Любим десерт на хиляди хора, непреклонен на мястото си на фаворит сред огромния брой сладки изкушения, "Тирамису" очарова с мекия си вкус на кафе и сякаш ти казва "Вдигни ме!" (какъвто именно е и превода на името му ) .
Но аз не знам защо винаги го чувам да ми казва "Изяж ме !" . :))
Няма да ви занимавам с историята на десерта , в нета има огромна информация по въпроса , а смятам направо да ви отведа към най - съществената част - рецептата .
Исках да видя как го приготвят по света и попаднах на този сайт , от който взимствах следващата рецепта . Тя е много близка до тази , която аз обичам да приготвям , с тази разлика , че аз изполвам сурови жълтъци ( както съм чувала , че е в оригиналната италианска рецепта ) .
Сега тъкмо ще си имате и двата варианта .
Дори и начинаещи кулинари ще се справят с приготвянето на "Тирамису ".
И да се похвалите после!
"Тирамису"
Продукти
за сиропиране на бишкотите :
около 360 мл силно кафе
2 с . л . захар
50-60 мл вино Марсала
300 грама бишкоти " Savoiardi "
2 с. л. тъмно горчиво какао за поръсване
за крема:
4 жълтъка
2/3 кафена чаша вино Марсала
1/2 чаена чаша захар
пудра захар на вкус
250-300 мл течна сладкарска сметана (животинска неподсладена)
500 гр Mascarpone
Подгответе си тавата , в която ще редите десерта . Сиропирайте бишкотите и ги подреждайте до запълването на дъното на тавата .
На водна баня направете крем "Забайоне" от жълтъците, захарта и "Марсала"-та.
Това става като разбиете жълтъците и захарта до побеляване с миксер, после добавите виното и варите го сгъстяване с непрекъснато бъркане, както вече споменах на водна баня.
В голяма купа разбийте на пяна сметаната, после добавете маскарпонето, изстиналия яйчен крем и подсладете на вкус с пудра захар. Разбъркайте добре.
Сложете половината крем върху първия ред сиропирани бишкоти . Сиропът задължително трябва да е изстинал.
Върху крема подредете и втория ред сиропирани бишкоти . Сложете и останалия крем , загладете добре и ако желаете , можете с вилица да направите тази декорация :
Поръсете с какаото и оставете в хладиник да стегне и да се изстуди добре .
А после ...
... после , ако съвсем ви е писнало от чакане , може направо с лъжицата от тавата . :))
Тук мога да говоря от гледна точка на дегостатор, тъй като имах удоволствието да опитам едно такова парче. Вярвате или не, никога не съм яла по-вкусно тирамису. Излапах едно огромно парче за има няма 2 мин. Беше уникално във всички аспекти- външен вид, вкус, аромат. Сега няма отърване от мен, Розалия ще реве за козуначена торта, а аз за тирамису :)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за оценката , за мен
ОтговорИзтриваненай - голямото удоволствие е някой да оцени нещата , които съм приготвила ! :)
А с Розалия двете да се хванете по съседски и да спретнете нещо и вие накрая . :))
Това е любимият ми десерт! Приготвям го по същият начин и знам че е невероятно. Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Tova Tiramisu e bojestveno vkusno!
ОтговорИзтриванеPrekrasna recepta!
Рецептата наистина е супер! Ние вече я правим за втори път. Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеАз лично съм правил същото и мога да кажа, че е мнооого вкусно, но също така и скъпичко за приготвяне...и никога не ползвайте крема сирене или сметана вместо маскарпоне, иначе няма да е тирамису
ОтговорИзтриванеVeche za deseti put go pravq po tazi recepta i vinagi e prevuzhodno:)))
ОтговорИзтриванеСкъпа Вероника,
ОтговорИзтриванеИскам да Ви благодаря за всички ваши изключителни рецепти. Аз съм голяма почитателка на сладкиши и торти и не веднъж съм се допитвала до вашия блог за нещо интересно и ново, защото не обичам да правя един и същ сладкиш или торта. Всичките Ви рецепти са изключителни и много точни и резултата винаги е уникален.Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ!