Да си дойдем на думата !
Обожавам кухнята на Турция и арабските страни , няма по - богати на ароматни нюанси и колорит ястия .
Винаги когато пътувам до София се отбивам в едно малко и непретенциозно турско ресторантче при майстор Зеко .
Без помпозност , без снобски аксесоари и маниери , всичко излиза от ръцете на майстора
по най - първичния и натурален начин .
Там получавам такова удоволствие от храната , че смело мога да кажа , че съм съгласна тяхното меню да бъде последното , което ще опитам в края на живота си .
Точно това малко и непретенциозно ресторантче ме накара да се влюбя безпаметно в турската кухня .
После започнах да чета всякакви рецепти , пред мен се откриха и много неподозирани тайни и за кухнята на арабския свят .
И започнах да опитвам да готвя , без да имам никакво понятие от спецификата на приготвяне на каквото и да е .
Всичко , което грабваше интереса ми , премина през тенджерите и тиганите ми .
Къде успявах , къде не , но наистина го правех с огромно удоволствие ...
После започнах да преплитам една рецепта с друга , съчетавах подправки , типични за арабския свят с рецепта от турската кухня , всичко опитах .
Все пак в моята си кухня мога да си правя каквото си реша ! :))
А и съпругът ми винаги е уважавал труда ми в кухнята и наистина се чувствах смела в експериментите си .
Отдавна се каня да ви покажа нещо лесно , което със сигурност ще успеете да си приготвите , дори и това да е първия ви опит в ориенталската кухня .
Ако някой ден решите , че искате нещо различно , магично и толкова семпло , а в същото време съвършенно , качете се на " Orient Express " !
Пътуването си струва и винаги ще бъдете в 1 класа ! :))
" Orient Express "
Пюре от патлаждан ( рецептата тук )
Pide Za` atar ( рецептата тук )
Adana Kebap ( рецептата тук )
Adana Kebap имах удоволствието да го опитам в Турция и много ми хареса. Като цяло смятам, че са много добри в готвенето там. Успяват да придадат страхотен вкус на абсолютно всичко.
ОтговорИзтриване