Разглеждайки един от любимите ми сайтове , попаднах на една рецепта , която нямаше начин да не се опитам да направя . Да оставим това , че във визуално отношение резултата си е цяло прозведение на изкуството , ами и вкуса му ме заплени толкова много , че това определено ще е нещо , което ще приготвя още много пъти .
В някои страни тази " Датска плитка " се прави за Деня на майката , но въпреки , че ние си нямаме точно такъв празник ,
това не ми пречи да посветя тази рецепта на моята майка .
А може и вие да зарадвате своите майки , като сплетете една красива " Датска плитка " единствено и само за тях ! :)
Датска плитка с рикота и череши
Продукти :
вълшебното тесто от тази рецепта
рикота овкусена с пудра захар и ромова есенция
( вместо рикота , може и безсолно крема сирене )
пресни череши
кафява захар за поръсване
1 белтък за намазване
конфитюр
Разточете тестото на 1 см дебела кора .
С пръсти направете 5 см улей , той ще спомогне да не се разтича рикотата и конфитюра и ще е като контур за плънката . Тук искам да ви кажа нещо много важно - за да не направите като моята грешка и да се чудите как да преместите меката плитка в тавата накрая , работете всичко по плитката директно върху хартия за печене , с която после ще си я преместите направо в тавата . Да продължаваме нататък ! :)
Намажете улея с рикота . Върху нея сложете конфитюра .
Върху конфитюра сложете обезкостените череши .
Нарежете тестото от двете страни на лентички около 1 - 2 см .
После ги намажете с белтък, той ще служи за спойка , за да не се отлепят при печенето .
Започнете да плетете плитката , като редувате лентички от двете страни , последните накрая ги залепете добре , за да не се разтворят при печенето .
Намажете плитката с белтък , поръсете я с кафява захар и я оставете да втаса 40 минути.
През това време загрейте фурната на 210 градуса .
Изпечете я за около 20 минути и я оставете да изстине поне за 15 минути , преди да я разрежете .
А после ... после да ви е сладко ! :)))
Страхотен десерт, и с череши, много обичам череши, бих го пробвал, изглежда страхотно.
ОтговорИзтриванеНаправо нямам думи, невероятен десерт. Определено се изисква доста голямо търпение, за да сплетеш такава плитка, но пък крайния резултат е зашеметяващ :)
ОтговорИзтриванеNqmam tarpenie da spodelq kolko krasiva i vkusna e tazi pletenica!!! Az ia napravih s Krema sirene, malinov konfitür i razmrazeni malini....i rezultata pak e fantasti4en. Mila Veronika, blagodarq ti sarde4no,4e spodelq6 s nas tezi prekrasni recepti!
ОтговорИзтриванеЕли , много се радвам , че ти харесва ! :))
ОтговорИзтриванеБраво за търпението , тази рецепта не е от
най - бързите и лесните ! :))
Хубава неделя на цялото ти семейство ! :)
По Фиестта ТВ гледах края на приготвянето на такава плитка - не видях какво е рецетптата за тестото, но тук я намерих -БЛАГОДАРЯ!
ОтговорИзтриванеНа видеото ползваха само конфитюр(мармалад) от сливи , което може да е идея за някой тук. Визията на сладкиша беше страхотна.
Още веднъж благодаря!
Пробвах рецептата за Вълщебното тесто...Е,наистина е вълщебно!! :)Благодаря!
ОтговорИзтриване