Дойде ред и на моята най-голяма гордост
в блога ми- "Homemade Lazagna Country Style" (Домашна лазаня в селски стил).
От доста време насам съм влюбена
в прекрасната рецепта от Emilia-Romagna, регион в Северна Италия.
Ако ви кажа, че рецептата е лесна, ще ви излъжа.
Тази рецепта изисква огромно търпение, но не можете да си представите колко много си заслужава целия труд!
За мен това е най-вкусната лазаня, която някога съм яла през живота си не само, защото вярвам в онази приказка за сина, който оценил парите
чак, когато спечелил сам първата си паричка и бръкнал с голи ръце в огъня да я спаси.
Тази лазаня е най-уникалната и автентична като вкус лазаня, която съм опитвала не, защото се е родила в моите ръце, а защото рецептата наистина е божествена!
И най-изтънченото ястие в най-скъпия ресторант не струва колкото истинската домашно приготвена храна.
Homemade Lazagna Country Style
Продукти и начин на приготвяне:
Корите :
1 яйца
300 грама замразен спанак , размразен и изцеден
3 1/2 ч . ч . брашно
сол
Омесете тесто от продуктите .
В началото сместта става на трохи и може и да си помислите ,
че това нещо няма месене , но не е така .
Не се отказвайте и след известно време борба , ще се получи хубаво цветно тесто ! :)
Разточете го на тънка кора .
Не се старайте да имат перфектна форма , опитайте се да станат 15 бройки .
Сложете готовите кори върху решетка с крачета
( за да могат да дишат и от двете страни ) или , ако имате,
сложете ги да съхнат върху
сушилня за паста .
Те трябва да престоят цяла нощ , за да изсъхнат добре .
Моите кори ги суших върху решетката на фурната ( без да е включена, разбира се :)) .
Сос " Бешамел " :
100 грама краве масло
100 грама брашно
400 мл прясно мляко
сол
1/2 ч . л . смляно индийско орехче
Загрейте маслото , добавете брашното и бъркайте енергично .
Като се сгъсти , добавете млякото и бъркайте , докато соса започне леко да става плътен.
Махнете от огъня , сложете сол на вкус и индийското орехче .
Сос " Ragu " :
50 мл зехтин
1 глава кромид лук ситно нарязан
3 скилидки чесън ( счукани )
1 стрък целина ситно нарязан
500 грама телешка кайма
200 грама много ситно нарязано крехко телешко месо
30 грама ситно нарязано прошуто
1 настърган морков
150 мл сухо червено вино
370 мл топла вода с разтворен 1 телешки бульон и половин рибен
300 мл прясно мляко
3 обелени и нарязани на ситно домати
4 с . л . доматено пюре
2 с . л . балсамов оцет
1 ч .. л сос табаско
1/ 2 ч . л сух босилек
1/2 ч . л . сух риган
прясно смлян черен пипер
1 ч . л . кафява захар
сол на вкус
Запържете месото и каймата в зехтина , но се постарайте каймата да стане " на трохи " , а месото да бъде наистина много на дребно .
Тази лазаня не трябва да бъде с големи парчета в соса си .
Постепенно прибавете лука , чесъна и моркова.
След това сложете доматите , доматеното пюре и задушете 10 минути .
После добавете всички останали съставки и варете соса 20 минути на средна степен на котлона.
Сглобяване на лазанята :
Аз правих моята лазаня в тава 25 Х 35 см и корите ми стигнаха за 3 реда .
Ако вашата е по - малка като см , лазанята ви ще стане на
повече редове ( което е страхотно ) , но гледайте да е доста дълбока тава ,
за да събере всички продукти .
Преди да започнете да сглобявате лазанята сложете в голяма тенджера подсолена вода да заври . След като водата заври сложете първите 5 кори във врялата вода и ги оставете за 3 минути .
Извадете ги и ги облейте със студена вода . Това със студената вода е задължително , за да не се разкашкат . По принцип е добре после да ги подсушите леко , но аз пропуснах това .
В намаслена тава сложете първия ред от 5 кори , върху тях сложете 1/3 от бешамела .
5 кори на третия ред , но там обърнете реда на сосовете -
първо от рагуто , после от бешамела и накрая пармезан .
Покрийте лазанята с фолио и сложете да се пече 50 минути на 180 градуса .
След като лазанята е изпечена , оставете я да " си почине "
за 10 - 15 минути във фурната .
Надявам се да ви хареса и да не съжалявате нито за миг за целия труд ,
който сте положили ! :)
Тук направо ме утрепа. Надмина очакванията ми за лазанята. Това е най-страхотната лазаня, която някога съм виждала!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , наистина е много вкусна ! :)
ОтговорИзтриванестрахотно е товаааааа.....браво
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда. Ако вместо замразен, искам да ползвам пресен спанак за корите, предполагам че ще трябва да го задуша първо и грамажа запазва ли се?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, в никакъв случай не го задушавайте, спанака трябва да е СУРОВ, за да се направят корите и да имат изразен вкус и цвят на спанак накрая.
ОтговорИзтриванеАко не можете да намерите замразен (в което се съмнявам, защото го има навсякъде), измийте и нарежете много на ситно с кухненски робот пресен спанак. Но така ще си усложните много нещата и накрая ще се убедите, че е било по-добре просто да си купите готов почистен замразен пресен спанак. :) Поздрави и успех, лазанята е невероятна и знам, че ще ви оближете пръстите всички във вашия дом.:))
Благодаря за препоръките! Ние вече сме фенове на бюрека със спанак и кайма::))
ОтговорИзтриванеРони, дядо Коледа ми донесе машина за прясна паста. Все още си избирам рецепти, но твоята ме грабна. Изглежда страхотно. Много сочна и вкусна. Сигурна съм, че трудът си заслужава! Поздрави
ОтговорИзтриване