четвъртък, 6 май 2010 г.

Агнешка плешка с краве масло и розмарин

Агнешкото месо е достатъчно ароматно ,  за да се налага да се приготвя с безброй екстри .
Съществуват много рецепти ,  но аз най - много обичам чистото печено агнешко месо -  без ориз около или в него ,  без купища плуващи зелении  .
Но всичко е въпрос на вкус ,  всеки си го приготвя ,  както му харесва ! :)
От всички варианти ,  които съм срещала ,  най - много ми допадна този на любимия ми блог " Нож и виличка "  ,  който леко промених .
Благодарение на основата на тази рецепта ,  си  направих една селекция от продукти , които да използвам ,  и резултата лично за мен беше уникален !
Самата част от агнето не трябва да е каква да е ,  а именно прясна плешка .
Агнешкото става сякаш извадено от пещ  ,  а да не ви говоря как сигурно в съседите стават масови безредици от яд,  че аромата не идва от техния апартамент . :))
Ако ми се доверите ,  опитайте ,  но заключете добре вратата,  че току виж са ви дошли неканени гости ! :))


Агнешко печено с краве масло и розмарин








Продукти :

1  агнешка прясна плешка 
голяма клонка пресен розмарин
150 грама краве масло
150 грама червено вино
пипер  " Меланж "  -  бял ,  зелен ,  розов и черен (  ако нямате ,  и само черен пипер ще свърши работа )
2  равни супени лъжици мед
3 - 4 едри скилидки чесън
2 глави кромид лук
сол

Осолете плешката от двете страни ,  поръсете я добре с пипера и я поставете в тавата .  Върху нея сложете клонката розмарин .


   
В някакъв съд сложете кравето масло да се разтопи ,  сложете целите скилидки чесън и главите лук,  срязани на две да ароматизират маслото . 
Намалете котлона и добавете меда ,  разбъркайте добре и постепенно добавете и виното .
Изсипете сместта върху месото ,  като скилидките чесън и лука ги сложете някъде на дъното на тавата ,  да не са върху месото .
Завийте тавата много добре с фолио и сложете във фурната да се пече .  
Аз пека около 4 . 00 - 4 . 30 часа на 200 градуса . 
Вие си познавате фурната и ще осъществите печенето , според това . 
Както е споменато в блога на " Нож и виличка "  ,  месото се полива  ( или маже ) със соса няколко пъти по време на печенето и пак се завива с фолио .  Само последните 15 - 20 минути печете без него , за да стане коричка  ( въпреки ,  че тя започва да си става още под фолиото ) . 
Моята днешна плешка беше от агне - манекен ,  но когато е по -тлъстичко ,  коричката става още по - дебела . 
Най - хубавото нещо именно на коричката е ,  че този златист цвят се получава без намесата на какъвто и да е червен пипер ! 
След като приключите с печенето , оставете плешката за 15 минути в изключената топла фурна .  
Когато го извадите ,  махнете всички излишни неща - чесъна и лука и сложете плешката върху фолио ,  за да не стои в мазнината .
Хайде ,  оставям ви ,  че агнето ми е готово ! :))


2 коментара:

  1. Браво! Точно тази рецепта ми трябваше за предстоящия Великден- живот и здраве... Е, и млади цели печени картофчета, като гарнитура! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Ако може, две препоръки:
    - стрийте розмарина на прах и поръсете заедно с пипера;
    - печете не в тава, а в голямо, затворено с капак глинено гювече

    ОтговорИзтриване