Едно от най - силните въздействия върху сетивата ми е това на комбинирания аромат от ябълки, карамел, канела и масло . И може би това е и причината този пай да бъде един от любимите ми десерти .
Вече всички разбраха за моята слабост към old fashioned и rustic ястията и се надявам, че не ви отегчавам с предложенията ми в този стил .
Този пай се приготвя много лесно и бързо , а аромата му ще ви омагьоса .
Let`s do it ! :)))
Старомоден пай с карамелизирани ябълки и канела
Продукти ( за тава с диаметър 25 см ) :
за тестото:
2 чаени чаши брашно
1 / 3 чаена лъжичка сол
1 супена лъжица захар
2 / 3 пакет студено краве масло
14 супени лъжици студена вода
за плънката:
4 супени лъжици захар
3 ябълки
20 грама краве масло
ванилова есенция
1 / 2 чаена лъжичка канела
счукани орехи
1 яйце за намазване на тестото
Нарежете маслото на малки кубчета и смесете всички продукти за тестото .
Омесете меко тесто и го оставете в хладилника за 30 минути . Както вече ви казах в тази рецепта , маслото умишлено трябва да е студено и при месенето не трябва да се опитвате да го размесите перфектно с брашното и водата , трябва да си останат тук там малки маслени бучки .
Обелете и почистете ябълките и ги нарежете на филийки .
Карамелизирайте захарта и добавете маслото.
Добавете ябълките , канелата и ванилията и разбъркайте добре . Оставете ябълките и карамела да се смесят добре и изключете котлона .
Разточете тестото на тънка кора ( около 5 милиметра ) с кръгла форма .
Разточете го така , че да бъде по - голямо като диаметър от диаметъра на формата ви за пай .
Сложете плънката върху него . Ако при карамелизирането на ябълки се е отделила повече течност , не я изсипвайте заедно с плънката върху тестото , ще се намокри тестото .
Поръсете ябълките с орехи .
Сгънете ръбчетата на тестото и сложете малко краве масло върху ябълките .
Намажете тестото с разбито яйце и поръсете с малко захар .
Загрейте фурната на 190 градуса и печете пая около 30 - 35 минути
( или докато се зачерви тестото ) .
Ако желаете , можете да го сервирате с карамелен сос или сладолед .
Чудесна комбинация,чудесни снимки,много вкусничко изглежда!:)))
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда и много добре си го обяснила в снимки!
ОтговорИзтриванеVeronika, tova e porednata strahotno vkusna recepta ot 4udesniq ti blog. Mnogo lesen i efekten sladki6 stana.
ОтговорИзтриванеBlagodarq ti za podrobnite opisaniq!
Prodaljavai vse taka da ni radva6 i iznenadva6:)
Pozdravi i hubava nova sedmica!
Тавичката маже ли се с олио или олио и брашно?
ОтговорИзтриване