Не знам как ще ви прозвучи , но не си падам много по големите български пити . Особено по тези , които са намазани с жълтък отгоре и са с прекалено много орнаменти по кората .
Изобщо , не си падам по питите с идеални форми и лъскави кори. За мен вкусните хлебни изделия са тези с неправилната форма , с напуканата коричка , абе , по селски . :))
И понеже , както вече ви казах , не обичам типичните дебели български питки , не съм въоръжена с арсенал от рецепти в главата си . Поради тази причина , заради утрешния празник Гергьовден , ми се наложи да се ровя в Интернет , за да намеря нещо , което поне малко да ми допадне , с абсолютната нагласа, че ще направя питката само , заради уважение към празника , а не за да ям от нея . Обичам да спазвам традициите на празничната трапеза , независимо , че често дори и не опитвам от някои неща .
Признавам си , наложи ми се много да търся , тъй като повечето предложения бяха точно от тези , които не бяха по вкуса ми , и тъкмо се бях отчаяла и ... О , чудо !
Пред очите ми застана една неземна красота - БОЛЯРСКА ПИТКА !
Благодаря на нейната авторка Желязка Иванова ( рецептата е представена от нея в " Бон Апети " ) !
Вече мога да кажа , че има питка , която обичам !
Като козуначена е !
Позволих си някои промени , защото наистина само от тесто никой вкъщи нямаше и да я погледне дори . Смених водата с прясно мляко , добавих краве масло , сиренце и кашкавал , не я намазах с жълтък и пекох на различна температура , но рецептата на тази жена наистина е невероятна !
Питката ми не блести с някакви фигурки и сензационни декорации , но просто е неприлично вкусна !
Опитайте !
Болярска питка
Продукти :
1 кг брашно
4 яйца
400 мл хладко прясно мляко
1 кубче прясна мая
1 с . л . сол
1 с . л . захар
1 / 2 ч . ч . олио
1 / 4 ч . л . хлебна сода , разбита с 2 с . л кисело мляко
около 100 грама разтопено краве масло за намазване
плънка :
1 яйце
натрошено сирене
настърган кашкавал
Разтворете маята с малко топло мляко и част от захарта . Оставете сместта за малко да набъбне .
Хубаво е да се пресеете брашното за питката , но аз това винаги го пропускам , честно казано . :))
Сложете всички останали продукти в съд за месене , добавете готовата мая и омесете тестото много добре . Оставете го да бухва загънато .
Когато удвои обема си , разделете го на 3 еднакви топки . Разточете първата питка , намажете я с малко от разтопеното краве масло и поръсете с плънката . Върху нея сложете втората разточена кора и повторете процедурата . Накрая завършете с третата кора , пак намазване и поръсване с плънка , после навийте корите на руло и го усучете . Сложете го навито " на охлюв " в тава за печене .
Намажете питката с останалото краве масло и я оставете отново да втаса . При навиването част от плънката леко излиза и това после ще допринесе за още по - хрупкавата и вкусна кашкавалена коричка . Ако обаче вие държите на перфектната гладка и лъскава визия на питката , спазвайте инструкциите на авторката - без плънка , намазване с жълтък и т . н .
На мен доста ми костваше да си направя питката напукана . :)))))
За целта дори умишлено не разточих питките с точилка , а ги разпъвах с ръце , защото с точилка стават перфектно гладки и съответно визията на питката е съвсем различна после .
Както и да е , просто пояснявам , защото имате 2 опции за направата на питката ! :)
През това време пуснете фурната на 210 градуса да загрява .
След като питката е втасала , сложете я в добре загрятата фурната , печете 15 минути и намалете фурната на 170 градуса .
Печете до готовност .
Ако не си оближете пръстите после , елате и ми се скарайте , че ви накарах да си играете толкова ! :)))
Няма коментари:
Публикуване на коментар