Селски пирог с карамелизиран лук и шунка

>> понеделник, 31 май 2010 г.

Обожавам всякакви вариации на Rustic Tart ( селски , недодялан пирог или галет  ) - плодови , с месо , без месо ...
За предпочитанията ми към старомодно изглеждащите рецепти споменах неведнъж .
Модерни , натруфени ястия мога да ям навсякъде , но автентични ,  родени изпод ръцете на работливи жени в китни селца в различни краища
на света , мога да опитам единствено вкъщи .
Днес ,  докато приготвях този вкусен селски пирог , заваля пороен дъжд и за първи път дъжда не ми донесе негативни емоции .
Напротив !
Беше прекрасно , почти мистично ...
Навън валеше ,  големите и тежки капки чукаха по первазите ,  сякаш ме приканваха да ги пусна вкъщи ,  а от фурната се разнасяше вълшебния вкус на масло ,  хляб и сладък лук .
За момент забравих , че живея в центъра на шумния град и се пренесох на ново , непознато място , пленяващо първично .
Но да не ви отегчавам повече с кулинарните ми вълнения . :)
Време е да ви представя нещо наистина  прекрасно - селски пирог с карамелизиран лук и шунка !
Макар и недодялан,  също като името си ,  този пирог  за мен е по - ценен и вкусен и от най - деликатесната  храна !
И това няма да е единствения селски пирог ,  който ще представя в блога ми . :)

Селски пирог с карамелизиран лук и шунка







Продукти :

за тестото:
1  1/2  ч . ч.  брашно 
1/2  ч . л .   сол
1/2  ч . л .   захар
1/2  пакетче много студено краве масло
8 - 9 ч . л .   студена вода

за плънката :
1 жълтък
пресен розмарин
2 - 3  с. л .  топено сирене
черен пипер
сол
100 грама шунка
4 глави лук
2 ч . л .  кафява захар
зехтин

настърган кашкавал за поръсване
1 белтък за намазване на тестото

В дълбок съд сложете продуктите за тестото ,  като маслото обаче , е нарязано на малки кубчета .

 Когато месите тестото не се притеснявайте ,  че маслото остава на малки бучици . Именно така трябва да бъде ,  защото точно тези маслени трохички ще допринесат за истинския вкус на хлебната част на пирога .
Сложете готовото тесто в хладилника за 40 минути .
През това време нарежете шунката на ситно .

В малък съд смесете топеното сирене ,  жълтъка и розмарина .

Нарежете лука на едро и го запържете в зехтин със захарта .  
Лукът трябва да се карамелизира леко и да придобие златист цвят .
Извадете тестото и го разточете на много тънка кора във формата на кръг . Съветвам ви от тук насетне всички процедури да ги извършвате върху хартия за печене ,  за да може накрая 
по - лесно  направо с нея да преместите пирога в тавата ,  в която ще печете .  
Да се върнем пак към приготвянето .
Намажете разточеното тесто с яйчената смес ,  като оставите около 3 - 4  пръста разстояние по края ,  без да ги мажете . 
Сложете и шунката по същия начин .


Върху шунката сложете лука и завийте пирога по следния начин:


Намажете тестото с белтък ,  като наблегнете на сгъвките .  Добавете върху плънката малко черен пипер и сол .
Поръсете с кашкавал .



Печете пирога на 180 градуса 15 - 20 минути .





6 коментара:

todorka 31 май 2010 г., 11:35  

оох толкова е хубав този пирог и толкова ми се прииска едно пърченце,страхотно описание и снимки,не може да му се устои.домашно приготвеното си е най-хубаво и вкусноооо:)))))))

DSdiva 1 юни 2010 г., 11:26  

Ето това ме грабна и мен! :)))

Ginger Cookies 1 юни 2010 г., 16:05  

Много ви благодаря ! :)
Рецептата е много лесна и повярвайте ми , страшно вкусна . :)

elena,  1 февруари 2011 г., 0:45  

Tozi Galet naistina se okaza strahotno vkusen .Receptata e 4udesna i mnogo spolu4liva. Blagodarq za tazi vkusotiika!Pozdravi i komplimenti!

Ginger Cookies 2 февруари 2011 г., 6:16  

И аз ти благодаря, Ели, радвам се, че ти е харесала рецептата.:)))
Поздрави!:))

Анонимен,  31 януари 2013 г., 13:16  

Здравей Вероника.
Рецептата за този пирог,много ми хареса и реших да я направя! Е да ама не стана.Мислих ,че е лесна :-)
Не знам защо ,но когато изкарах тестото от хладилника,намаше разточване.Постоянно,се късаше и ронеше... Не знам къде сбърках в рецептата-може би е от маслото??? Ти си писала в рецептата пол.пакетче но колко грама е това? Аз ползвам масло от 200гр 250гр има и от 125гр
Другото мисля,няма как да го объркам в прпорциите за тестото.Да не съм го смесила правилно?
Благодаря ти предварително за отговорите.( Дано да няма проблем,че ти говоря на ТИ)
Иначе,съм правила не една и две от рецептите ти,до сега всичко се е получавало великолепно.Ти самата си страхотна! Браво! Продължавай все така!
Поздрави Даниела

Публикуване на коментар

Back to TOP