Лятна приказка - " Миш маш "

>> вторник, 4 май 2010 г.

Едва ли има човек ,  който да не обича това  ястие .
Освен , че е много вкусен ,  миш машът е перфектен изход от ситуацията ,  в която нямате никакво време за приготвяне на каквото и да е ,  а домочадето тропа нервно с лъжици по масата от глад . :)
Ще ви призная нещо ,  доста време не ми се получаваше както го харесвам - или беше много воднист ,  или пък яйцата ставаха " на ситни трохи " ( нещо ,  което не мога да ям )  и след много опити ,  най - после успях .
С пресни или пък с печени чушки ,  няма такава вкусотия !
Много важна подробност - ако не се готви с дървена лъжица ,  не ми го хвалете !  :)
А препечените филийки са просто задължителни !
Ето го ,  негово Величество Миш машът !



Лятна приказка " Миш маш "

 Продукти :

( за 2 порции )


1 голяма зелена чушка
2 средни червени чушки
7 яйца
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
1 домат
1 пълна дървена лъжица домашна лютеница
сирене
сол
щипка захар
черен пипер
щипка лют едър червен пипер
магданоз






В дълбог тиган слагаме зехтин ,  загряваме и изсипваме ситно нарязаните чушки и лука ,  нарязан на полумесеци .  Запържваме ги ,  докато се изпари течността от зеленчуците и те придобият лека коричка .  



През това време обелваме домата ,  махаме семките му и го нарязваме на ситно . Запържваме и него ,  докато цялата течност и от него стане " на масло " .
Намаляваме котлона на ниска степен . 
Прибавяме ситно нарязания чесън ,  слагаме и солта ,  захарта ,  лютия червен пипер ,  черния пипер и лютеницата . 
Изсипваме и яйцата ( аз не ги разбивам предварително ,  защото не обичам яйцата да бъдат много разкашкани :)) .  Бъркаме непрекъснато , но много внимателно ,  за да не превърнем яйцата в каша и така ,  докато яйцата станат такива ,  каквито ги обичате - рохки или по - препържени .
След това  махаме миш маша от котлона ,  прибавяме и сиренето ,  разбъркваме бавно и започваме да се озъртаме за най - близката по - голяма чиния . :))
Може да поръсите с пресен магданоз . 
Да не забравите и препечените филийки с краве масло и шарена сол . :))

2 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 7:10  

Много обичам миш маш, напомня ми за детските години, когато мама ми го приготвяше. Определено този, който сега коментирам е доста различен, но ми се струва, че дори ще е много по-вкусен, отколкото в детскте ми години. Харесва ми начина, по който изглеждат зеленчуците :)

Анонимен,  6 януари 2011 г., 11:52  

Моят миш-маш е малко по-различен. Но, като се замисля, важно е удоволствието.

Публикуване на коментар

Back to TOP