Торта " Гараш "

>> неделя, 31 октомври 2010 г.




Нямам идея откъде произлиза името на тази толкова обичана и популярна унгарска торта, нито знам историята за създаването й.
Знам обаче, че никога не бих отказвала парче прясна торта " Гараш ".
Може би, защото силното присъствие на орехи е вкус, който обожавам, а може би и заради наличието на голяма доза шоколад, който в комбинация с тях, създава една умопомрачителна симбиоза.
В нета има много рецепти за тази торта, но най-много ми допадна тази на сладкарката Добрина Венкова.
Позволих си да коригирам леко съставките на блата, защото по начина, който е в нейната рецепта, не се получи това, което очаквах.
Но това е съвсем дребна корекция, просто добавих малко брашно.
Това, което получих като цялостен вкус напълно ми върна спомените за истинската торта  "Гараш ", която помня от преди години, тогава, когато тази торта се приготвяше с хубави продукти и не се пестяха материали или пък да се заместват с нещо по-евтино и изкуствено като вид.
Единствената тънкост за визуалния резултат, която усетих при приготвянето, е работата с крема и по-точно, при покриването на тортата.
Трябва да се изчаква той да стегне леко, за да не е прекалено течен и да изтече, без да успее да се наслои добре по повърхността й .
Тортата не става много бързо, занимавка е безспорно, но толкова много исках да видя дали ще получа мечтания вкус, който много отдавна не мога да срещна в търговската мрежа у нас.
Всяка минута труд си заслужаваше, успях! :))
Това е моята торта " Гараш ", истинската торта "Гараш" от спомените ми.


Торта " Гараш "



Продукти :
за блатовете (6 броя):

10 белтъка

400 грама смлени орехи

300 грама захар

2 супени лъжици бяло брашно (с лек връх)



за крема :

300 грама краве масло (меко, не разтопено)

6 жълтъка

200 грама хубав шоколад

100 мл вода

100 грама захар

ванилия




Приготвяне на крема :
Да започнем първо с крема, за да може да се охлади добре и да се работи лесно с него, без да тече.
Сложете водата и захарта на котлона да образуват захарен сироп.
След като сиропът заври, натрошете шоколада и го сложете вътре, като не спирайте да разбърквате, докато се получи гладка хомогенна смес със сиропа.
Махнете сместта от котлона, изчакайте съвсем малко и прибавете по малко от сместта към предварително разбърканите (не разбити на пяна) жълтъци.
Добавяйте от шоколадовата смес към жълтъците и не спирайте да разбърквате.
Смесете всичко напълно.
Изчакайте сместта да се охлади и прибавете маслото и ванилията.
Разбъркайте добре и оставете крема в хладилник да стегне.
Отнема доста време и се налага да изчакате, иначе ще е течен.


Приготвяне на блатовете :
Разбийте с миксер белтъците и захарта на сняг.
Добавете орехите постепенно и разбърквайте с шпатула или лъжица, после прибавете и брашното и разбъркайте отново.
Изпечете 6 еднакви кръгли блата в подготвена намаслена и набрашнена или покрита с намаслена хартия за печене тава (диаметър около 27 см).
Ако изсипвате сместта със стандартен като големина черпак, долу горе 1 е достатъчен за един блат. Загладете сместта с лъжица.
Печете блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изпичането става бързо, внимавайте да не ги прегорите.
Оставете готовите блатове да изстинат напълно и сглобете тортата, като се постараете да оставите малко повече крем за покриване на тортата.
Декорирайте с цели орехови ядки или с нещо по ваше желание.
Съхранявайте тортата в хладилник, ако е на топло вкуса й е различен.








81 коментара:

Valkocompany 31 октомври 2010 г., 7:04  

Най - великата от ВСИЧКИ велики торти

fedora 31 октомври 2010 г., 7:09  

И аз така, не отказвам, с удоволствие бих си грабнала едно парче, стига да можех :)
Снимката на младоженците ми напомни за тези от сватбата на моите прабаба и прадядо. Тези тук да не са случайно на твоите, пък :)))

Чудесно си се справила с тортето, ти си майсторка на тортите, и не само, де. Аз все още не съм се борила с тази торта, ама може и до нея да опра скоро :)

Хубава неделя, Рони :)

todorka 31 октомври 2010 г., 10:15  

Перфектна е,черешката на сладоледа!Страхотни снимки,като погледнеш и ти се иска да си хапнеш.Неустоимо изкушение, а после кантара е виновен :)Поздравления ,справила си се чудесно!:)))))

Milena 31 октомври 2010 г., 11:35  

И аз не отказвам на парче торта :-) Любимата ми торта, но ми се вижда толкова трудоемка, че не се наемам да я направя.
Разкошна се е получила твоята, Рони!

