Зехтин с печен чесън , пукани чушлета и розмарин

>> петък, 7 май 2010 г.

Ох ,  все си казвам , че когато се настройвам за  диета не трябва да влизам в " Нож и виличка "  !
Нямах ли си и аз друга работа ,   че трябваше пак да ококоря любопитни очи какво става в блога ,  който още повече ме вдъхнови са си направя собствен такъв ...
И защо трябваше този невероятно красив буркан със зехтин ,  превърнат от двете талантливи дами  в уникално галещо сетивата  изкуство ,  да ми застане на пътя ...
За салати ,  паста ,  пици или просто ей така ,  да си поръсите една силно препечена филийка с напукана коричка ,  този зехтин е създаден   да изкушава и да превръща всяка хапка в експлозия от аромати .
И понеже пак там видях и едни чудни пукани люти чушлета ,  реших ,  че мога да комбинирам двете рецепти в една  -  хем ще си имам от ароматния зехтин  ,  хем и винаги мога да си извадя една пукана люта чушка ,  върху която да капна една капка оцет ,  да поръся няколко кристали морска сол и да е готова да атакува небцето . :))
Сложих и клонка пресен розмарин ,  и то не само ,  защото съм много горда с подправките ,  които отглеждам на балкона си  . :))
 И разбира се  ,  от всички продукти типично в стила на Мечо Пух  ,  колкото повече , толкова повече  ...
То е ясно ,  диетата някой друг път !
Моля да ми простите ,  ако въведа и вас в това изкушение ! :))



Зехтин с печен чесън , пукани чушлета и розмарин
( по идея на " Нож и виличка " )








Продукти :

цели глави чесън
люти чушки 
зехтин
розмарин


Запечете чесъна във фурна докато леко омекне ,  на 180 - 200 градуса е добра идея ,  но изборът е ваш . :))




Сложете чушките на скарата да се препекат от двете страни ,  а ако ви позволява домашния инвентар ,  може да изпечете чушлетата направо на плочата на котлона . 




Сложете чесъна на дъното на сух буркан ,  върху него сложете и чушлетата  и пресния розмарин .  После напълнете буркана до горе с хубав зехтин , добре е да е леко топъл . 
Бурканът трябва да е затворен много добре !
Да не забравя една много важна препоръка на авторките на рецептата ,  
относно как да " удължим живота " на това произведение на 
изкуството -  постоянно доливайте зехтин ,  ако чушките или чесъна останат сухи в горната част ,  защото ще мухлясат .  
А това не трябва да се случва с нашия вълшебен ароматен зехтин . :)))
И да не забравите ,  че не само зехтина трябва да влезе в употреба ,  чушлетата и чесъна също не са за изхвърляне ! :))
Съхранявайте на тъмно и хладно място или в хладилника ( но на рафта ,  на който не е най -  големия студ ,  защото някои зехтини при замръзване променят вида си  ) ! 


3 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 7:24  

Това определено е много вкусно, в къщи баща ми го приготвя:)

катя 19 август 2010 г., 2:49  

Прекрасна рецепта!

Ginger Cookies 19 август 2010 г., 8:05  

Благодаря ви, наистина много вкусен и ароматен зехтин ! :))

Публикуване на коментар

Back to TOP