четвъртък, 6 май 2010 г.

Ризото с гъби , сметана и кашкавал

Откъде пък ми дойде идеята на връх Гергьовден да правя
ризото с гъби ? :)
Но тъй като то вече е факт и дори го изядохме,  няма смисъл да умувам за
причината . :))
Ако имате 40 - 50 свободни минути и се чудите какво да правите с гъбите ,  които си купихте и все още чинно стоят и чакат да бъдат сготвени ,  то ризотото е може би една от най - вкусните реализации на този зеленчук . ( леле ,  колко дълго изречение написах : ))
От мен рецептата ,  от вас виното ! :)






Ризото с гъби ,  сметана и кашкавал

Продукти :

300 грама гъби ( аз използвах пресни печурки )
1 голяма чаена чаша ориз
100 грама бяло вино
100 грама течна готварска сметана
1  малък морков
1 глава лук
1 голяма скилидка чесън
1  пилешки бульон
краве масло (  около 80 грама )
кашкавал
пресен копър
риган
пипер меланж ( бял,  черен ,  розов и зелен ) 
сол на вкус


В дълбок тиган сложете кравето масло да се разтопи ,  прибавете и нарязаните гъби и ги запържете до златисто . През това време сварете ориза в подсолена вода и го сложете да се изцежда от водата . 
Когато гъбите са готови ,  добавете към тях ситно нарязания лук , чесъна и  моркова . Намалете котлона на много слаба степен и когато и те са готови , добавете виното , сметаната и бульона и ги оставете да къкрят леко ,  докато се изпари силния алкохолен мирис на виното .  Прибавете ориза ,  поръсете с риган и много леко и внимателно разбъркайте .  
След 2 - 3 минути махнете ризотото от котлона ,  поръсете с прясно смления пипер ,  добавете и копъра и може да сервирате . 
Аз мислех да поръся ризотото с пармезан ,  но напоследък прекалявам с него и мъжа ми започна да протестира .  : )  
Настърганият кашкавал също е перфектен финал за тази 
рецепта .  :)





5 коментара:

  1. Ризотото е точно каквото го обичам, но съм установявала, че в някои ресторанти не могат да го приготвят и му се губи все нещо, но виж твоето ще е перфектно както всичко, което си готвила, просто нямаш равна :)

    ОтговорИзтриване
  2. и тази рецепта пробвах, Рони - чудно се получи.....беше предвидено за два пъти, но уви -ометохме го за секунди :):):)
    А, и честит нов дизайн - много ми харесва - свеж, елегантен, закачлив и различен :):):)

    ОтговорИзтриване
  3. Радослава3 юни 2011 г. в 2:15

    Браво за рецептата, а ако поръсите със синьо сирене става още по-вкусно !

    ОтговорИзтриване
  4. А сметаната каква е? Течна или заквасена?

    ОтговорИзтриване