12:23  

Здравейте! Не знам защо досега не съм влизала във вашият блог,ОЧАРОВАНА СЪМ и докато не разгледам всичко няма да си легна:Относно Египетската торта, ТОВА Е НЕЩО БОЖЕСТВЕНО!!! Правих я 4-5 пъти по рецепта на Руми и всички мои приятели са очаровани от вкуса.Поздравления за прекрасните неша които създавате!
Харесах си някои неща и като ги направя с удоволствие ще го споделя със вас!!!

Sicily,  23 септември 2012 г., 2:30  

Здравейте и от мен! Аз вече имах щастието да направя няколко от тези страхотни торти и толкова се запалих ,че не знам докъде ще стигна....;-)))Египетската торта е невероятно нежна и вкусна.Очарована съм и моля давайте следващото "креместо" предизвикателство!!!Поздравления за невероятния блог ;-)

Анонимен,  27 юни 2013 г., 11:14  

Адриана-Много харесвам вашия блог,Вероника!Много рецепти съм пробвала и всичките са успешни!Благодаря ти за подробното описание и точни инструкции!Най-много съм правила твоята болярска питка-чуден вкус и вид!Сега за имения ден на сестра ми искам да направя "Египетската торта",но искам да те попитам каква сметана използваш и дали ще стане с не растителна сметана "Pilos"-30%?

Анонимен,  22 юли 2013 г., 5:35  

авторката на рецептите е не само страхотен изпълнител,но и невероятен кулинар,страхотни торти,иде ми да ги изям всичките

Анонимен,  10 февруари 2015 г., 3:45  

Страхотна торта! Само искам да попитам блатовете отделно ли се пекат или първо печем всичко и после се реже на три . Благодаря предварително!

Анонимен,  26 януари 2016 г., 1:56  

Здравейте! Ще правя тортата утре и просто искам да съм сигурна... Лешниците за блатовете сурови ли са?

Анонимен,  26 януари 2016 г., 13:13  

Здравейте! Лешниците за блата са сурови, нали? :)

Публикуване на коментар

Back to TOP