Много ми е трудно да започна да пиша след изяждането на почти половината тава от следващото ми предложение ! :)
Бях си казала, че оставям прасетата да си починат от мен до есента , но такова прясно и свежо месо ми се изправи пред очите , както си
пазарувах , че си потъпках обещанието .
Взех едно голямо парче вратно месо и започнах да си мисля как да го приготя .
С хрупкави стари картофи по селски с много подправки , разбира се !
Да , ама не !
Запътих се към щанда със зеленчуците , за да си купя малко стари картофи , които да сложа за компания на прасенцето , и пред мен застана второ изкушение - страхотни пресни сладки червени картофки и още по - пресни гъби !
Решено е ! Ще направя нещо , с което ще накарам всеки да си развали диетата - нещо семпло , изпитано и обичано от всички ! :))
Ще кажете , че само си хваля рецептите , но повярвайте ми , нито една от тях не е направена просто ей така .
Освен любовта , която влагам в готвенето , винаги подбирам да приготвя все неща , които ми харесват безумно много !
Затова накрая си ги хваля , не за друго . :)))
Вижте следващата рецепта и пак си помислете дали и вие като мен сте се зарекли да консумирате свинското месо само през студените сезони . :))
Свински пържолки с масло , гъби и сладки пресни картофки
Продукти :
600 гр свинско вратно месо
200 - 300 грама пресни печурки
500 гр сладки пресни картофки
1 глава червен лук
1/2 ч . ч . топла вода с разтворен половин телешки бульон
50 мл бяло вино
2 ч . л . брашно
сол
черен пипер
1 с . л . заквасена сметана
1 ч . л . кафява захар
3 с . л . краве масло
4 с . л . зехтин ( или олио )
пресен розмарин
1 с. л . тъмен балсамов оцет
1 ч . л мед
Нарежете месото на пържоли . Не ги начуквайте , за да останат по - сочни . Осолете ги от двете страни и ги поръсете с черен пипер .
В тиган с малко мазнина (половината от зехтина или олиото ) ги запържете до златисто .
В купа сложете нарязаните на тънки колелца пресни картофки , посолете ги , сложете черен пипер , балсамовия оцет , меда , останалите 2 с . л зехтин и нарязания розмарин .
Запържете леко гъбите в 1 с . л . краве масло . Изцедете ги и ги извадете.
В същия съд сложете нарязания лук и го задушете до омекване . Прибавете малко мазнина , ако е нужно .
Извадете и него .
И отново в този съд ( колко икономична , откъм мръсни съдове рецепта :)) , сложете останалите 2 лъжици краве масло , прибавете брашното и го запържете .
В отделен съд пасирайте пържения лук и го добавете към брашното , заедно с виното , захарта , водата и телешкия бульон .
Оставете за 2 - 3 минути да къкри на слаба степен . После махнете
соса от котлона , сложете черния пипер и разбитата до гладко сметана .
Прибавете и гъбите .
В подходяща тавичка изсипете на дъното й 2/3 от соса , върху него подредете
пържолките .
Отгоре изсипете останалата 1/3 от соса . Отстрани на месото подредете овкусените картофки .
Загрейте фурната на 170 - 180 градуса и печете около 50 минути . Няма нужда да се слага фолио .
Дано ви хареса ! :)
Ох, защо не съм си в Бургас.. ако бях направо щях да дойда на гости за вечеря. Много вкусно изглежда, да не говорим, че все любими мои неща има. По-добре да спирам да пиша и да гледам картинките, че да не се накапя :))))
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта!
ОтговорИзтриванеklasika skoro shte imam povod i receptata nepremenno shte e v menuto mi,prekrasno,tolkova e krasivo ,a na vkus oooh:)))
ОтговорИзтриванеТова изглежда страхотно! Чудесно представяне, за гости е един път! Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного мило, благодаря ви ! :)
ОтговорИзтриванеМдаааа, и аз реших в последния горещ ден на това лято да приготвя свинко месо, вместо тарта с пармецан, например. Ами какво да направя - дояде ми се свинско. Получи се ПРЕ-ВЪЗ-ХОД-НО! Мъжът ми ме пита как така съм решила да приготвя нещо тоооолкова вкусно, хихих!
ОтговорИзтриванеОтново поздравления, Рони! Благодаря ти за чудесните идеи, които споделяш с нас!
Мария, Варна
И аз благодаря за хубавите ти думи , Миме ! :)
ОтговорИзтриванеМоята диета включва всякакво месо, така че ще продължа и с рецептите със свинско . :))
Поздрави ! :)