понеделник, 10 май 2010 г.

Мафалде със скариди

Мафалде не се радва на голяма популярност в България ,  но пък откриете ли го веднъж,  ще се превърне в любимец на семейството .
Предлагам ви една много лека и изчистена рецепта за мафалде със
скариди ,  абсолютно в тон с идващото лято.
Изстуденото бяло вино просто е задължителен аксесоар към тази паста ! :)


Мафалде със скариди







Продукти :
( за 4 порции )

500 грама скариди
250 грама мафалде ( половин пакет )
2 - 3  големи скилидки чесън
1 обелен и ситно нарязан домат
4 с. л .  доматена паста
сушени домати
сол
черен пипер
захар 
пармезан
зехтин
пресен босилек


Сваретете пастата в подсолена вода  ,  според указанието на пакета ,  на моята й
бяха нужни 9 минути .
В тиган запържете нарязания пресен домат със целите скилидки чесън
( те после се махат ,  само за ароматизиране на соса са ) . 
След като доматът е готов ,  добавете доматената паста и сложете сол на вкус ,  както и малко захар за намаляване на киселия вкус от доматите . 
Прибавете и прясно смлян черен пипер . 
Сосът вече е готов .
След като мафалдето е сварено ,  го изцедете добре от горещата вода и го измийте със студена вода . Изцедете го и от нея . 
Изсипете при него доматения сос и разбъркайте внимателно с дървена лъжица ,  за да не разкъсате мафалдето , прибавете и нарязаните сушени домати и  покрийте с капак за малко .
В тиган със зехтин ,  в който сте запържили скилидка чесън ,  запържете и почистените скариди ( аз оставям само главата и върха на опашката ) за  3 -  4 минути  ,  посолете ги леко .
При сервиране  подредете скаридите върху доматеното
мафалде ,  сложете пресния босилек и поръсете с настърган на едро пармезан .

1 коментар:

  1. Това изглежда уникално. Все едно са ти го поднесли в изискан ресторант. Без съмнение и вкуса му ще е също толкова добър, колкото и перфектния външен вид :)

    ОтговорИзтриване