Вили Конова 1 ноември 2010 г., 1:14  

Ах, Вероника!!!!!!!Почти усетих вкуса на тази торта.Причината е не само прекрасното представяне, а самата рецепта.Имам я от 30г./от рецептурника на Балкантурист/.Да, това е вкусът от нашето детство.

И да ти кажа....забележа ли , че имаш нов пост, си го оставям за "десерт" след дългия напрегнат ден.Наслаждавам се на разказа и снимките пълноценно.

Maria Miteva-Christou 1 ноември 2010 г., 3:02  

Вероника страхотно изглежда тортето!!!
:)
И ние често я правим в къщи тази торта, по рецептата на Добрина Венкова. Аз си правя блатовете така както са по рецептата и съм доволна от резултата, а иначе на няколко пъти съм комбинирала гараш благовете и гараш крема с пандишпанов блат и домашен крем...
Книжлето дето имам от Добрина Венкова направо е като 100 годишно от постоянна употреба :)))

Вземам си едно парченце :)

elena,  1 ноември 2010 г., 5:59  

Sno6ti kysno vidqh tezi snimki i mnoogo trudno zaspah...Otdavna tyrsq spolu4liva recepta za torta "Gara6". Imam nqkolko neuspe6ni opita i se bqh otkazala, no tezi snimki me nasyr4avat i v nai-skoro vreme smqtam da se probvam.
...i nepremenno 6te pi6a za rezultata...

Ginger Cookies 1 ноември 2010 г., 15:19  

Привет на всички ! :))) Чудесни сте, как само ме подкрепяте, благодаря ви ! :)))
Миме, идеите ти за комбиниране са много хубави и със сигурност подобна проява на въображение се ползва с уважение в моята кухня, много обичам да залитам извън стереотипите . :))
Вили, толкова си мила, от човек като теб, тези твои думи са голяма подкрепа за мен, сърдечно ти благодаря ! :))
Елена, много се надявам да ти хареса рецептата, поне за мен това е истинския вкус на тортата . :)))

Диди Б 2 ноември 2010 г., 7:29  

Уау,вкусно!Кой ще устои на едно такова парченце!

Явно,това е Рецептата - и аз преди време си бях маркирала точно тази на Добрина Венкова:)

Зорница,  4 ноември 2010 г., 8:07  

Изглежда наистина много вкусно и задължително ще пробвам рецептата, НО кому са нужни толкова много удивително!? Направо ме изморяват докато ги чета.

Ginger Cookies 5 ноември 2010 г., 3:42  

Зори, благодаря ти, но изреченията в повелителна и възклицателна форма се пишат така, а и да не е така, всеки решава как да пише в собствената си страница, нали ?:))) Мисля, че не е много етичен начина за отправяне на подобна забележка, но всичко е въпрос на личен подход явно.
Поздрави и положителни емоции !:)))

elena,  5 ноември 2010 г., 5:35  

Veronika, ostavi "umorenata ot 4etene" ....Az iskam da izkaja OGROMNATA si blagodarnost kym tete za tazi recepta!
Moite gosti ne vqrvaha, 4e tortata e doma6na, ta se naloji svideteli da "davat pokazaniq", 4e sa me videli da ia pravq sama.................Napravo sym vyzhitena ot rezultata! Otnovo blagodarq!

Ginger Cookies 5 ноември 2010 г., 9:43  

Ели, толкова много ме зарадваха думите ти !:)
Много съм щастлива, че твоите близки са харесали тортата ти, знам, че си се правила блестящо . :))
Благодаря ти много! :)))))

Анонимен,  6 ноември 2010 г., 9:34  

На мен нещо не ми се получи? Крема ми дори като изтина стана рядък, блатовете ми и с хартия едва се отлепиха...Винаги ми е било чудно ,меко масло , в смисъл да го изчакам да омекне само или да го разтопя принудително ,защото аз така правя. И за блатовете трябва да бъркам сместа да стане гъста като за целувки ли точно?

Криси

Ginger Cookies 6 ноември 2010 г., 10:44  

Меко масло означава меко, не разтопено принудително. :)) Разтопеното масло е съвсем друго . :))
Маслото, за да стане меко, просто се оставя на стайна температура, докате омекне много . Това, че е разтопено до течност е причината кремът ти да стане рядък.
За блатовете - да, след като белтъците и захарта станат на пяна, се добавят останалите компоненти и се разбъркват отново до пълното смесане на всичко. Относно отлепването на хартията - наскоро имах много лош опит с една както се оказа, доста некачествена хартия за печене. Винаги, когато си купувате хартия, гледайте да е максимално качествена, защото тя както се убедих сама е доста решаваща за отлепването на печивата .

Ивелина,  21 ноември 2010 г., 13:53  

Рони, страхотно изглежда тортичката!!!И аз от години я правя по рецептата на Добрина Венкова.
http://woman.hotnews.bg/recipe/122

nadja_sp,  25 ноември 2010 г., 7:28  

Рони, намам търпение да ти се похваля-днес правих тортата и се получи страхотно! Само дето моята е с 5 блата, че асистента ми изяде шестият, докато се тутках в кухнята:-) По-късно ще я снимам.

nadja_sp,  25 ноември 2010 г., 10:56  

Ето и обещаната снимка. Следвах рецептата ти дословно, перфектна е!
http://farm6.static.flickr.com/5087/5207352902_f1b32673bc.jpg

Ginger Cookies 25 ноември 2010 г., 12:41  

Наде, станала е уникална твоята торта, леле, каква заливка самоооо.:))))
Надявам се да ви е харесала.:)))
Хубава и много апетитна снимка си направила, пак ли е с палатката?

nadja_sp,  28 ноември 2010 г., 5:36  

Рони, тортата ни хареса страшно много :)
Снимката пак е правена в палатката, вечер снимам винаги в нея ;)

Анонимен,  14 февруари 2011 г., 4:11  

Ginger Cookies, благодаря за чудесната рецепта :)! Дано моят опит се окаже поне наполовина сполучлив, колкото твоя :).
Чудя се само какъв шоколад да използвам - черен или млечен?
Поздрави
Мариела

Marieta,  18 февруари 2011 г., 12:54  

Zdraveite !Tazi ve4er napravih torti4kata otnovo ,sled blizo 10 god.pauza.Bqh zagubila receptata i dnes 6tom q vidqh si spomnih i9 q zaformih po4ti na miga...Blagodarq za receptata ,a na horata koito ne sa probvali tozi variqnt na GARA66te kaja ..Zna4i ne ste qli Gara6 nikoga ADMIRACII ZA RECEPTATA !

Ани 3 март 2011 г., 8:00  

Рони, влюбих се в твоя гараш. Професионално изпълнение! Предстоят ни много рождени дни. Влиза в списъка ми:)))

Дани,  28 март 2011 г., 22:53  

Уважаема Ginger Cookies,
като една перфектна домакиня, ме накарахте да се чувствам уютно във вашия блог :) а това е важно, защото вече втори ден прекарвам в него и както изглежда скоро няма да си тръгна :)
Имам и аз питане - шоколада млечен, натурален и т.нар. кувертюр?
Изключително ми е приятно тук! Желая сполука!

Ginger Cookies 29 март 2011 г., 3:27  

Здравейте, Дани, сърдечно благодаря за топлите думи.:)) Аз използвах млечен шоколад, тъй като по принцип не обичам много горчив шоколад. С млечен "Милка" се получава страхотен вкус. Ако желаете, можете да комбинирате млечен с натурален, ако това смятате, че ще допадне повече на личния Ви вкус.:) Поздрави и отново благодаря.:)

Анонимен,  14 май 2011 г., 5:17  

Здравей! Пиша отново като Анонимен за да кажа голямо "ИЗВИНЯВАЙ". Преди няколко месеца бях написала гневен коментар относно рецептата на торта Гараш. Бях я направила и се получи нещо безформено, но много вкусно. Разбирам колко съм те обидила с думите, че е купена и снимана. Това можеше и да е комплимент, ако се погледне от друга страна и ако беше казано от мен с друг тон. Пробвах да направя тортата още два пъти и на третия се получи перфектно. Вече използвах наистина качествени продукти, дори и хартията за печене имаше значение каква е. Тортата е наистина прекрасна, истинска Гараш. Не очаквам да приемеш извиненията ми, наистина много те обидих. Мисля, че е важно хората да признават грешките си, за това пиша отново. Поздрави за чудесния сайт и страстта с която правиш всичко!

