събота, 8 май 2010 г.

Pide Za'atar

Предлагам ви една лесна рецепта за страхотни ,  хрупкави питки с невероятен аромат , наречени пиде .
Тайната на аромата обаче не е в някаква съставка ,  която се слага в тестото при месенето ,  а в една композиция от подправки ,  наречена Za`atar ,  с която се поръсва пидето накрая  .

ТУК  можете да прочетете повече за това чудо . 
Ето го моя :


Съществуват много вариации за пиде ,  но нека започнем с една от най - изчистените от тях . :)


Pide Za`atar







Продукти :
 ( за 4 броя )

400 грама брашно
150 мл вода
1 кубче прясна мая
1  ч . л сол
1  ч . л . захар
зехтин
доматено пюре
чесън
заатар

Разтворете маята с малко хладка вода и част от захарта . 
Завийте я и оставете за 15 минути . 
После омесете еластично тесто от всички продукти , направете тестото на топка ,  намажете я със зехтин и я завийте добре ,  за да удвои обема си .
След като тестото е готово ,  разделете го на 4 топки и на набрашнен плот разточете на елипси .  Тестото трябва да е много тънко .  
В купичка смесете доматено пюре с пасиран чесън .  Намажете елипсата ,  но оставете целите й крайчета ненамазани ,  защото после те ще бъдат навити .  
Поръсете със заатар,  напръскайте със зехтин и  навийте така :




Печете в предварително загрята на най - високата си степен фурна (аз пекох на 230 градуса ).
Тъй като пидето е много тънко ,  а както казах ,  се пече на силна фурна ,  става готово много бързо . Внимавайте да не го изгорите . :))




3 коментара: