Датска плитка с рикота и череши

>> сряда, 19 май 2010 г.

Разглеждайки един от любимите ми сайтове ,  попаднах на една рецепта ,  която нямаше начин да не се опитам да направя .  Да оставим това ,  че във визуално отношение  резултата си е цяло прозведение на изкуството ,  ами и вкуса му ме заплени толкова много , че  това определено ще е нещо ,  което ще приготвя още много пъти . 
В някои страни тази " Датска плитка " се прави за Деня на майката ,  но въпреки ,  че  ние си нямаме точно такъв празник ,  
това не ми пречи да посветя тази рецепта на моята майка . 
А може и вие да зарадвате своите майки ,  като сплетете една красива " Датска плитка "  единствено и само за тях ! :)

Датска плитка с рикота и череши







Продукти :

 вълшебното тесто от тази рецепта 
рикота овкусена с пудра захар и ромова есенция
(  вместо рикота , може и безсолно крема сирене  )
пресни череши
кафява захар за поръсване
1 белтък за намазване
 конфитюр

Разточете тестото на 1 см дебела кора .


С пръсти направете 5 см улей  , той ще спомогне да не се разтича рикотата и конфитюра и ще е като контур за плънката . Тук искам да ви кажа нещо много важно -  за да не направите като моята грешка и да се чудите как да преместите меката плитка в тавата накрая  , работете всичко по плитката директно върху хартия за печене , с която после ще си я преместите направо в тавата . Да продължаваме нататък ! :)


 Намажете улея с рикота . Върху нея сложете конфитюра .


Върху конфитюра сложете обезкостените череши .


Нарежете тестото от двете страни на лентички около 1 - 2  см .
 После ги намажете с белтък, той ще служи за спойка , за да не се отлепят при печенето .


Започнете да плетете плитката ,  като редувате лентички от двете страни ,  последните накрая ги залепете добре , за да не се разтворят при печенето .


Намажете плитката с белтък , поръсете я с кафява захар и я оставете да втаса  40 минути.
През това време загрейте фурната на 210 градуса .

 Изпечете я за около 20 минути и я оставете да изстине поне за 15 минути ,  преди да я разрежете .
А после ...  после да ви е сладко ! :)))


6 коментара:

Ицо ;) 19 май 2010 г., 15:31  

Страхотен десерт, и с череши, много обичам череши, бих го пробвал, изглежда страхотно.

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 7:43  

Направо нямам думи, невероятен десерт. Определено се изисква доста голямо търпение, за да сплетеш такава плитка, но пък крайния резултат е зашеметяващ :)

elena,  9 октомври 2010 г., 7:59  

Nqmam tarpenie da spodelq kolko krasiva i vkusna e tazi pletenica!!! Az ia napravih s Krema sirene, malinov konfitür i razmrazeni malini....i rezultata pak e fantasti4en. Mila Veronika, blagodarq ti sarde4no,4e spodelq6 s nas tezi prekrasni recepti!

Ginger Cookies 9 октомври 2010 г., 12:03  

Ели , много се радвам , че ти харесва ! :))
Браво за търпението , тази рецепта не е от
най - бързите и лесните ! :))
Хубава неделя на цялото ти семейство ! :)

Анонимен,  16 февруари 2012 г., 9:24  

По Фиестта ТВ гледах края на приготвянето на такава плитка - не видях какво е рецетптата за тестото, но тук я намерих -БЛАГОДАРЯ!
На видеото ползваха само конфитюр(мармалад) от сливи , което може да е идея за някой тук. Визията на сладкиша беше страхотна.
Още веднъж благодаря!

Iva 22 февруари 2012 г., 0:32  

Пробвах рецептата за Вълщебното тесто...Е,наистина е вълщебно!! :)Благодаря!

Публикуване на коментар

Back to TOP