Ginger Cookies 14 май 2011 г., 5:52  

Здравей, много ме зарадва коментара ти, благодаря ти.:)
В кухнята всичко е възможно, наистина всяка точка има значение-продукти, опит, фурна, всичко, и един фал не е причина за заклеймяване на успеха на друг, това исках да кажа и аз преди. И аз самата съм имала толкова гафове с рецепти, които виждам, че се получават при другите, а при мен-пълен ужас.:)) Но това ме амбицирало и след време успявам и аз.
Приемам извинението ти и много се радвам, че всичко приключва толкова положително.:)
Ако мога да бъда полезна с нещо, насреща съм.:)
Хубав и слънчев уикенд.:)

Ju,  5 юни 2011 г., 11:17  

Аз си мислех че Гараш се прави адски сложно, но от това което прочетох останах изненадан!!! Това е любимата ми торта и мога да я хапвам до пръскане...и със сигурност ще пробвам да я направя

п.п. Рони виждам, че може рецептите да се споделят но само в Svejo.net. Направи нещо по въпроса да се споделя и във Facebook, защото това нещо заслужа да се види от много хора

Ginger Cookies 11 юни 2011 г., 6:25  

Готово, сложих.:)
Благодаря.:)

iva 13 юни 2011 г., 3:25  

Zdravei Veronica, predi niakolko dni polu4ih edin mail ot edno momi4enze rodeno v Italia, koeto ima baba balgarka i koeto me mole6e da i nameria rezepta za torta Gara6 na italianski za da moje da ia iznenada za rojdeniat i den. Tai kato naposledak niamam nikakvo vreme da pravia torti si pozvolih da preveda tvoita rezepta i da publikuvam tvoite snimki, koito naistina sa fantasti4ni!!! Nadiavam se da niama6 ni6to protiv.... Ako ne si saglasna vednaga 6te istria posta!!! Eto i publikaziata:http://larosabulgara-iva.blogspot.com/2011/06/torta-ungherese-di-cioccolato-e-noci.html Blagodaria ti predvaritelno!!! Sas sigurnost mnogo hora 6te haresat tvoita torta kakto haresva i na men! Pzdravi i zeluvki Iva- La Rosa Bulgara

iva 13 юни 2011 г., 3:36  

Nadiavam se skoro da polu4a otgovor!

Ginger Cookies 13 юни 2011 г., 9:34  

Благодаря за хубавите думи, щом като е посочен източника и има хиперлинк, няма проблем за публикуването на снимките.:))

Анонимен,  12 юли 2011 г., 10:32  

Вчера я направих и днес вече я няма! Само не разбрах, защо блатовете ми бухнаха толкова много?!?!? Въпреки това стана страхотна.

Анонимен,  22 юли 2011 г., 6:20  

Господи! Казвам, че за чая на Туинингс - лайка, мед и ванилия си струва да живееш, но за тази торта си струва да убиеш човек! Направих я! И който я опита, възклицанието беше едно и също: "Уникална!". Благодаря, Вероника, за прекрасните идеи!!! Продължавай! :)
Виолета Енева

Ginger Cookies 22 юли 2011 г., 6:35  

Ех,че хубаво, и аз благодаря за чудните думи.:))))

Анонимен,  9 септември 2011 г., 2:37  

Правиш страхотни снимкиии!! ^^

toni,  19 септември 2011 г., 15:10  

Zdravejta az sam nova v tozi sait i peosto sam mnogo priatno iznenadena da ima takiva prekrasni recepti. Od godini ziveia v srbia i vse se opitvam da pravia na moito semeistvo od balgarska kolinarija.Roni ti si prekrasna i samo taka prodalzavai blagodariati za prekrasnite recepti 6tom izprobvam niakoi vednaga pisa.Mezdodrugoto az sam profesionalen sladkar a tortata koiato si napravila i samata recepta e starhotna o6te vednas goliamo BLAGODARIA

Анонимен,  21 септември 2011 г., 1:48  

Страхотно изглежда тортата :) Искам да попитам какъв шоколад по-точно използваш ?

Ginger Cookies 21 септември 2011 г., 3:27  

По принцип, във всички мои сладкиши използвам или Milka или Lindt.:)

Анонимен,  26 септември 2011 г., 12:29  

Вчера направих тортата , днес почти не остана, много вкусна рецепта наистина. Нещо само кремът ми се получи по-светъл и като че ли малко по-рядък от нужното, но това не попречи по никакъв начин на вкуса. Поздравления за блога, доставя ми страшно удоволствие да си прекарвам част от времето в него. Усмихната седмица :)

Ginger Cookies 26 септември 2011 г., 14:58  

Цветът зависи от шоколадът, от марката, от % какао в него, затова написах да е хубав по възможност.:)
Течното е странно, не би трябвало, ако сте спазили точните пропорции, измерени прецизно, да бъде течен.
Няма значение, важното е, че ви е харесала на вкус.:)
Поздрави.:)

Анонимен,  28 септември 2011 г., 5:11  

Здравей, използвах шоколад по твоя препоръка, но крема стана мн светъл. На какво се дължи незнам.Разделих сместа на 6 части, но първите два блата станаха за коша :) е поне с другите се получи. Довечера щея опитаме - дано поне на вкус съм я докарала, въпреки, че не за първи път прав.

