Харесвате ли известните пасти " Наполеон " ?
Ако да, макар и да не е точно същото , мисля, че следващото мое предложение ще ви хареса !
Това сладко изкушение се приготвя сравнително лесно , просто отнема малко повече време . Ако разполагате с такова , може да опитате , няма да съжалявате !
За първи път правя " Dolce Diplomatico " и както всеки първи опит може би не съм постигнала най - добрия си визуален резултат , но толкова много исках да го опитам , че на първо време ме интересуват предимно вкусовите му качества . :)))
Утре кафето ми ще си има прекрасна компания ! :)
" Dolce Diplomatico " - гръмко име , но зад него се крие един много приятен и непретенциозен десерт , който може и да не е на 5 етажа и с брилянтна майсторска декорация , но пленява с мекия си и нежен вкус .
Ако сте прочели написаното до тук , то значи моето италианско предложение ви е заинтригувало ...
Дано да е така, заслужава си ! :)
Dolce Diplomatico
Продукти :
1 голям пакет бутер тесто " Белла "
за пандишпановия блат :
6 яйца
250 грама брашно
250 грама захар
2 ванилии
за шоколадовия крем :
200 грама маскарпоне ( може и течна сладкарска сметана )
200 грама течен шоколад Нутела
за крем " Crema Diplomatico " :
300 мл прясно мляко
1 яйце
1 жълтък
100 грама захар
100 грама брашно
100 грама маскарпоне ( или течна сладкарска сметана )
3 ванилии
за сиропиране на пандишпановия блат:
прясно мляко
ликьор " Sheridan`s "
пудра захар за поръсване
Първото , което трябва да направите е да изпечете двата листа бутер тесто . На мен ми паснаха идеално на размера на правоъгълната тава ( 28 / 38 см ) . Ако при вас не е така , то си ги изрязвайте както ви е удобно . Листовете се пекат върху хартия за печене , но най - важното е преди да ги вкарате във фурната , да ги надупчите добре с вилица .
Двата листа бутер тесто се пекат отделно, разбира се :) , освен , ако не разполагате с 2 фурни . :)
Щом като са готови , ги оставете някъде настрани.
Пригответе пандишпановия блат по стандартния начин - яйцата и захарта разбийте на пяна и после постепенно добавете брашното и ванилията .
Изпечете и него в правоъгълна тава ( но е важно тясната й страна да е същата като на бутер листовете , всъщност размера на тортата ще е като тях ) . Дългата страна на пандишпана може да е по - малка от тази на бутер листовете , защото после ще ви кажа как се реже този блат . Най - точно казано , може да изпечете пандишпана в тава 28 / 28 см , най- добре ще е ! :)
Ако тавите ви не са с размери като моите , то си изчислете съотношението според вашите см .
Шоколадовия крем се приготвя много лесно - просто смесете маскарпонето с течния шоколад ( при необходимост прибавете и пудра захар на вкус ) и го приберете в хладилника .
Другият крем е малко по - претенциозен, но и той няма да ви се опре . :))
Разбийте добре брашното със студеното прясно мляко и сложете на котлона , добавете и захарта и бъркайте непрекъснато . Силата на котлона не трябва да е голяма , инъче рискувате брашното да загори . Когато се сгъсти дръпнете сместа от котлона и на бавна струя прибавете предварително разбитите с миксер яйца . Разбъркайте много добре , спрете котлона и върнете крема за малко върху него да се завърши , използвайки остатъчната топлина . Но внимавайте, този крем си иска голямо бъркане , направо си ставате на миксер . :))
След като изстине крема , прибавете и маскарпонето и ванилията . Ако ще го правите със сметана , разбийте я предварително на пяна .
Сглобяването става малко бавно , ще се опитам да го обясня по - достъпно и моля да ме извините , че този път от бързане пропуснах да снимам етапите по приготвянето.
Застелете тавата с найлоново фолио , но трябва доста да излиза доста извън контурите на тавата и да е достатъчно , за да покрие всичко после .
Сложете единия лист бутер тесто , изсипете всичкия " Crema Diplomatica " , върху него може да настържете шоколад ( аз този момент го пропуснах , не си падам много по стърган шоколад ) .
Следва най - трудното за обяснение :
Пандишпановият блат трябва да го нарежете на " филийки " ( около 2 пръста дебели ) , но се реже по дължината на тясната му страна . После всяка " филийка " трябва да се подреди върху крема , но с разреза нагоре ( а другата срязана страна сочи към крема ) . И така се слагат една до друга до покриване на целия крем . С лъжица се сипорират много добре всички пандишпанови " филийки " с по - горе описаната смес . Ако нямате използвания от мен ликоьр, сложете ром или някакъв друг кафе - ликьор .
Върху сипорпирания пандишпан се изсипва целият шоколадов крем , а върху него се слага и втория лист бутер тесто .
Сега идва ред на увиването - трябва да увиете всичко това с фолиото , като бебе в пелени . После намерете подходяща тава , която да сложите върху фолиото и сложете някакви тежести , каквото имате по ръка - бутилки вода , пакети брашно и т . н . Целта е всички компоненти да " слегнат " и да се получи здрава композиция .
Това отнема няколко часа .
След като отмине това мъчително време по очакването на финала , махнете внимателно фолиото и ако все още ви е останало и капка търпение , поръсете обилно с пудра захар .
После вече идва най - приятната част - разряването и дегустирането !
И ако имате до вас в готовност и една чаша ароматно , горещо кафе , направо сте си за завиждане ... :))
Това не съм го опитвала до сега, но като го гледам и ми се приисква едно парченце, въпреки, че май само с едно няма да се задоволя и бих казала "давай тавата" хиихихихих :)
ОтговорИзтриване