Италиански селски хляб с бига

>> сряда, 12 май 2010 г.




Ако някой от вас си помисли, че ми е станало нещо , няма да е далече от истината.
Това да решиш да правиш хляб, за който е нужна 20 часова подготовка,  не граничи с разумното.
Вярно,  не месиш 20 часа,  но от началото до края,  тоест, до момента, в който нааааай-после можеш да го опиташ, си минава толкова време .
 Всичко това се налага, заради закваската на хляба, наречена бига .
Ако някой ден решите, че искате да си направите истински селски хляб с мека като дунапрен средичка и тънка и много вкусна коричка,  това е хлябът!
Да започваме ,  че трябва да чакаме 20 часа после. :))

Италиански селски хляб с бига 



Продукти за бигата и начин на приготвянето й:

 В голяма купа смесете едно кубче прясна мая с една чаена чаша топла вода и 3 чаши брашно. Разбъркайте и завийте с найлоново фолио купата.Оставете бигата да отлежава минимум 12 часа в хладна стая или на студено (но не прекалено студено).




След като изтече времето нужно за бигата , в друг съд смесете добре 1 1/4   ч . ч . брашно, 1 1/2  (една и половина)  ч.л . сол, също толкова захар и 1/4  чаена чаша вода.
Прибавете го към бигата и ги разбъркайте,  започнете да прибавяте постепенно от брашно.  Започнете да месите и да прибавяте брашно,  докато се получи много меко еластично тесто,  което се отделя от стените на съда , в който месим.
Тестото трябва да е леко лепкаво и наистина да е меко.
Направете тестото за топка, намажете я леко със зехтин и я покрийте да втаса отново до удвояване на обема на тестото.
Пуснете фурната да загрява на 220 градуса.

След като тестото е втасало, оформете го на топка и го сложете в дълбок кръгъл съд, в който ще печете.
Минете с остър нож по повърхността на хляба на кръст и поръсете с брашно.
Оставете оформеното тесто да си почине още 20 минути (то от какво ли се е изморило, аз какво да кажа, ама, хайде:)).
Незнам как ще ви прозвучи,  но аз моя хляб го пекох в тенджера.
Да, тенджера, най-обикновена тенджера.
Ако ще последвате моя пример, то се убедете, че дръжките й не са пластмасови или някакви неподходящи за високи температури, защото после ще се вкарате хем в голямо чистене, хем и в безумно дълго проветряване на къщата.
Но да се върнем към рецептата.
Намазах целите стени и дъно на тенджерата със зехтин,  покрих ги после с брашно и това е всичко.
Моя хляб стана готов за около 35 минути.
Пекох без капак.
Завих го с месал накрая,  изчаках го да си обиколи там нивата или  каквото си иска да обикаля,  и после не искам да ви описам какво ядене падна...:))







3 коментара:

ẴŦĬ₦ẵ`` 29 май 2010 г., 12:12  

Мога да кажа само едно "Който си го може, си го може!" Супер се е получил. Изглежда много пухкав и перфектно изпечен. Способна съм само хляб да ям на вечеря, ако е като този :)

todorka 29 май 2010 г., 14:59  

разкошен хляб,усещам уханието на прясно изпечен хляб,несравнимо,заслужавало си е чакането:)

Анонимен,  2 март 2011 г., 4:41  

Strahoten hljab! Vchera vecherta v 20 chasa zamesih bigata i dnes na obiad v 11.30 hljaba beshe izpechen! Mnogo lesna recepta i neverojatno vkusen hljab! Blagodaria vi!

Публикуване на коментар

Back to TOP