Ginger Cookies 29 септември 2011 г., 5:33  

Не е лесна тортата, "Гараш" си е сравнително висока топка, както се казва.
Но поне си усетила технологията и другия път ще се получи блестящо, убедена съм.:)
Ако искаш, следващия път опитай с половин натурален и половин млечен шоколад като комбинация.
При мен се получи цвета, както си е на снимките, от млечен шоколад, нямам идея защо при теб става светъл.
Поне да е била вкусна, това е важното.:))))

Нели 12 октомври 2011 г., 13:49  

От скоро ми се върти в главата торта Гараш и това ще е по-твоята рецепта. Благодаря ти !

Таня Николова,  21 октомври 2011 г., 13:06  

Абсолютно перфектна рецепта. Днес я направих и съм възхитена! А е само първия ми опит с Гараш. Благодаря Ви, Вероника! Прекрасен блог

Ginger Cookies 22 октомври 2011 г., 3:17  

Много се радвам, че Ви харесва.:)
Поздрави.:)

Анонимен,  6 ноември 2011 г., 14:41  

Zdraveite, Veronika!
Nikoga ne sum pravila Garash i ako ne beshe dushteria mi, koaito pojela tochno tazi torta za rojdennia si den, veroiatno niamashe i da popadna na bloga Vi i vsichki chudesni recepti. Moiat opit s receptata za Garash e napulno spoluchliv, smestta za blatovete izleze tochno za 6 blata, krema stana chudesen(izpolzvah Baker's gotvarski shokolad), no ne mi ostana dostatuchno za nai-otgore. Vse pak zagladih kakto mojah i slojih tortata v hladilnika. Posle napravih ot 250ml gotvarska smetana i 100 gr. shokolad oshte krem i sled kato napulno izstina uspiah bogato da namaja tortata otgore i otstrani. Ukrasih s boiadisani v zeleno kokosovi sturgotini. Vkusa na tortata shte razberem utre:))
Blagodaria mnogo za taka dobre obiasnenata recepta i velikolepnite snimki! Pozdravi!

Теодора,  30 януари 2012 г., 5:05  

Здравей, Вероника!
Искам да попитам следното: винаги, когато правя блатове с белтъци и някакви ядки, както в случая за Гараш, докато се пекат блатовете сместа за тях ми се спихва и разводнява. Къде да я съхранявам и какво мога да направя по въпроса , за да стои пухкава?

Ginger Cookies 30 януари 2012 г., 7:09  

Да, така се получава и при мен, но блатовете се пекат много бързо и тестото не се разваля до степен, че да не се получат блатовете.
Има и друг вариант-да се разделят продуктите на 2 равни части (с кухненска везна) и да се приготви сместа на 2 пъти, но това си е голяма занимавка.
Докато се пече даден блат, периодично разбивам с миксера да се премесят пак продуктите и така не ми се разваля тестото.
Това е като съвети от мен.:)

Анонимен,  11 февруари 2012 г., 13:41  

Прекрасни снимки и мили спомени! В момента се пекат блатовете и се чудя как да разбера дали са готови? Едниниаят, който вече е опечен като че ли стана малко хрупкав. Това ли е целта или съм го препекла?

Ginger Cookies 12 февруари 2012 г., 4:37  

Най-вероятно е препечен, а това не е добре. Блатовете с ядки винаги трябва да се пекат много внимателно.

Анонимен,  29 февруари 2012 г., 0:17  

Zdravei , mnogo mi haresa torta ti ! Iskam da te popitam dali po su6tiq na4in moga da napravq bql Gara6 , kato izpolzvam vmesto mle4eh 6okolad - bql 6okolad ... ili si ima drugi tunkosti ? Blagodarq , predvaritelno !

Ginger Cookies 29 февруари 2012 г., 3:40  

Да, може да се направи с бял шоколад. Няма тънкости, просто избери качествен бял шоколад, а не обикновен.

