Тайната на аромата обаче не е в някаква съставка , която се слага в тестото при месенето , а в една композиция от подправки , наречена Za`atar , с която се поръсва пидето накрая .
ТУК можете да прочетете повече за това чудо .
Ето го моя :
Съществуват много вариации за пиде , но нека започнем с една от най - изчистените от тях . :)
Pide Za`atar
Продукти :
( за 4 броя )
400 грама брашно
150 мл вода
1 кубче прясна мая
1 ч . л сол
1 ч . л . захар
зехтин
доматено пюре
чесън
заатар
Разтворете маята с малко хладка вода и част от захарта .
Завийте я и оставете за 15 минути .
После омесете еластично тесто от всички продукти , направете тестото на топка , намажете я със зехтин и я завийте добре , за да удвои обема си .
След като тестото е готово , разделете го на 4 топки и на набрашнен плот разточете на елипси . Тестото трябва да е много тънко .
В купичка смесете доматено пюре с пасиран чесън . Намажете елипсата , но оставете целите й крайчета ненамазани , защото после те ще бъдат навити .
Поръсете със заатар, напръскайте със зехтин и навийте така :
Печете в предварително загрята на най - високата си степен фурна (аз пекох на 230 градуса ).
Тъй като пидето е много тънко , а както казах , се пече на силна фурна , става готово много бързо . Внимавайте да не го изгорите . :))
Олеее, че вкусно :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта !
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря ! :)
ОтговорИзтриванеДобре дошла ! :)