Имах намерението да направя тайландска пица с пилешка кайма , но тези мини кюфтенца просто ми взеха ума и нямаше начин да не ги направя .
Пицата ще почака ! :)
Уверявам ви , че зад това странно заглавие се крие много семпла и вкусна рецепта . Няма нищо извънземно и сложно , няма нещо , което да ви накара да си кажете , че японската кухня не е за вас.
Вижте и сами ще се убедите в това !
Освен , че е много вкусно ястие , Tsukune е добра идея и за тези , които се хранят здравословно . Но това изобщо не е нещо нетипично за храната на японците .
Tsukune
Продукти :
за кюфтенцата:
500 грама хубава пилешка кайма ( от реномиран магазин да я смелят пред вас или да си смелим сами пилешко месо :))
3 стръка пресен зелен лук
магданоз
1 скилидка счукан чесън
1 яйце
6 супени лъжици царевично нишесте
1 супена лъжица соев сос
черен пипер
щипка джинджифил на прах
сол ( ако каймата не е осолена )
за соса на кюфтенцата ;
1 / 2 чаена чаша соев сос
1 / 2 чаена чаша мирин - това е сладко оризово вино ( ако нямате , сложете някакво сладко вино )
2 чаени лъжици захар
джинджифил
кориандър
3 чаени лъжици чили сос
за гарнитура :
варен ориз , овкусен с оризов оцет и сол
маринован джинджифил
соев сос
Смесете продуктите за каймата .
Омесете ги добре .
Направете малки кюфтенца ( с големината на голям орех ) и ги сложете в леко намаслена тава .
Запечете ги за 10 минути на 200 градуса . Докато кюфтенцата се пекат си подгответе соса, като смесите продуктите .
Сложете ориза да се свари в подсолена вода , според указанието на опаковката .
След изтичането на десетте минути, извадете кюфтенцата за малко от фурната и ги полейте със соса , намажете ги с него с помощта на четка
( така ще се глазират ).
Печете ги още 10 минути и ги извадете .
Нанижете кюфтенцата на бамбукови шишчета и ги сервирайте с ориза
( овкусен със солта и оцета ) .
В малка купичка може да сложите соев сос и маринован джинджифил
( готов , от бурканче ) .
Сакето не е задължително , и без него се справих с 3 шишчета . :))
Кюфтенцата изглеждат много апетитно :)
ОтговорИзтриванеНе знам какво е "хубава пилешка кайма"
ПО принцип никаква кайма не си купувам готова.
Усмихнат уикенд:)
Да , хубавата кайма е тази , която си направим сами . :) Може би трябваше да го поясня . :))
ОтговорИзтриванеТолкова изкусително изглеждат тези малки сочни кюфтенца в компанията на този ориз!:)))
ОтговорИзтриванеОтбих се, да ти благодаря за чудесната рецепта! Няколко пъти ги приготвям по нея и резултата е голяма вкусотия! Любими са ни, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеHi Veronika, Thank you for posting this recipe for meatballs... I made a similar version and posted it on my blog. We loved it:)!
ОтговорИзтриванеHere is a link if you like to see it... http://homecookinginmontana.blogspot.com/2014/02/japanese-tsukune-glazed-chicken.html
Warm greetings to you and your family!