Анонимен,  8 март 2012 г., 4:01  

Здравейте! Честит празник на всички жени, които посещават сайта. Винаги позитивни и обичани бъдете.
Аз съм все още нова тук. От няколко седмици само чета и препрочитам рецептите. Направих няколко от ястията, които много се харесаха на съпруга ми. За днешния празник реших, че ще правя тази толкова апетитно изглеждаща торта "Гараш" и нещо не ми се получава :( Първия блат беше пълно фиаско няма да ви кажа, че в момента кухнята ми прилича на бойно поле пече се и втория блат и се надявам да имам резултат. Та какво стана с първия - намаслена и набрашнена форма, а блата не се отлепя :( Хартията ми свърши, а няма как да купя в момента, защото наблизо няма. Дали бъркам нещо? Или просто е по-трудно за отлепяне? Дайте ми съвет докато не съм опропастила цялата смес :)))
И за финал искам да кажа, че отдавна не бях посещавала толкова добре оформен сайт и така добре обяснени рецепти - лесни и вкусни притова. Браво и Вероника продължавай да ни радваш с "магиите" си.
Весел празник момичета :)

Анонимен,  8 март 2012 г., 5:03  

Здравейте отново. Срамувам се от резултата определено. Как да е с блатовете се справих, но за жалост с глазурата не успях и сега вместо да имам торта "Гараш" аз имам нещо залято с шоколадов сироп. Точно гъст сироп се получи. Смес гъста колкото боза. Яд ме е, а нямам желание в момента да направя втори опит. Къде ли бъркам?

Ginger Cookies 8 март 2012 г., 7:12  

Здравей, честит празник.:)
Съжалявам за проблемите с тортата. Тази рецепта беше повод за голям дебат преди време и аз гарантирам, че проблема НЕ Е В РЕЦЕПТАТА. Това е оригиналната рецепта на една от най-големите български сладкарки и при много хора се получава блестящо. Това, което виждате на снимките ми, е моя първи опит и при мен се получи много добре. Тази торта определено никак не е лесна и не е за начинаещи кулинари. Нямам представа какво се е получило при Вас, наистина... Много жалко, защото тортата е страшно вкусна. Но пък съм убедена, че втория път ще се получи страхотно и всички у Вас ще й се насладите. Най-добре работете с хартия за печене, ако е нямате, то тогава тавата наистина трябва да е много хубава и с незалепващо покритие, да е подходяща за печива. Блатовете с ядки са много по-различни от стандартните с брашно и изискват повече внимание и подходящи съдове за печене. Кремът е невъзможно да бъде течен, защото когато изстине шоколада и маслото, те се втвърдяват много. Явно не сте изчакала времето за стягане преди добавяне на маслото (в рецептата пише, че ТРЯБВА да се охлади преди да се добави мекото масло, меко масло, не течно и разтопено). Според мен това са причините за неуспеха- недостатъчно чакане за стягане на крема и неподходящ съд за печене. Стискам палци за втория опит и да се похвалите със страхотен резултат.:))) Отново, честит празник.:)

Анонимен,  9 март 2012 г., 2:26  

AZ SAM NELI PROBVAX RECEPTATA ISE POLU4I STRAXOTNA PONEJE SAM VAV ISPANIA I NYMA OT KADE DA SI KUPI6 TAKAV RAZKO6 PROSTO SI ME4TAEX ZA TOZI VKUS I TI BLAGODARIA MNOGO

Анонимен,  9 март 2012 г., 14:17  

Направих тортата днес.Справих се без никакви проблеми.Нямах търпение и я нарязах още вечерта,за да я опитаме.Наистина е страхотна и не би трябвало да не ви се получава.Пекох блатовете върху намаслена хартия за около 10- 12мин.При крема също се получи перфектен резултат.Преди да добавя маслото,сместа не беше много изстинала,но това не се оказа проблем.

denitsa 11 април 2012 г., 12:57  

Направих тортата за рождения ден на мъжа ми, стана страхотна и всички останаха очаровани :) много благодаря за прекрасната рецепта!

Анонимен,  3 май 2012 г., 7:12  

Рони,
теза торта с продуктите които си описала, мога ли да я направя с форма размер 24 см?

Ginger Cookies 3 май 2012 г., 7:15  

Да, може.:))
Успех.:)

Анонимен,  16 август 2012 г., 18:58  

Здравейте! За първи път ще правя торта Гараш, а твоята рецепта ми допадна най-много и с тези снимки...разкош! Попринцип реша ли да правя някаква торта винаги преглеждам твоя блог и ако имаш вариант на рецептата, без да се замислям я приготвям по твоя начин. Но понеже мира не ми дава, искам да те попитам относно крема. Чела съм рецепти същите като твоята, но вместо шоколад се слага течен шоколад, а точно в момента имам 200 гр. Нутела. Та според теб как ще стане по-вкусен крема с Нутела или с Милка шоколад? Благодаря предварително :)

Ginger Cookies 19 август 2012 г., 10:59  

Благодаря за хубавите думи.:))
С течен шоколад в случая не е добра идея, тъй като кремът на "Гараш" трябва да се втвърди добре накрая, а с течния шоколад няма да се получи точно както трябва.

Анонимен,  23 август 2012 г., 9:32  

tortata koqto si napravila e naistina hubava i izglejda mn vkusna no istinskiq garaj se pravi bez nikakvo bra6no prosto beltacite se izbivam na tvard snqg i s darvena lajica se pribavqt orehite i po princip e niska torta i se pravqt samo tri blata ne 4e iskam da te kritikuvam ili u4a no prosto spodelqm kakvo zn az za garaja

Анонимен,  28 октомври 2012 г., 11:38  

Zdravej Veronika!
Misli6 li, 4e kremut 6te stane po-dobre s te4na smetana, otkolkoto s voda?
Mersi predvaritelno!!!:-)
Pozdravi

Ginger Cookies 30 октомври 2012 г., 14:22  

Здравей, не, няма да стане по-хубав, няма смисъл да променяш невероятната оригинална рецепта на тортата.:) Успех.:)

Анонимен,  15 ноември 2012 г., 13:58  

Здравейте :-) Тази рецепта изглежда страхотно и аз също мисля да пробвам да я приготвя ,но искам само да питам дали крема трябва да се бърка с миксер или на ръка с желязна тел:-)? Най - вече относно добавянето на разтопения шоколад към жълтъците ? Благодаря :-)

Ginger Cookies 21 ноември 2012 г., 13:37  

Здравейте, при процедурата на котлона работете с подходяща за висока температура шпатула или телена бъркалка, а после всичко останало по отношение на крема с миксер. Успех. :)

nadya angelova 20 март 2013 г., 9:36  

Благодаря за прекрасната рецепта :))))
Направих я за подарък на любим човек и не сбърках! НЕвероятна торта
Още веднъж благодаря
и честита пролет

Анонимен,  27 април 2013 г., 7:01  

Здравейте!
Казвам се Ели и тъкмо попаднах на този страхотен блог!
Тортата изглежда великолепно. У дома имам един мъж, който душата си дава за шоколад, та мисля да я направя. Но имам един въпрос.
КАК става печенето?? Мисълта ми е, е няма как да използвам 6 тави... Как успяваш да изпечеш 6 блата? Печеш няколко и после още толкова или използваш импровизирани тави от хартия?
И, намазнена ли е хартията?
А, да, хехе, 3ти въпрос: фурната ми е с вентилатор, т.е. по-силна е. На 180 ли да пека, или на 170, и колко време? Изгаряла съм печива за 5 минути заради нея.
Благодаря предварително! :)

Ginger Cookies 27 април 2013 г., 7:05  

Здравей, ето отговорите ми:
1. Пека блатовете един по един във фурната.
2. Хартията за печене не се маже, тя е направена така, че да не залепват печивата.
3. За твоята фурна не мога да дам съвет, не я познавам като стил на работа. По-добре работи на по-ниска температура, щом като е толкова силна.
Поздрави и успех.:)

Анонимен,  12 май 2013 г., 11:49  

Здравей, скоро открих този чудесен блоги съм много впечатлена. Поздравления за всичко, което си сътворила и за старанието, и вложения труд да го споделиш с нас. Разгледах и прочетох всичко на един дъх, а първото нещо, което направих беше тази страхотна торта. Изобщо не съм майстор сладкар и все още не съм я разрязала, защото я завърших преди малко, но на вид смятам, че се получи много добре. Мааалко я поизмених, но вкуса трябва да е същия. Първо моята форма сякаш е малко по-голяма, не премерих, и блатовете ми станаха 4 на брой. Кремът на гъстота стана чудесен, но явно повечко съм слагала и за най-отгоре ми се стори, че е малко. Та взех, че разтопих на водна баня 2 натурални шоколада, прибавих 2 с.л олио и я залях цялата. Стана една такава лъскавичка, направо гали окото. :) Чак тогава се усетих, че преди да смеля орехите, не си подбрах хубави половинки за украса. Реших, че не ми се ходи до магазина за орехи, смлях каквито имах, препекох ги леко в сух тиган и облепих ръбчето, и леееко поръсих покрай него. Да кажем, че направих някой козметични промени, без да съм ги планувала. :) Мъжът ми само обикаля хладилника, а аз не мога да повярвам, че я направих сама. Всъщност коментара ми стана ужасно дълъг, а исках просто да ти благодаря за прекрасната рецепта и да те поздравя за чудесно свършената работа! :)

Анонимен,  12 май 2013 г., 11:50  

Охххх, съжалявам че съм анонимна, но нямам такива регистрации. Казвам се Радостина :)

Yoanna Georgieva 7 август 2013 г., 5:56  

Здравейте!
Искам да попитам маслото, което се прибавя трябва ли да е разбито с миксер?

