Свински пържолки с масло , гъби и сладки пресни картофки

>> събота, 29 май 2010 г.

Много ми е трудно да започна да пиша след изяждането на почти половината тава от следващото ми предложение ! :)
Бях си казала, че оставям прасетата да си починат от мен до есента ,  но такова прясно и свежо месо ми се изправи пред очите ,  както си
пазарувах ,  че си потъпках обещанието .
Взех едно голямо парче вратно месо и започнах да си мисля как да го приготя .
С хрупкави стари картофи по селски с много подправки ,  разбира се !
Да , ама не !
Запътих се към щанда със зеленчуците ,  за да си купя малко стари картофи ,  които да сложа за компания на прасенцето ,  и пред мен застана второ изкушение - страхотни пресни сладки червени картофки и още по - пресни гъби !
Решено е ! Ще направя нещо ,  с което ще накарам всеки да си развали диетата - нещо семпло , изпитано и обичано от всички ! :))
Ще кажете ,  че само си хваля рецептите ,  но повярвайте ми ,  нито една от тях не е направена просто ей така .
Освен любовта ,  която влагам в готвенето ,  винаги подбирам да приготвя все неща ,  които ми харесват безумно много !
Затова накрая си ги хваля , не за друго . :)))
Вижте следващата рецепта и пак си помислете дали и вие като мен сте се зарекли да консумирате свинското месо само през студените сезони . :))

Свински пържолки с масло , гъби и сладки пресни картофки





Продукти :

600 гр свинско вратно месо
200 - 300 грама пресни  печурки
500 гр сладки пресни картофки 
1 глава червен лук
1/2  ч . ч .  топла вода с разтворен половин телешки бульон
50 мл бяло вино
2 ч . л . брашно
сол
черен пипер
1 с . л .  заквасена сметана
1 ч . л .  кафява захар
3 с . л .  краве масло
4 с . л .  зехтин ( или олио )
пресен розмарин
1 с. л .  тъмен балсамов оцет
1 ч . л  мед

Нарежете месото на пържоли .  Не ги начуквайте , за да останат по - сочни . Осолете ги от двете страни и ги поръсете с черен пипер . 
В тиган с малко мазнина (половината от зехтина или олиото ) ги запържете до златисто . 


В купа сложете нарязаните на тънки колелца пресни картофки , посолете ги , сложете черен пипер , балсамовия оцет , меда ,  останалите 2  с . л  зехтин и нарязания розмарин .




Запържете леко гъбите в  1 с . л . краве масло . Изцедете ги и ги извадете.


В същия съд сложете нарязания лук и го задушете до омекване . Прибавете малко мазнина , ако е нужно .
Извадете и него .


И отново в този съд ( колко икономична , откъм мръсни съдове рецепта :)) ,  сложете останалите 2 лъжици  краве масло ,  прибавете брашното и го запържете . 
В отделен съд пасирайте пържения лук и го добавете към брашното ,  заедно с виното , захарта , водата и телешкия бульон . 
Оставете за 2 - 3 минути да къкри на слаба степен .  После махнете
соса от котлона , сложете черния пипер и разбитата до гладко сметана .
Прибавете и гъбите . 
В подходяща тавичка изсипете на дъното й  2/3 от соса ,  върху него подредете 
пържолките . 


Отгоре изсипете останалата 1/3 от соса . Отстрани на месото подредете овкусените картофки .


Загрейте фурната на 170 - 180 градуса и печете около 50 минути . Няма нужда да се слага фолио . 
Дано ви хареса ! :)






7 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 12:16  

Ох, защо не съм си в Бургас.. ако бях направо щях да дойда на гости за вечеря. Много вкусно изглежда, да не говорим, че все любими мои неща има. По-добре да спирам да пиша и да гледам картинките, че да не се накапя :))))

Анонимен,  29 май 2010 г., 13:05  

Страхотна рецепта!

Анонимен,  29 май 2010 г., 13:14  

klasika skoro shte imam povod i receptata nepremenno shte e v menuto mi,prekrasno,tolkova e krasivo ,a na vkus oooh:)))

КеmiH 3 юни 2010 г., 5:10  

Това изглежда страхотно! Чудесно представяне, за гости е един път! Поздравления!

Ginger Cookies 4 юни 2010 г., 15:57  

Много мило, благодаря ви ! :)

Анонимен,  28 август 2010 г., 4:32  

Мдаааа, и аз реших в последния горещ ден на това лято да приготвя свинко месо, вместо тарта с пармецан, например. Ами какво да направя - дояде ми се свинско. Получи се ПРЕ-ВЪЗ-ХОД-НО! Мъжът ми ме пита как така съм решила да приготвя нещо тоооолкова вкусно, хихих!
Отново поздравления, Рони! Благодаря ти за чудесните идеи, които споделяш с нас!
Мария, Варна

Ginger Cookies 28 август 2010 г., 8:20  

И аз благодаря за хубавите ти думи , Миме ! :)
Моята диета включва всякакво месо, така че ще продължа и с рецептите със свинско . :))
Поздрави ! :)

Публикуване на коментар

Back to TOP