Мафалде не се радва на голяма популярност в България , но пък откриете ли го веднъж, ще се превърне в любимец на семейството .
Предлагам ви една много лека и изчистена рецепта за мафалде със
скариди , абсолютно в тон с идващото лято.
Изстуденото бяло вино просто е задължителен аксесоар към тази паста ! :)
Мафалде със скариди
Продукти :
( за 4 порции )
500 грама скариди
250 грама мафалде ( половин пакет )
2 - 3 големи скилидки чесън
1 обелен и ситно нарязан домат
4 с. л . доматена паста
сушени домати
сол
черен пипер
захар
пармезан
зехтин
пресен босилек
Сваретете пастата в подсолена вода , според указанието на пакета , на моята й
бяха нужни 9 минути .
В тиган запържете нарязания пресен домат със целите скилидки чесън
( те после се махат , само за ароматизиране на соса са ) .
След като доматът е готов , добавете доматената паста и сложете сол на вкус , както и малко захар за намаляване на киселия вкус от доматите .
Прибавете и прясно смлян черен пипер .
Сосът вече е готов .
След като мафалдето е сварено , го изцедете добре от горещата вода и го измийте със студена вода . Изцедете го и от нея .
Изсипете при него доматения сос и разбъркайте внимателно с дървена лъжица , за да не разкъсате мафалдето , прибавете и нарязаните сушени домати и покрийте с капак за малко .
В тиган със зехтин , в който сте запържили скилидка чесън , запържете и почистените скариди ( аз оставям само главата и върха на опашката ) за 3 - 4 минути , посолете ги леко .
При сервиране подредете скаридите върху доматеното
мафалде , сложете пресния босилек и поръсете с настърган на едро пармезан .
Това изглежда уникално. Все едно са ти го поднесли в изискан ресторант. Без съмнение и вкуса му ще е също толкова добър, колкото и перфектния външен вид :)
ОтговорИзтриване