Гъбена супа с 3 вида гъби и шафран

>> неделя, 16 май 2010 г.

Може би скоро нямаше да се сетя да направя гъбена супа,  но вчера,  както си пазарувах , съдбата изправи срещу мен една неустоима гледка-манатарки и прясна кладница.
Казах си- край,  ще сготвя супа и то не обикновена бистра гъбена супа, а нещо
по-нестандартно и интересно.
И ето я днес,  супата е факт.
Започнах да я приготвям без да съм наясно какво точно ще се получи,  но в едно бях сигурна-  ще бъде вкусна.
В тази супа няма хиляди плуващи зеленчуци,  но бульона стана толкова богат и пищен на вкус,  че многото допълнения само щяха да натежат и супата нямаше да има същия чар .
Надявам се да ви допадне моето предложение и да го опитате вкъщи.


Гъбена супа с 3 вида гъби и шафран




Продукти :
сушени манатарки
прясна кладница
пресни печурки
1 глава лук
4 скилидки чесън
100 мл  бяло вино
краве масло
2 с . л .  брашно
2  с . л  .   заквасена сметана
шафран
1 /  2  ч . л .  смляно индийско орехче
пипер меланж
сол
1 кубче пилешки бульон
прясна мащерка
пресен магданоз
лимонов сок

Запържете лука в маслото,  след като омекне добавете и чесъна,  после и пресните гъби. 
Когато всичко е добре запържено и омекнало,  прибавете виното и пилешкия бульон,  разтворен в малко вода.  
Оставете да къкри малко на котлона и долейте вода. 
Прибавете индийското орехче,  шафрана (предварително разтворен),  солта,  пипера и сушените манатарки.  
В отделен съд запържете до златисто брашното,  махнете го от котлона и го разредете с малко вода.  
Прибавете го внимателно към супата.  
След около 15  минути махнете супата от котлона  и я застройте с добре разбитата сметана .  
При сервиране поръсете със ситно нарязаните мащерка и магданоз и изцедете малко пресен лимонов сок .  



4 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 11:55  

Обожавам гъбена супа. Тази е доста по-различна, но ми се струва, че дори би ми харесала много повече :)

todorka 29 май 2010 г., 14:51  

не съм виждала по хубава губена супа,с тази застройка,чудесна:)

Анонимен,  17 ноември 2011 г., 12:33  

Приготвям я в момента. Съвсем скоро всички вкъщи ще проверим резултата. Съдейки по аромата, мисля, че ще е чудесен!

Александра

Анонимен,  7 януари 2015 г., 22:11  

Уникално вкусна супа.Много ни хареса вкъщи.
Стела

Публикуване на коментар

Back to TOP