За сочно свинско и червено винско няма сезон за мен . :))
Вярно, много холестерол , ще каже някой, да , ама вкусен . :)
Днес , при една от обиколките ми из известен хипермаркет , видях страхотно, прясно , свинско вратно месо и не можах да устоя на изкушението да не си купя. И въпреки, че сериозно се настройвам за предстоящата ми традиционна пролетна диета , ще го сготвя ,
няма начин !
Да го кажем така - посвещавам тази рецепта на отминалата зима , в нейна памет . :)
Но да се разберем отсега - без да сте се снабдили с бутилка червено вино , изстудено в изба , хич не я започвайте . :))
Е , добре де, от мен да мине , може и да прескочите до магазина ! :)
Ще кажете :
" Вратно месо на скара , голяма работа ! " .
И щяхте да сте прави , ако месото беше просто едно изпечено на скара месо .
Тайната му се състои в двойната марината - течна и суха !
Това не е моя идея като техника , аз само си измислих продуктите , които да участват в мариноването на месото .
Не ме питайте обаче за грамажи , маринатите и сосовете почти винаги ги правя " на око " и това ми е най- трудното в този блог - да определям грамажите на определени рецепти .
Оставям на вас количествата на продуктите - който отговаря на вашия вкус, слагайте смело за сметка на друг, който не ви звучи добре .
Готови ли сте ?
Да започваме !
Двойно мариновани вратни каренца и талиатели с
" Песто "
Продукти :
свинско вратно месо , нарязано на по - големи каренца
За течната марината :
оризов оцет ( или тъмен балсамов оцет )
зехтин
черен пипер
скилидки намачкан чесън
кромид лук
джинджифил
соев сос
червено вино
мед
горчица
сол
Сложете транжираните каренца в маринатата и разбъркайте добре .
Аз никога не начуквам вратното месо, защото му се губи чара - вратното месо лично за мен е най - хубаво , когато е по - дебеличко и сочно .
Покрийте съда с маринованото месо с фолио и оставете за 2 - 3 часа в хладилника .
След това изцедете добре каренцата и сме готови да пристъпим към втората , сухата марината .
А тя включва :
риган
червен пипер
едър лют червен пипер
Забравих да ви кажа, че докато приготвяте месото във втората му марината , е добре да пуснете скарата да загрява , за да е достатъчно гореща , за да стопли бързо нашите премръзнали от стоенето в хладиника каренца . :)) А и по този начин , соса на месото остава в него , а не изтича при бавното печене .
Намазването на скарата с калъп сланина е просто класика и няма как да минем без него.
Печете каренцата до степен на изпичане , която обичате - ние вкъщи ги предпочитаме по - препечени .
Вече са готови и щях да им се нахвърля веднага , но тогава видях, че ми изглеждат много самотни .
Трябваше да измисля някаква бърза гарнитура за каренцата , но не исках да е нещо типично от рода на картофи и сие .
И както винаги , когато мисля какво точно да сготвя , отворих вратичките на всички шкафчета .
Този път не ми трябваше много време , в което да кръстосвам кухнята, да зяпам умно съдържанието на долапите :)) и да умувам каква да е поредната ми кулинарна щуротия .
Пред мен се жълтееше пакет хубави талиатели , за чието приготвяне ми трябваха точно 7 минути !
Ето как става това 7 минутно приготвяне :
Сварих талиателите по указанието на опаковката - 6 минути .
Нито минута повече или по малко !
От всичко на света най - много ненавиждам преварена паста , от който и да е вид .
Това " побългаряване " на тези продукти не ми е никак по вкуса .
Но ако вие не мислите като мен , си ги сварете както си ги обичате . :))
През това време в един дълбок тиган разтопих малко краве масло и си подготвих 2 ч . л . предварително приготвено домашно " Песто "
( скоро ще ви представя моя вариант на този популярен универсален, според мен , сос ) .
Изцедих талиателите много добре, изплакнах ги със студена вода
и ги сложих в тигана при маслото ,
добавих и " Песто " - то и запържих за по - малко от 1 минута .
Това е всичко ! :)
Вкуснооооо ! :))
Съвършенни са! Точно така трябва да изглеждат, а не както ти ги сервират на някои места- едни дето са или много мазни или полусорови:)
ОтговорИзтриване