Homemade Lazagna Country style

>> понеделник, 24 май 2010 г.




Дойде ред и на моята най-голяма гордост
в блога ми- "Homemade Lazagna Country Style" (Домашна лазаня в селски стил).
От доста време насам съм влюбена
в прекрасната рецепта от  Emilia-Romagna,  регион в Северна Италия.
Ако ви кажа,  че рецептата е лесна, ще ви излъжа.
Тази рецепта изисква огромно търпение,  но не можете да си представите колко много си заслужава целия труд!
За мен това е най-вкусната лазаня,  която някога съм яла през живота си не само, защото вярвам в онази приказка  за сина,  който оценил парите
чак,  когато спечелил сам първата си паричка и  бръкнал с голи ръце в огъня да я спаси.
Тази лазаня е най-уникалната и автентична като вкус лазаня,  която съм опитвала не,  защото се е родила в моите ръце,  а защото рецептата наистина е божествена!
И най-изтънченото ястие в най-скъпия ресторант не струва колкото истинската домашно приготвена храна.

Homemade Lazagna Country Style







Продукти и начин на приготвяне:

Корите :
1 яйца
300 грама замразен спанак ,  размразен и изцеден 
3  1/2  ч . ч .  брашно
сол




Омесете тесто от продуктите . 
В началото сместта става на трохи и може и да си помислите ,  
че това нещо няма месене ,  но не е така . 
Не се отказвайте и след известно време борба ,  ще се получи хубаво цветно тесто ! :)




Разточете го на тънка кора .


Нарежете я на лентички и после на правоъгълни  парчета . 
Не се старайте да имат перфектна форма ,  опитайте се да станат 15 бройки .

Сложете готовите кори върху решетка с крачета
( за да могат да дишат и от двете страни )  или , ако имате, 
сложете ги да съхнат върху 
сушилня за паста .  
Те трябва да престоят цяла нощ ,  за да изсъхнат добре .
Моите кори ги суших върху решетката на фурната ( без да е включена, разбира се :)) .


Сос " Бешамел " :

100 грама краве масло

100 грама брашно
400 мл  прясно мляко
сол
1/2  ч . л .  смляно индийско орехче


Загрейте маслото ,  добавете брашното и бъркайте енергично .
Като се сгъсти ,  добавете млякото и бъркайте ,  докато соса започне леко да става плътен. 
Махнете от огъня ,  сложете сол на вкус и индийското орехче .





Сос " Ragu " :


50 мл зехтин

1 глава кромид лук ситно нарязан
3 скилидки чесън ( счукани )
1 стрък целина ситно нарязан
500  грама телешка кайма
200  грама много ситно нарязано крехко телешко месо
30  грама ситно нарязано прошуто
1  настърган морков
150  мл  сухо червено вино
370  мл  топла вода с разтворен 1 телешки бульон и половин рибен
300  мл прясно мляко
3  обелени и нарязани на ситно домати
4  с . л .  доматено пюре
2 с . л .  балсамов оцет
1 ч .. л  сос табаско
1/ 2  ч . л  сух босилек
1/2  ч . л .  сух риган
прясно смлян черен пипер
1 ч . л .  кафява захар
сол на вкус


Запържете месото и каймата в зехтина , но се постарайте каймата да стане  " на трохи " ,  а месото да бъде наистина много на дребно . 
Тази лазаня не трябва да бъде с големи парчета в соса си .
Постепенно прибавете лука , чесъна и моркова.  
След това сложете доматите ,  доматеното пюре и задушете 10 минути .
После добавете всички останали съставки и варете соса 20 минути на средна степен на котлона.


Сглобяване на лазанята :
Аз правих моята лазаня в тава 25 Х 35 см и корите ми стигнаха за 3 реда . 
Ако вашата е по - малка като см ,  лазанята ви ще стане на
повече редове (  което е страхотно )  ,  но гледайте да е доста дълбока тава ,  
за да събере всички продукти .
Преди да започнете да сглобявате лазанята сложете в голяма тенджера подсолена вода да заври . След като водата заври сложете първите 5 кори във врялата вода и ги оставете за 3 минути . 
Извадете ги и ги облейте със студена вода . Това със студената вода е задължително , за да не се разкашкат .  По принцип е добре после да ги подсушите леко ,  но аз пропуснах това .
В намаслена тава сложете първия ред от 5 кори ,  върху тях сложете 1/3 от бешамела .


Върху бешамела сложете от соса ,  а върху него наредете парчета пармезан .


Повторете същата процедура и с 2 ред ,  след това сложете последните 
5 кори на третия ред ,  но там обърнете реда на сосовете  -  
първо от рагуто ,  после от бешамела и накрая пармезан .


Покрийте лазанята с фолио и сложете да се пече 50 минути на 180 градуса .


След 50 минути махнете фолиото и върнете лазанята да се запече за 20 минути .




След като лазанята е изпечена ,  оставете я да  " си почине "  
за 10 - 15 минути във фурната .
Надявам се да ви хареса и да не съжалявате нито за миг за целия труд , 
който сте положили ! :)



7 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 8:45  

Тук направо ме утрепа. Надмина очакванията ми за лазанята. Това е най-страхотната лазаня, която някога съм виждала!

Ginger Cookies 31 май 2010 г., 10:05  

Благодаря ти , наистина е много вкусна ! :)

Анонимен,  20 юли 2011 г., 4:25  

страхотно е товаааааа.....браво

Анонимен,  27 февруари 2012 г., 10:17  

Много апетитно изглежда. Ако вместо замразен, искам да ползвам пресен спанак за корите, предполагам че ще трябва да го задуша първо и грамажа запазва ли се?

Ginger Cookies 27 февруари 2012 г., 10:29  

Здравейте, в никакъв случай не го задушавайте, спанака трябва да е СУРОВ, за да се направят корите и да имат изразен вкус и цвят на спанак накрая.
Ако не можете да намерите замразен (в което се съмнявам, защото го има навсякъде), измийте и нарежете много на ситно с кухненски робот пресен спанак. Но така ще си усложните много нещата и накрая ще се убедите, че е било по-добре просто да си купите готов почистен замразен пресен спанак. :) Поздрави и успех, лазанята е невероятна и знам, че ще ви оближете пръстите всички във вашия дом.:))

Цветана,  28 февруари 2012 г., 14:57  

Благодаря за препоръките! Ние вече сме фенове на бюрека със спанак и кайма::))

Ани 31 януари 2013 г., 1:50  

Рони, дядо Коледа ми донесе машина за прясна паста. Все още си избирам рецепти, но твоята ме грабна. Изглежда страхотно. Много сочна и вкусна. Сигурна съм, че трудът си заслужава! Поздрави

Публикуване на коментар

Back to TOP