Cobbler с пресни череши и боровинки

>> петък, 28 май 2010 г.

Cobbler  е традиционно за Америка и Англия ястие ,  като за неговото приготвяне има съществуващи няколко варианта .
В Англия дори го приготвят и с месо ,  но аз предпочетох да се спра на сладката му версия . Агнето и телето  друг път . :)

Ммммм,  само това мога да кажа  ... :)
Толкова е натурален ,  леко недодялан във визията си , излязъл сякаш от пещта на някоя баба от стара приказка !
И точно в това се крие неговия чар !
Докато го приготвяте ,  ще изпълните дома си с ухание на
домашно сладко ,  на карамелизирания сос на къкрещи плодове ,  а когато се хванат за ръце с канелата и аромата на прясно краве масло ,  направо ви идва да бръкнете с ръце в горещата тава и да се омажете до шия със сладко ... както като сте били
деца ...
Коричката има много изявен бисквитен вкус,  а всеки знае в каква прекрасна комбинация с конфитюр или мармалад са те !
Не е лошо при сервирането да прибавите и една лъжичка сладолед ,  но аз изобщо не можах да стигна до там . Просто хванах лъжицата и не ме интересуваше дали е възпитано или не ! :))
Вижте го ,  уникалният и неповторим Cobbler !

Cobbler с пресни череши и боровинки





Продукти :

за тестото
2 ч. ч.  брашно
1 с . л.  захар
ванилия
щипка канела
1 ч . л .  прясно изцеден лимонов сок 
1 / 4  ч . ч.  течна сладкарска сметана
3 / 4  ч. ч.  меко краве масло
1 / 3   ч . л.  сол

за плънката :
1 кг плодове по ваш избор
( почистени от костилки ,  дръжки и сие ), аз използвах череши и боровинки
1 ванилия
1 ч . ч .  захар ( ако е кафява , сложете 150 грама )
Омесете меко и гладко тесто от продуктите .




В метален съд сложете плодовете и захарта да къкрят поне 20 минути на котлона .
След като всичко дотук е готово ,  изсипете плодовата смес
в тава . 
Ако не сте прекалили с варенето на плодовете ,  ще има доста течна част от плодовата смес  и точно така трябва да бъде .  :))




Разточете тестото на кора с големината на тавата , в която ще печете .  Разточвайте на набрашнена повърхност и после внимателно поставете кората върху плодовата смес .
Натиснете добре тестото по стените на тавичката , за да залепне и да е здраво по време на печенето . 
Направете разрези в средата на тестото !  По този начин няма да се образува голямо налягане под него при печенето .  




Печете 50 - 60 минути при температура 180 градуса .
След като е готов , оставете го да изстине добре и после сте вие ! :)) 




И накрая остава само това : :)))


3 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 7:58  

Това до момента май ми е най-любимия десерт от блога ти:) Като го гледам и ми идва отново да ти задам въпроса "Какво трябва да направя, за да ми изпратиш едно парче до София?" :))))))))))

Ginger Cookies 29 май 2010 г., 11:35  

И аз пак ще ти отговоря - да си идваш да ходим на плаж . :))

todorka 30 май 2010 г., 13:15  

страхотно,сладко-киселия вкус на плодовете съчетан с бисквитената коричка,чудесна комбинация,неустоимо:))))))

Публикуване на коментар

Back to TOP