Обожавам всякакви вариации на Rustic Tart ( селски , недодялан пирог или галет ) - плодови , с месо , без месо ...
За предпочитанията ми към старомодно изглеждащите рецепти споменах неведнъж .
Модерни , натруфени ястия мога да ям навсякъде , но автентични , родени изпод ръцете на работливи жени в китни селца в различни краища
на света , мога да опитам единствено вкъщи .
Днес , докато приготвях този вкусен селски пирог , заваля пороен дъжд и за първи път дъжда не ми донесе негативни емоции .
Напротив !
Беше прекрасно , почти мистично ...
Навън валеше , големите и тежки капки чукаха по первазите , сякаш ме приканваха да ги пусна вкъщи , а от фурната се разнасяше вълшебния вкус на масло , хляб и сладък лук .
За момент забравих , че живея в центъра на шумния град и се пренесох на ново , непознато място , пленяващо първично .
Но да не ви отегчавам повече с кулинарните ми вълнения . :)
Време е да ви представя нещо наистина прекрасно - селски пирог с карамелизиран лук и шунка !
Макар и недодялан, също като името си , този пирог за мен е по - ценен и вкусен и от най - деликатесната храна !
И това няма да е единствения селски пирог , който ще представя в блога ми . :)
Селски пирог с карамелизиран лук и шунка
Продукти :
за тестото:
1 1/2 ч . ч. брашно
1/2 ч . л . сол
1/2 ч . л . захар
1/2 пакетче много студено краве масло
8 - 9 ч . л . студена вода
за плънката :
1 жълтък
пресен розмарин
2 - 3 с. л . топено сирене
черен пипер
сол
100 грама шунка
4 глави лук
2 ч . л . кафява захар
зехтин
настърган кашкавал за поръсване
1 белтък за намазване на тестото
В дълбок съд сложете продуктите за тестото , като маслото обаче , е нарязано на малки кубчета .
Когато месите тестото не се притеснявайте , че маслото остава на малки бучици . Именно така трябва да бъде , защото точно тези маслени трохички ще допринесат за истинския вкус на хлебната част на пирога .
Сложете готовото тесто в хладилника за 40 минути .
През това време нарежете шунката на ситно .
В малък съд смесете топеното сирене , жълтъка и розмарина .
Нарежете лука на едро и го запържете в зехтин със захарта .
Лукът трябва да се карамелизира леко и да придобие златист цвят .
Извадете тестото и го разточете на много тънка кора във формата на кръг . Съветвам ви от тук насетне всички процедури да ги извършвате върху хартия за печене , за да може накрая
по - лесно направо с нея да преместите пирога в тавата , в която ще печете .
Да се върнем пак към приготвянето .
Намажете разточеното тесто с яйчената смес , като оставите около 3 - 4 пръста разстояние по края , без да ги мажете .
Сложете и шунката по същия начин .
Върху шунката сложете лука и завийте пирога по следния начин:
Намажете тестото с белтък , като наблегнете на сгъвките . Добавете върху плънката малко черен пипер и сол .
Поръсете с кашкавал .
Печете пирога на 180 градуса 15 - 20 минути .
оох толкова е хубав този пирог и толкова ми се прииска едно пърченце,страхотно описание и снимки,не може да му се устои.домашно приготвеното си е най-хубаво и вкусноооо:)))))))
ОтговорИзтриванеЕто това ме грабна и мен! :)))
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря ! :)
ОтговорИзтриванеРецептата е много лесна и повярвайте ми , страшно вкусна . :)
Tozi Galet naistina se okaza strahotno vkusen .Receptata e 4udesna i mnogo spolu4liva. Blagodarq za tazi vkusotiika!Pozdravi i komplimenti!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Ели, радвам се, че ти е харесала рецептата.:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!:))
Здравей Вероника.
ОтговорИзтриванеРецептата за този пирог,много ми хареса и реших да я направя! Е да ама не стана.Мислих ,че е лесна :-)
Не знам защо ,но когато изкарах тестото от хладилника,намаше разточване.Постоянно,се късаше и ронеше... Не знам къде сбърках в рецептата-може би е от маслото??? Ти си писала в рецептата пол.пакетче но колко грама е това? Аз ползвам масло от 200гр 250гр има и от 125гр
Другото мисля,няма как да го объркам в прпорциите за тестото.Да не съм го смесила правилно?
Благодаря ти предварително за отговорите.( Дано да няма проблем,че ти говоря на ТИ)
Иначе,съм правила не една и две от рецептите ти,до сега всичко се е получавало великолепно.Ти самата си страхотна! Браво! Продължавай все така!
Поздрави Даниела