Съществуват много рецепти , но аз най - много обичам чистото печено агнешко месо - без ориз около или в него , без купища плуващи зелении .
Но всичко е въпрос на вкус , всеки си го приготвя , както му харесва ! :)
От всички варианти , които съм срещала , най - много ми допадна този на любимия ми блог " Нож и виличка " , който леко промених .
Благодарение на основата на тази рецепта , си направих една селекция от продукти , които да използвам , и резултата лично за мен беше уникален !
Самата част от агнето не трябва да е каква да е , а именно прясна плешка .
Агнешкото става сякаш извадено от пещ , а да не ви говоря как сигурно в съседите стават масови безредици от яд, че аромата не идва от техния апартамент . :))
Ако ми се доверите , опитайте , но заключете добре вратата, че току виж са ви дошли неканени гости ! :))
Агнешко печено с краве масло и розмарин
Продукти :
1 агнешка прясна плешка
голяма клонка пресен розмарин
150 грама краве масло
150 грама червено вино
пипер " Меланж " - бял , зелен , розов и черен ( ако нямате , и само черен пипер ще свърши работа )
2 равни супени лъжици мед
3 - 4 едри скилидки чесън
2 глави кромид лук
сол
Осолете плешката от двете страни , поръсете я добре с пипера и я поставете в тавата . Върху нея сложете клонката розмарин .
В някакъв съд сложете кравето масло да се разтопи , сложете целите скилидки чесън и главите лук, срязани на две да ароматизират маслото .
Намалете котлона и добавете меда , разбъркайте добре и постепенно добавете и виното .
Изсипете сместта върху месото , като скилидките чесън и лука ги сложете някъде на дъното на тавата , да не са върху месото .
Завийте тавата много добре с фолио и сложете във фурната да се пече .
Аз пека около 4 . 00 - 4 . 30 часа на 200 градуса .
Вие си познавате фурната и ще осъществите печенето , според това .
Както е споменато в блога на " Нож и виличка " , месото се полива ( или маже ) със соса няколко пъти по време на печенето и пак се завива с фолио . Само последните 15 - 20 минути печете без него , за да стане коричка ( въпреки , че тя започва да си става още под фолиото ) .
Моята днешна плешка беше от агне - манекен , но когато е по -тлъстичко , коричката става още по - дебела .
Най - хубавото нещо именно на коричката е , че този златист цвят се получава без намесата на какъвто и да е червен пипер !
След като приключите с печенето , оставете плешката за 15 минути в изключената топла фурна .
Когато го извадите , махнете всички излишни неща - чесъна и лука и сложете плешката върху фолио , за да не стои в мазнината .
Хайде , оставям ви , че агнето ми е готово ! :))
Браво! Точно тази рецепта ми трябваше за предстоящия Великден- живот и здраве... Е, и млади цели печени картофчета, като гарнитура! Поздравления!
ОтговорИзтриванеАко може, две препоръки:
ОтговорИзтриване- стрийте розмарина на прах и поръсете заедно с пипера;
- печете не в тава, а в голямо, затворено с капак глинено гювече