Домашни кроасани

>> понеделник, 28 юни 2010 г.

Това беше най - трудното нещо , което някога съм правила.
И ако не беше желанието ми да се науча да ги правя както трябва,  още сега щях да се зарека, че никога повече няма да се хвана да приготвям кроасани.
Това е най-бавната, най-изнервящата и най-сложната за приготвяне храна за мен.
И само невероятния аромат на краве масло и прясно изпечено тесто спасяват тия малки другарчета да не ги заклеймя тотално.
Колко пъти ми идваше да метна тестото в кофата и да сложа край на тая кулинарна мъка , не искам да си спомням...
Още съм много далече от истината, но като за начало,  поне на вкус станаха невероятни.
Не искам да ви казвам колко пъти минавах покрай панера с топли кроасани и си открадвах по един.
Следвах  до голяма степен тази рецепта .
Няма да ви лъжа , адски трудно е и отнема почти 3 дена.
Не знам как се справям с готвенето, според вас, но определено като железни нерви и търпение съм си за награда, както става ясно от днешната ми публикация. :)


Домашни кроасани








Продукти :
( давам ви цялата доза на авторката , защото тестото може да стои във фризера и за друг път , аз направих 1 / 3  от нея  )

за тестото :
1 чаена лъжичка + 1  супена лъжица  суха мая
425 мл пълномаслено прясно мляко 
800  грама брашно
70  грама захар
1 супена лъжица + 1 чаена лъжица сол
1 супена лъжица краве масло



625 грама краве масло за навиване на тестото 


за мазане на кроасаните :
4  жълтъка
1 / 4  чаена чаша сметана
щипка сол


за закваската за тестото :
150  мл нискомаслено прясно мляко
175  грама брашно
1  супена лъжица суха мая ( 15 мг )


Първо се прави закваската.
Затоплете леко млякото и с дървена лъжица прибавете маята, докато се разтвори.
После прибавете млякото и покрийте купата със сместта с кърпа.

Оставете закваската да престои цяла нощ в хладилника.


След това , на другия ден започнете да правите тестото. 
Това става така:
Изсипете закваската в голяма купа на миксер. 
Сложете приставките на миксера за тесто.
Прибавете маята към закваската и разбърквайте около минута на слаби обороти. Увеличете оборотите и  прибавете половината мляко и разбърквайте , докато се смеси с останалите продукти.  
След това намалете пак оборотите и добавете останалите продукти за тестото+останалото мляко. 
Разбърквайте доста време , докато стане напълно хомогенно. 
Оставете тестото да си почине 20 минути.
После пак пуснете миксера на слаба степен и разбъркайте, докато тестото стане меко и еластично, но максимум 4 минути. 
Ако се наложи ,  добавете една лъжичка мляко.
Покрийте купата с кърпа и оставете на хладно място да престои час и половина.

След това изсипете тестото на леко набрашнена повърхност и го разточете на правоъгълник, дебел около 6 см . 
Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилника за 
4 - 6 часа.

Един час, преди да изтече това време, извадете маслото за навиване на тестото да омекне, разбийте го леко с миксер и го приберете в хладилника за малко да се охлади, но не да се втвърдява.


Извадете престоялото в хладилника тесто, разточете го на голям правоъгълник и го намажете с маслото, но само 2/3  от повърността му. 
Натиснете с кокалчетата на ръцете си маслото, за да го  "вкарате" в тестото.
После го завийте като плик, като започнете от ненамазаната страна. 
Натиснете краищата на "плика", все едно го запечатвате от двете страни. 
Разточете го пак, докато стане голям правоъгълник.  
Пак го сгънете като плик.
Покрийте го отново с найлоново фолио и го приберете за  2 часа в хладилника.


Извадете тестото, сложете го на набрашнена повърхност и пак го разточете на голям правоъгълник. Отново го сгънете като плик. 
После го разделете на по - големи части и ги разточете на кори с дебелина 3-4  см. 
Сложете всеки лист върху  найлоново фолио, навийте го на руло и веднага  приберете във фризера .

После инструкциите на авторката лично при мен не доведоха до успех, защото според тях трябваше да преместя тестото в хладилника, преди да си легна и на другия ден да работя с него меко. Освен това тя препоръчва нарязаните и навити кроасани да втасат 2 - 3 часа преди печене, но моите кроасани, които направих по този начин станаха на безформена пихтия при печенето. 
Поне станаха безумно вкусни, защото тестото определено е уникално като вкус.
Та така, добре, че бях оставила във фризера половината тесто, за да продължа с него .
Аз продължих така:


Извадих листовете от фризера на другия ден, оставих ги да се отпуснат леко (да станат като твърд пластелин) .
 Разточих ги на кора с дебелина 1 см и започнах да правя кроасаните. 
През това време пуснете фурната да загрява на 220 градуса, фурната трябва да е много добре загрята,  когато сложите кроасаните в нея. 
Направете кроасаните по познатия начин - нарежете листовете на триъгълници и ги навийте. 
Подредете ги върху тава с хартия за печене,  но оставете място между тях,  защото се надуват при печене.
Разбъркайте продуктите за глазурата на кроасаните и ги намажете малко преди да ги сложите да се пекат. 
Печете до зачервяване на кроасаните (около 10-15 минути за малки кроасани).






И така, това успях да направя от първи опит. 
Някой път,  като се почувствам пак готова да си хабя нервите по тия пухкавите приятели, отново ще опитам.
Все някой ден ще успея да ги направя както трябва...







4 коментара:

Hubs,  28 юни 2010 г., 13:38  

замаих се само докато четях "инструкциите"! Това си за човек с поне 3 висши! ;))))
Поздравления за железните нерви, изглеждат адски апетитни! :*

Ginger Cookies 28 юни 2010 г., 13:44  

Ужасно е ти казвам , ама ще се науча ! Това ми е първи опит и изобщо не станаха както трябва , но няма да им се дам .:))
Инъче за вкусното, страшно вкусни станаха . :) Поне заради това не ме яд на цялото ми суетене около тия кроасани .

малки неща 28 юни 2010 г., 23:52  

Снимките са много слънчеви, а спасението с тези мошеници кроасаните е, че поне имат хубав вкус независимо дали са се получили на 100% или не.

И аз преди време се поизмъчих с една подобно сложна рецепта. Отне ми общо 24ч да ги направя. Сбърках при поставянето на маслото. Остана на бучки и от нататък ... вкусно миришеха, изядохме ги, но реших да си дам почивка от тях за сега. Един ден, като забравя колко труд отиде почти нахалос, ще се пробвам пак. Поздравления за труда и споделеното и приятни дни :)

Ginger Cookies 29 юни 2010 г., 2:36  

Много ти благодаря за подкрепата ! :)) Наистина са едни малки мошеници . :)) И на мен ще ми е нужно доста време , за да забравя колко се измъчих , заради тях , за да опитам да ги направя отново .
Права си много , че ги спасява единствено това , че поне стават вкусни , независимо дали са станали както трябва .:))
Следващият път ще опитам по друга рецепта .:)

Публикуване на коментар

Back to TOP