понеделник, 31 май 2010 г.

Сьомга с хрупкава коричка и печени зеленчуци

Пак ли сьомга ,  ще каже някой ! :)
Простете ми , че отново представям рецепта с нея ,  но това е любимата риба на съпруга ми и тя често присъства на трапезата ни вкъщи .
Този път обаче не е глазирана и пържена , а е печена в моята прекрасна вкуснопроизвеждаща керамична тавичка . :))
Незнам дали комбинацията между всички продукти ,  които включих в рецептата ми е по етикет,  но и да не е ,  не е толкова важно за мен .
По- важното е , че стана вкусноооо ! :)
Днес приготвих и селски пирог с карамелизиран лук и макар двете ястия да са покъртителни в комбинация ,  това също не е проблем ,  защото пирога хвръкна на момента и сьомгата си
остана самотна за консумиране . :))
Златистите котлетчета ме гледат доста съблазнително от фурната и с нетърпение очаквам да дойде време за вечеря ,  когато ще й видим сметката на по чаша изстудено бяло вино . :)

Сьомга с хрупкава коричка и печени зеленчуци





Продукти :
700 гр сьомга

зеленчуковата част :
1 тиквичка
1 зелена чушка
1 голям домат
1 жълта чушка
1 глава кромид лук
1 глава червен лук
 зехтин
сол
черен пипер 
1  с . л.  салатна ръсеница " Пикантина "


за мариноване на сьомгата :
1  с. л .  мед
3   с. л .  соев сос
сол
черен пипер

паста за коричката на сьомгата:
4  с. л .  галета
7 - 8 листа пресен босилек
зехтин
магданоз за поръсване накрая
1 лимон или лайм


Мариновайте сьомгата с продуктите за маринатата ,  оставете я престои в нея поне 30 минути .


През това време нарежете на кръгчета зеленчуците , осолете ги леко и ги подредете като ги редувате в намаслена тавичка .  Сложете върху тях ръсеницата , черния пипер и ги полейте с малко зехтин . 


Върху тях подредете маринованите котлетчета сьомга и ги намажете с пастата за коричката .


Печете около 30 минути на 180 градуса . Накрая поръсете с магданоз и при сервиране изцедете върху сьомгата пресен лимон или лайм .
Това е всичко -  бързо , лесно и вкусно ! :)



4 коментара:

  1. много ми харесва,интересно,оригинално много добре изглежда с удоволствие бих си хапнала от тези златисти катлетчета.без фолио ли ги пече?:))))

    ОтговорИзтриване
  2. Пекох ги без фолио , но градусите не са много - 180 , минутите са малко и няма опасност да
    изгори . :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за чудесната вечеря, в която се превърна тази рецепта :) Пропуснах зеленчуците, но понеже много се колебаех между това изкушение и предложението на Lulu за Риба камбала в бадемово - билкова коричка и пикантен сос, реших да направя и двата варианта в една тава. Е, смених и рибата, имах паламуд (работя близо до едни рибен магазин и всеки ден изкушението е голямо). Резултатът бе превъзходен. Направих и Тарт Татен, на който ще се наслаждавам утре.
    Поздравления за интересния блог ... и за новото котенце.

    Милена Атанасова

    ОтговорИзтриване
  4. А дали някой е пробвал тази рецепта с пиле?

    ОтговорИзтриване