Татин с круши и касис

>> неделя, 16 май 2010 г.




На този десерт му се канех от доста време и си знаех, че няма да го пропусна.
Историята му е много интересна и искам да я споделя с вас.
Благодаря на авторката на СТАТИЯТА,  която грабна интереса ми с начина,  по който е описано всичко,  свързано с началото на този десерт, за увлекателния разказ.
Копирам всичко тук без никаква корекция и се надявам да бъде интересно и за вас.

"Един от най-популярните френски десерти Тарт Татен (Tarte Tatin) се е появил през 1898 година, благодарение на разсеяността на една от сестрите от фамилията, както не е трудно да се досетите, Татен (Тatin).
Стефани и Каролина живели в малкото френско градче Ламонт-Беврон, след смъртта на баща им, сестрите получили в наследство неголям хотел. Младата сестра Каролина, станала управител на хотела, а по-възрастната Стефани, която не се славила с голям ум – готвачка. Гостите на хотела много харесвали ястията на Стефани, особено нейният ябълков сладкиш. Но веднъж той се превърнал в Тарт Татен. Естествено, това станало съвсем случайно. Един сезон в разгара на лова в хотела имало много гости, а Стефани, която работила сама в кухнята, чудовищно много работа. Бедничката оставила ябълковата плънка на печката да се стопли и се заела с друга работа. Сетила  се готвачката за нея когато подушила миризма на печени ябълки. Стефани бързо сложила върху тях разточен лист тесто  и ги опекла. След това обърнала сладкиша в поднос и го поднесла на гостите. След няколко дни жителите на околните градове започнали да идват в хотела Татен за да опитат  новия фирмен сладкиш. Така той станал популярен и Стефани го приготвяла по този начин.
След няколко години в Ламонт-Беврон, пристигнал прочут столичен ресторантъор. Толкова много харесал сладкиша, че помолил Стефани за рецептата и го включил в своето меню. Пак съвършено случайно този човек бил Луи Водабл – собственик на известния парижки ресторант Максим. Така и Тарт Татен станал световно известен, защото ресторантът се посещавал от много чужденци.
Хотел Татен приема гости и до днес. На входа му е поставена във витрина табличката, в която е изпечен първия Тарт Татен. Днес в различните френски ресторанти сладкишът се приготвя с ябълки, круши, праскови, кайсии, тиква и други плодове."

Не само историята на сладкиша е интересна,  другото интересно нещо е,  
че тестото, което ви предлагам в тази рецепта, може да бъде използвано за още много десерти, за бриош,  за понички,  просто е уникално и затова ще го кръстя ВЪЛШЕБНОТО ТЕСТО.

 Татин с круши и касис







Продукти :

(за тестото)
1/2  кубче прясна мая
1/2   ч. ч.  хладка вода
3  разбити яйца
1/4  ч. ч.  мед
1/2  ч. ч.  меко  краве масло
3  ч. ч.  брашно
1/3  с. л.  сол
1/3  с. л.  захар

за плънката:
 пресни зрели круши  (за имах само 3,  но бих сложила  6)
1 конфитюр от касис
за соса:
3/4  ч. ч.  захар
1/2  пакетче краве масло
канела


Смесете всички продукти за тестото (без брашното).
Постепенно започнете да добавяте и брашното до получаване на много меко тесто.  Покрийте го и го оставете за 2 часа.
След като тестото е почти готово,  можете да започнете с приготвянето на крушите.  
Срежете ги на 2 половинки,  обелете ги и ги почистете.  
На дъното на тавата,  в която ще правите десерта,  сложете продуктите за соса и върху тях подредете крушите (с разреза нагоре),  но не ги опирайте до стените на тавата, а оставете поне 2 см разстояние. 
Сложете крушите във фурната да се пекат  30-40 минути до карамелизирането на соса. Съветвам ви да ги карамелизирате на слаба фурна ,  аз ги пекох на 150 градуса . 
Когато са готови, ги извадете от фурната и ги оставете да изстинат поне 15 минути.  
Върху тях изсипете конфитюра от касис или ако имате пресен касис,  още  по-добре.
Ако са минали 2 часа,  тестото вече трябва да е готово и можем да продължим нататък. 
Разточете средно дебела кора и я сложете върху крушите и конфитюра.  
Понеже тестото е много меко и лепкаво си помайте за разточването с брашно. 
Тестото трябва да е по-широко от основата на крушите, именно то ще запълни пространството между крушите и стените на тавата и след изпичането 
ще е като преграда,  за да не изтече соса на сладкиша.
Печете на 180 градуса около 30 минути до зачервяване на тестото. 
След като татина е изпечен,  оставете го да изстине 
и го сложете в по-широко плато ,  защото при обръщането му в платото,
ще има доста сос. Ако платото е малко,  сосът ще се изсипе.  
Блатът има изявен козуначен вкус, а комбинацията с карамелизирани плодове е просто умопомрачителна.
А ако го сервирате със сладолед,  просто цена няма да има.



17 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 7:47  

Изглежда невероятно, не съм опитвала нещо подобно, но смятам, че много би ми харесало:)

Анонимен,  24 август 2010 г., 9:01  

Здравейте Виктория,
Може ли соса да се сложи на тиган, вместо на фурна подобно на Тарт Татен? Естествено конфитюр от касис не намерих, ще пробвам с малини (последното в допълнение към "какво бихте искали да си купите, а не намирате"). А колко да е конфитюра като грамаж... има от 200 гр до 315 гр и т.н предварително благодаря, Теди

Ginger Cookies 24 август 2010 г., 10:28  

Привет, по стар обичай , май ще трябва да ви купя риза, че ми станахте кръстница . :)))
Ако карамелизирате крушите на тиган, има голям риск те да се накъсат и да се наруши цялостта им .
Конфитюр от касис със сигурност има в големите вериги( " Пикадили " , " Била " . :)
Ако не намерите , със сладко от боровинки също ще се получи страхотно . И малините не са лоша идея .:)
А относно грамажа , аз сложих от по - големия грамаж . Както казва Мечо Пук, колкото повече , толкова повече . :)
Поздрави ! :)
Вероника

Ginger Cookies 24 август 2010 г., 10:32  

Сетих се още нещо да ви кажа за крушите . Освен , че има риск от разкъсване , няма смисъл да цапате и тиган, защото , както съм написала в рецептата , после всичко се прави в тавата , в която се пекат крушите .
Подреждате ги, печете , после слагате конфитюра , тестото и т.н. , както е описано в рецептата . :))

Анонимен,  24 август 2010 г., 11:10  

Много се извинявам, ВЕРОНИКАAAAAAAAAA!!!
Така или иначе следвах Вашата рецепта, сега всички чакаме да изстине за да го пробваме, кучето ми и така си е вечно гладно, а пък сега след този аромат е полудяло:)
Теди
P.S.Кога ще стартирате он лайн магазина?

Ginger Cookies 24 август 2010 г., 12:31  

Ххахаа, няма проблем, и Виктория ми харесва. :))
Много се надявам да ви бъде вкусно. :)
Между другото , това тесто е феноменално, можеш да видиш в раздел " Вълшебното тесто " няколко предложения с едно и също тесто , а с коренно различни резултати . :) А какви вкусни понички стават с него, ммммм :)
За кученцето те разбирам, хахаа, и аз имам един лакомник вкъщи , който постоянно ме издебва , докато снимам храната, и я напада . :))
Магазина стартира скоро, чакам първата стока . А , както се казва , " в движение " ще зареждам и нови неща . :))

Madame Fiffi 22 септември 2010 г., 2:02  

Здравейте, Вероника! Аз съм пресен почитател на кулинарния Ви блог и много очарован. Рецептата Ви за "вълшебното тесто" е сполучлива и наистина много вкусна, вече се настани трайно в кулинарния ми тефтер :). Ето какво приготвих с него: http://oneblogforcooking.blogspot.com/2010/09/blog-post.html
Имам въпрос: Може ли да се замразява ако приготвя двойна или тройна доза и дали се запазват качествата му ако се съхранява по този начин?
Поздрави и пожелания за нестихващо кулинарно вдъхновение!

