Шницели от кайма

>> вторник, 17 май 2011 г.

Често са ме питали как правя шницелите ми да бъдат хрупкави, да не са "рошави" и да имат форма.
Всъщност, всичко е много просто.
Тази идея я научих от баща ми преди много години и винаги, когато приготвям шницели от кайма, се придържам към нея.
За да не слагате в каймата всякакви щуротии с цел да я направите по-стегната, за да не се разпада при потапянето в яйцето и изобщо при панирането, има една много малка хитрост и тя се казва замразяване.
Ето какво имам предвид, започваме.

Шницели от кайма




Продукти:
(за 5 броя)

500 грама осолена и охладена кайма смес (телешко и свинско)
1 средна глава кромид лук-ситно настъргана
черен пипер на вкус
чубрица на вкус
1 филийка бял хляб-потопена в мляко и изцедена добре
сух риган на вкус
1 цяло яйце
3-4 щипки сладък червен пипер

за панировката:
2 яйца
галета


Смесете всички съставки за шницелите и омесете гладка смес.
Нарежете си 5 броя найлонови парчета, аз използвам найлоново домакинско фолио.
Разделете сместа на 5 равни части и върху всяко парче найлон с мокри ръце оформете хубави и правилни като форма шницели. Хубавото е, че можете да си моделирате, колкото си искате, докато харесате формата. Не ги правете много дебели, максимално 1 см.


Подредете ги един върху друг (както са си с найлоните) и ги сложете в камерата за около 1 час. Ако имате много място в нея, не ги слагайте един върху друг, разбира се.
След като шницелите стегнат в камерата (не е нужно да са дълбоко замразени), загрейте мазнина в тигана и намалете котлона. При максимална степен 10, работете на 5 или 6.
Потопете всеки шницел в разбитите яйца, после в галета и ги изпържете до златисто от двете страни. Умишлено панировката е по-тънка, много рядко ям панирани храни, но когато го правя, то държа панировката да е деликатна и хрупкава, а не дебела, сякаш си овалял нещо в омлет.


Оставете готовите за малко върху кухненска хартия, за да се отдели излишната мазнина и сервирайте топли.
Бон апети, както би казала Джулия Чайлд.:)



18 коментара:

Анонимен,  17 май 2011 г., 21:23  

mircheva
Честно казано досега никога не съм правила шницели / По-точно правих отдавна по една рецепта със сода... /:), но тези ще ги пробвам задължително! Изглеждат фантастично! Благодаря за рецептата!

pep-4o 18 май 2011 г., 1:30  

Ей такива хрупкави най ги обичам :)
Нямам проблеми с оформянето им аз, но имам проблеми с размера :) почти никога нямам две еднакви кюфтета :))
Наздраве, Рони, гледам и розе си предложила :)

Йорданка,  19 май 2011 г., 1:26  

Мила Джинджър, имай малко милост! Не към мен, а към домочадието, което спешно трябва да изяде супата топчета и рулото Стефани, защото днес ще правя шницелитети! Казват ми "ок, много е вкусно, но не можеме толкова много да ядем!".
Много ми е любопитно какво е в другата чиния до шницелите...

Ginger Cookies 19 май 2011 г., 2:33  

Данче, благодаря ти много, страшно ме развесели.:)))
Това в другата чинийка е пикантна картофена салатка-много лесно и вкусно нещо. Приготвям я задължително със сладки френски картофи, сварени, овкусявам със сладък червен пипер, чили червен пипер, пипер меланж, сол, лимонов сок и зехтин. Добавям в салатата и кромид лук, нарязан на тънки лентички и предварително намачкан с ръце, за да омекне и да се омекоти като вкус и усещане в небцето със сол и оцет.:)

Данче,  19 май 2011 г., 3:32  

Вече съжалявам, че попитах за другата чиния :) Нуждая се от допълнително семействоооо!

Ginger Cookies 19 май 2011 г., 8:36  

Ахахахахаа, вземи ме мен, няма да ти остане нищо неизядено.:))))))))))

Dan4eto,  19 май 2011 г., 10:47  

Взимам те на мига!
Със сигурност после ще ни вземат в цирка на позиция "най-дебелите жени" :))))

Данчето,  25 май 2011 г., 10:54  

Мила, Джинджър, с риск да стана свръх досадна ще споделя опит от току що направените шницели.
Първо - направих ги доста тънки, та 2 от 5те шницела ще ги ядем като пъзел :)) Следващия път ще ги направя по-дебелички.
Второ - направих ги на обяд и сега за вечеря ги изпържих - много удобно.
Трето - направих и нещо подобно на твоите френски картофки.
Питието е Мартини росо :)
Всичко стана много вкусно! Благодаря ти!

Ginger Cookies 21 януари 2012 г., 16:34  

И аз благодаря за хубавите думи.:)
Около 1 см е добра дебелина по принцип, може и повече при желание, следващия път ще станат перфектни.:)
Поздрави.:)

Desi 21 февруари 2012 г., 11:19  

Попаднах случайно тук, но не съжалявам.Никога не бях правила шницели.Станаха страхотни, благодаря ти много за чудесната рецепта, приятелят ми си облиза пръстите.:)

Candy 26 юни 2012 г., 22:36  

Рецептата е страхотна! От както я открих - все по нея ги правя! Рони, благодаря ти!

Анонимен,  5 септември 2012 г., 4:54  

Ей сега се хващам в ръце и започвам да правя тези вкусни шницели!!!

Анонимен,  25 септември 2012 г., 9:52  

Уникални са препоръчвам ги 10-ка за рецептата :)

Анонимен,  3 октомври 2012 г., 8:07  

Здравей,Джинджър!Много вкусна рецепта:)Аз добавям и щипка индийско орехче,стават невероятни!Добър апетит!

Анонимен,  30 януари 2013 г., 14:29  

Здравейте,днес за първи път правих шницели като използвах Вашата рецепта.Нямах бял хляб и сложих картофено пюре на прах, и пак станаха много вкусни.Благодаря!

Анонимен,  14 юли 2013 г., 7:10  

шницелите станаха чудесни, благодаря за чудесната рецепта :)

Анонимен,  16 април 2014 г., 21:59  

Tazi retsepta mi haresva ,vinagi sam obichala takiva shnitseli.

Анонимен,  14 юни 2014 г., 5:38  

Искам да попитам дали може да добавя към самата рецепта настъртани картофи и дали ще се получи и по този начин

Публикуване на коментар

Back to TOP