Yoanna Georgieva 7 август 2013 г., 5:57  

Здравейте!
Искам да попитам маслото разбито ли се слага при жълтъците?

Ginger Cookies 7 август 2013 г., 12:24  

Здравейте, не съм го разбивала с миксер предварително. След смесването разбих всичко много добре с миксер и сложих крема да се изстуди после.
Поздрави.:)

Вили,  9 ноември 2013 г., 3:48  

Здравей, мила Вероника! Поздрави от слънчево В. Търново! Миналата седмица направих тортата за мои приятели в София. Рецептата е изключително точна, следвайки стъпките, всичко се получава с лекота! Никога не съм правила Гараш, смятах я за трудна торта. Да, има тънкости и съвсем начиенаещ сладкар може и да не се справи, но аз имам опит и ми се получи бързо и без усилие. Единствено разделих продуктите за блатовете на половина и първо изпекох 3, направих крема, после другите 3. Така ми беше по-удобно. Печенето на блатовете е възловият момент. Първата не я допекох и беше трошлива, втората малко я препекох и хрупкаше на места, но останалите ги дебнах и бяха перфектни. Семейството остана много доволно, раздаде и на приятели. По отношение на украсата не съм се постарала, просто я отупах цялата със смлени орехи.
Благодаря ти, че влагаш усилие да поддържаш този прекрасен блог. Ще изпробвам постепенно всичките ти рецепти. Правенето на торти ме успокоява, а апетитните ти снимки ме амбицират!
Целувам те! Бъди жива и здрава! Погал и гуш на сладките ти котенца!

Dessy1988 13 февруари 2014 г., 15:01  

Страхотна рецепта за Гараш, това е истинския вкус, който рядко се открива дори и в сладкарниците. Аз съм начинаеща в кулинарията, но преди 2 години я направих с малко помощ от моята майка за 23 си рожден ден. Получи се много добре, вкусът отличен. Единственото, което не беше точно е като добавихме маслото стана на бучки, та доста бъркане падна от моя страна, чак сега прочетох, че е трябвало с миксер. Рожденният ми ден е на 31 декември, дали защото беше и по-студено, може би не е и омекнало достатъчно. Важното е че се получи много вкусно.Аз също използвах млечен на Милка, стана светло кафяво и не чак толкова гъсто, а дори още 1 шоколад разтопихме на водна баня за да покрием отгоре( аз обичам много шоколад). Струва ми се, че и маслото някак го усещах в повече ( но нали идеята е да спазим рецептата). Направих я втори път за на мъжа ми рожденният ден и стана още по-хубава, нямаше го проблема с маслото, но тогава беше лято и също така малко реших да намаля дозата, за да не се натрапва.
Аз лично обожавам всякакви комбинации на орехи и шоколад и не случайно това е любимата ми торта сред всички. Тъй като днес е Св. Валентин пак се сетих за тази неповторима торта и мисля да я забъркам отново :) Надявам се и с нотка любов да стане още по-вкусна и красива. Ще изровя някоя снимка, за да видите. Всичко хубаво ви желая и благодаря наистина за тази невероятна рецепта. :) Намерих една снимка добре, че е останала от телефона сега я качих в един сайт ето и линк http://dessy1988.snimka.bg/cooking/torti.804168

Анонимен,  23 април 2014 г., 5:20  

Перфектна е аз сьм я правила два пьти и се изяжда за по малко време от необходимото за направата на тортата

Анонимен,  1 май 2014 г., 6:15  

И аз да изкажа моите поздравлениея за страхотна та рецепта. Само по нея си правя торта "Гараш"и е страхоооооотна :) Само имам една голяма трудност. Не мога да отлепям вече изпечените блатове . Пека ги вьрху алум. фолио. Начупват ми се, не мога да ги извадя цели. Моля сподели с нас как точно си печеш блатовете за да си останат целички ?? Благодаря предварително !!!!!!!!!!!

Анонимен,  16 юни 2014 г., 9:44  

Здравейте! Осени ме и мен музата за ново кулинарно предизвикателство и попаднах на тази рецепта. Изглежда превъзходно и съм сигурна, че ще е така и на вкус! :)
Имам един въпрос - мога ли да заменя бялата захар с кафява?
Благодаря предварително!

Публикуване на коментар

Back to TOP