Ginger Cookies 22 септември 2010 г., 4:09  

Много благодаря за топлите думи и добре дошла ! :))
Относно вълшебното тесто , мнооого любимо вкъщи , отговора ми е " Да ! " . :))) Можеш да си го разделиш в пакетчета , да си го замразиш и да си приготвяш каквото ти се прииска , без да се притесняваш , че качествата на тестото ще се развалят след престой във фризера . :)))
Всички мои рецепти ( без тази рецепта ) са от замразено такова тесто - първия път си приготвих голяма доза и после само си вадех пакетчета . :)))
Поздрави ! :))))

did_ka 11 октомври 2010 г., 5:53  

Здравей,
този Татин от доста време го мисля и като се реших да го направя се оказа, че нямам мая! Направих го с хлябна сода, само половин доза. Стана невероятен! :) е, не така пухкав, но много вкусен. /освен това се съкрати времето за приготвяне ;)/
Благодаря, за страхотните рецепти, които представяш! :)

Ginger Cookies 11 октомври 2010 г., 6:14  

Дидка, радвам се , че си успяла да импровизираш и то успешно :)))
И аз благодаря за хубавите думи ! :))

Анонимен,  29 юли 2011 г., 8:49  

Zdraveite i az probvah ,,vylshebnoto testo ,,-perfektno e .Sladkishat s sini slivi stana razkoshen,semeistvoto e vazhiteno.Blagodarq ti Veronika

Мая,  9 октомври 2011 г., 10:55  

Вероника, имаш много интересен блог, шапо.

Имам една молба, ако не те затруднява разбира се.Аз спадам към тези редки, но все пак съществуващи екземпляри ,които дори само при споменаване думите канела,кокос и мед настръхват от ужас.Прочетох за някакво вълшебно тесто , но не го намерих, може би защото видях в заглавието канела и нещо.
Много,много ще ти бъда благодарна ако напишеш отделно рецептата за това тесто/нето/

Ginger Cookies 9 октомври 2011 г., 12:09  

Здравей, въпросното тесто е точно това от тази рецепта, под която е коментара ти.
Има го написано в нея, но ето го за всеки случай пак.
В рецептата ще прочетеш как се приготвя.
Продукти :

1/2 кубче прясна мая
1/2 ч. ч. хладка вода
3 разбити яйца
1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.ч . меко краве масло
3 ч.ч. брашно
1/3 с.л. сол
1/3 с.л. захар

Mimi 31 януари 2012 г., 5:35  

Здравей Вероника :)
Обожавам всичко в блога ти - интересният начин на представяне на рецептите, снимките към тях и вкуса им, след като сама съм си приготвила нещо и как наистина съвпада с точното описание от теб. Благодаря за пълното обяснение, което е много полезно за начинаещи домакини!
Все гледам да купувам здравословни храни и продукти - ако е майонеза - да е лека, ако е ориз - да е кафяв, ако са спагети - да са пълнозърнети, ако е мляко - обезмаслено или нискомаслено и т.н.
Та...дали това тесто ще бъде така вълшебно ако го приготвя с пълнозърнесто брашно?

Ginger Cookies 31 януари 2012 г., 9:01  

Благодаря за милите думи.:)
По принцип можеш да го замениш с такова брашно, но в никакъв случай няма да се получи тестото такова, каквото е с бяло брашно. Чарът на това тесто е именно в леко козуначения привкус, а това няма как да се постигне с пълнозърнестото брашно, което освен това и не бухва по начина, по който го прави бялото. Ако искаш опитай, но няма да бъде същото.:)
Поздрави.:)

Анонимен,  7 април 2012 г., 23:38  

Здравейте Вероника. Преди няколко дни открих тази "вълшебна" рецепта за вълшебното тесто.Замесих го. Получи се чудесно тесто- меко и еластично. Направих канелените курабийки. Сега бих искала да направя и тарта, но не разбирам следното: маслото за соса, като количество е половин пакетче от 125гр. или половин пакетче от 250гр. Мисля, че това има значение. Поздрави и успех в бъдещите ти проекти!

Petya Georgieva 7 декември 2012 г., 23:44  

Здравейте, много хубави рецепти и много приятен блог,но имам една молба може ли да указвате и грамажите на чашите,защото имам чаени чаши от 180гр до 400гр,също и за маята.А също и как разполагате тестото върху плодовете една снимчица.Все пак не всички са толкова добри кулинари.Успех и любов!

Публикуване на коментар

Back to TOP