Този хляб просто е неземно вкусен , съвсем отговорно ви казвам , че освен него ви трябва единствено чаша хубаво червено вино ... и любимия ви човек !
Ухае на идилия , носи усещане за топлина от камината , за шепота на падащите снежинки и макар , че сега е лято , не ми пречи да си помечтая , нали ? :)
Комбинирах идеи от няколко рецепти ( Danish Braid , тази рецепта и
Rueben Sandwich - който ще ви покажа , когато се появи пак
киселото зеле ) , и се получи нещо , което със сигурност ще приготвя и за някой празник , защото този хляб е достоен и за посрещане на гости .
Не искам да ви губя повече времето с лирически увертюри , нека да говорим по същество ! :)
Плетен кънтри хляб с лук и бекон
Продукти :
за тестото :
2 1/2 чаена чаша топла вода
2 чаени лъжички зехтин
3 1/2 ч . ч . бяло брашно
1 ч . ч . ръжено брашно
1 чаена чаша пълнозърнесто пшенично брашно
1 кубче мая
2 ч . л . сол
2 ч . л . горчица
1 ч . л . мед
за плънката :
2 с . л . млечен салатен дресинг
( моя дресинг е с чесън и градински билки )
4 с . л . топено сирене
300 грама бекон
100 грама кашкавал
сирене " Чедър "
4 - 5 глави лук
1 жълтък за намазване
мак за поръсване
Сложете маята за 30 минути в малко топла вода и след това омесете меко тесто . Оставете го да втаса за 30 минути , сложете голям лист хартия за печене , набрашнете я добре и го разточете върху нея на правоъгълна кора с дебелина 1 - 2 см . Ако не работите върху хартия , после няма как да преместите хляба в тавата . При нужда си помагайте с брашно .
Нарежете лука на филийки и го изпържете до златисто .
Разграфете кората на 3 равни части ( по дължина ) и намажете средната част с малко дресинг и топено сирене .
Върху тях сложете сиренето
( аз използвах от това за бургери ) .
Върху него сложете нарязания бекон .
Прибавете и предварително запържения лук .
Настържете кашкавала .
Нарежете тестото от двете страни на плънката по следния начин
( лентичките са по 2 см ):
Започнете да плетете хляба с помощта на лентичките, като ги редувате по една от всяка страна и ги преплитате една с друга . Наблегнете на двата края на хляба , затворете плънката много добре с тях .
След като си изплетете плетката :)) , намажете хляба с разбит жълтък и го поръсете с макови семена .
Преместете го заедно с хартията в тава и го оставете да втаса още 30 минути .
През това време загрейте фурната на 200 градуса .
Печете 20 минути на тези градуси и после намалете фурната на 170 градуса . Печете още малко до готовност .
Не мога да ви кажа минути с точност , защото всяка фурна е различна . Аз пекох общо 35 минути .
Е, кажете ми сега , не е ли най - хубавия хляб , който сте яли ... :))
..и камината, точно както се е захладило.
ОтговорИзтриванеЩе се пробва!
Радвам се, че ти харесва ! :)
ОтговорИзтриванеПросто си уникална готвачка...!!! Поздравления!
ОтговорИзтриванеОт 1 часа се опитвам да си легна, но с тези рецепти не мога да се спра. Имам планове за следващите 2 месеца с какво ще се храня :)
Поздрави и продължавай все така!
Много , много ти благодаря ! :))
ОтговорИзтриванеИмам още много да се уча , важното е рецептите да ви харесват ! :))
Поздрави и на теб ! :)))
Рони,бих искала да попитам нещо,относно рецептата.Ще се получи ли добре с готово купено тесто за пици и мекици и тем подобни :D или точно тази рецепта за тесто трябва да се изпълни? :))
ОтговорИзтриванеПоздрави:))
Ани, съмнявам се да се получи добре, много са различни на вкус, а и на мекота след изпичане .Ако искаш опитай, но на твоя отговорност, не искам да те разочаровам . :))))))
ОтговорИзтриванеПожелавам ти успех ! :))))
Аха.. :) ами..тогава мисля да не рискувам:)Но просто ми хрумна да попитам,понеже имам във фризера замразено тесто от това,за което споменах :) Значи сега трябва да си закупя от другите видове брашна,за да е резултата задоволителен :)Не съм си купувала от тях досега,предполагам,че не са толкова скъпи :))
ОтговорИзтриванеС готовото тесто, което имаш можеш да си приготвиш или пакетчетата с тиквички или пък Khachapuri със спанак и сирена, препоръчвам ти второто. :))
ОтговорИзтриванеОще си спомням колко бяха вкусни . :)))
А за брашната , скъпи са само, ако са от био магазин ( но пък са и най-хубавите за мен ) :))
Ако искаш, можеш да изпълниш рецептата с изцяло бяло брашно . :))
Мерси за предложенията :)
ОтговорИзтриванеОх,значи няма от къде да си намеря качествени брашна-мисля,че нямаме подобен магазин в Димитровград.
Но какво пък-мога да опитам и само с бяло брашно :)
Много ти благодаря Рони,че се занимаваш да отговаряш на питанията ми :D Моля да ме извиниш,ако съм ти досадила,но сигурно има да се уча много,на 19 съм все още,но готвенето ми е голяма слабост :)Така че,благодаря отново за идеите,както и за всички страхотни рецепти,повечето от които са точно по мой вкус-може би 90 % от всички рецепти :D :)Поздрави от Димитровград :)
Био магазините имат доста онлайн версии, можеш да си поръчаш и да ти ги доставят у вас :)) Напиши в Гугъл "био магазин" и ще ти излязат доста резултати.
ОтговорИзтриванеИзобщо не ми досаждаш, напротив, приятно ми е ! :))
Поздрави на Димитровград, аз съм силно свързана с този град, знаеш ! :))
Даа,да,знам :))
ОтговорИзтриванеМерси за отговорите и спокойна вечер:)
Golqma vkusotiq se polu4i!!!....Nqmah pylnozyrnesto bra6no i slojih 2 4a6i ryjeno. Moje bi zatova testoto mi be6e po-lepkavo i meko. Malko trudno go spletoh, no se iznenadah na krainiq rezultat-osven vkusen, stana i mnogo krasiv tozi hlqb!
ОтговорИзтриванеSpodelqm vsi4ko tova, za da okuraja tezi, na koito im se struva slojna tazi recepta. Iziskva malko pove4ko staranie, no rezultata si struva.
Veronika, strahotna si! S golqmo udovolstvie pone vednyj sedmi4no prigotvqm nqkoq ot tvoite recepti.....ima si i ime....nari4am go "Ginger-den".
...celuvki ot men i hubavi po4ivni dni!!!
Страхотна рецепта!!!
ОтговорИзтриванеПробвахме я преди около месец и се влюбихме всички вкъщи в твоя плетен хляб! Приготвяла съм го от тогава поне три пъти :)
Благодаря, че си я споделила!!
Mного ти благодаря!:)
ОтговорИзтриванеАз съм очарована от твоята Шарлота.:)
Поздрави!:)
:) Благодаря, но аз съм само аматьор, а твоите творения са невероятнииии!!
ОтговорИзтриванеСледващата от рецептите ти, която съм обещала вече да се пробвам да приготвя е Бюрек с кайма и спанак - изглежда адски съблазнително!!!
Поздрави!