неделя, 9 май 2010 г.

Меденки " Je t'aime "




Ако има сладки, които аз отъждествявам с любовта, това са меденките .
А съчетанието на мириса на мед и масло носи толкова нежност и ефирност, че те кара да се чувстваш на седмото небе, да се докоснеш до звездите, които влюбените свалят един за друг.
Само ако можехте да усетите аромата, който се носи от
кухнята ми сега...
Всъщност, можете да си доведете звездите и у вас.


Меденки "Je t'aime"








Продукти :
(за около 50 броя малки меденки)
 
100 грама меко краве масло
1/4  ч. ч.  кафява захар
1/2  ч. ч. мед
1   1/2 ч. ч. брашно
1 яйце
1  ч. л. бакпулвер
1 / 2  ч. л.  сода бикарбонат
2  ванилии
1/4  ч. л. канела
щипка джинджифил
около 50 гр смлени орехи
ромова есенция



Омесете всички продукти на меко тесто.  
Загрейте фурната на 200 градуса. 
Покрийте дъното на голяма тава с хартия за печене.  
Оформете малки топки (тестото бухва при печенето) и ги изпечете във фурната за около 15 минути  на средния рафт на фурната.  Много внимавайте като ги печете да не ги изгорите,  печенето е основен и решаващ процес за вкуса им после.
Готовите меденки покривайте с кърпа,  за да омекнат. 
Можете да си ги изядете така,  но ако искате да имат стандартната шоколадова глазура,  разтопете млечен шоколад с малко течна, сладкарска сметана и ги потопете в единия край.
Добре е меденките да са изстинали, а глазурата да се е стегнала леко,  да не се използва  директно от котлона. 
Сложете ги върху фолио или хартия за печене да стегне глазурата и после ги съхранявайте в кутия или каквото си решите, за да са меки,
Като престоят, стават много по-хубави, точно за една хапка са, ама пък хапка чудо.

2 коментара:

  1. Обожавам меденки и тези са толкова хубави, че чак ми потичат лигите като ги гледам :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз изпробвах рецептата, без орехи и ромова есенция. Много лесно и бързо стават. Изпекоха се за 10 мин. Страхотни са. Благодаря много!

    ОтговорИзтриване