"Зайо Байо , не си прав ! " - торта с моркови , канела и джинджифил

>> петък, 18 юни 2010 г.

Всички знаете вица за гадната торта с моркови , обаче аз искам да му кажа на тоя ти ми заек , че не е прав !
Може би рецептата на баба Меца е била кофти ..
Следващото  ми предложение е толкова лесно за изпълнение ,  че дори и малката ви дъщеричка може да ви изненада някой ден с прекрасен краен резултат  ( само да внимава с фурната :))
Това вкусно нещо , което ви подарявам днес,  е адаптирано от идеята за така популярната американска торта с моркови .
Използвах тази рецепта за направата на блата , а кремът е малко фантасмагоричен .:)
Него можете да си го направите , както вие си искате или пък да спазите оригиналните предложения .
Авторът на тази рецепта е изключително впечатлен от морковената торта , която си е похапнал в магазина на Mario  "Bohemian Cigar Store"  ,  North Beach Philadelphia , но малко ще ни дойде в повече да отидем чак до там  , затова ще си направим това вкусно нещо самите ние .:)
И можем да си изядем сами даже цялата торта, пък заека нека се прави на луд , колкото си иска  . :))

Торта с моркови , канела и джинджифил







Продукти :

за блата :
1  1/2  чаена чаша олио
2  чаени чаши брашно
2  чаена чаши захар
1 ванилия
1  1/2  чаена лъжичка канела
1 / 2  чаена лъжичка млян  джинджифил
2  чаени лъжички бакпулвер
1  чаена лъжичка сода бикарбонат
1 / 2  чаена лъжичка сол 
5 яйца
200 грама настъргани моркови 
1  чаена чаша счукани орехи


В рецептата , от която видях продуктите за блата , пише , че смесването им става последователно , но аз не спазих това и смесих и разбърках добре всички продукти заедно. 
И абсолютно нищо лошо не се случи .:)) 
Напротив, стана си хубав , пухкав и вкусен блат ! :)
Ако обичате по - гладки блатове , без разни парченца в тях , сложете смлени , а не счукани орехи, но аз обожавам да усещам хрупкавата магия на орехчетата и почти винаги ги използвам счукани , а не ситно смляни .
След като сте готови със сместта за блата , намажете тавичката с мазнина, поръсете я с брашно и изтупайте ненужното .
Тавата , в която аз пекох блата е с диаметър 25 см и беше перфектна за това количество смес  .
Печете около 1 час на 160 градуса .
Следете с познатия начин с клечка за зъби , дали блатът е вече изпечен .
Оставете го да изстине напълно . 
След това го сиропирайте леко със сиропче ,  което обичате .  
Целта обаче не е блатът да стане много мокър , типично като за сиропираните торти, а просто да се ароматизира допълнително тортичката и да се омекоти леко блата . 
Така че не се стремете да го удавите в сироп .:)

Аз сиропирах с това :
50 мл прясно затоплено мляко
1 супена лъжица мед
50 мл течна сметана ( без захар )
20 мл ликьор " Sheridan`s "
20 - 30 мл изцеден портокалов сок



Кремът ми е съвсем обикновен и лесен , но ако вие имате по-добра идея, импровизирайте смело ! :)

500 грама маскарпоне
пудра захар на вкус
2 жълтъка, разбити на сняг
ванилия



След това намажете с крема сиропирания блат .
Ако искате , може да го разрежете  на 2 части и да сложите крем и между двете половинки ( рязането на блата се прави преди сиропирането, разбира се :)) .
Това е ! :)
Видя ли, че не си прав, Зайо Байо ? :)))


15 коментара:

todorka 18 юни 2010 г., 13:02  

Страхотни кулинарни идеи,много вкусно описана рецепта.Как да не си я направи човек,на Зайо Байо много му здраве...:)))

Hubs Bubs,  19 юни 2010 г., 4:36  

охххх, не мога да на изкушението!! Започвам я веднага!! :))))

Hubs Bubs,  19 юни 2010 г., 4:37  

виждаш ли, от вълнение чак забравих да сложа глагол на изречението! ;))) Исках да кажа че не мога да устоя на изкушението ;))

Ginger Cookies 19 юни 2010 г., 5:02  

Хахахахааа, нали знаеш, че винаги си разбираме, дори и нестандартния изказ помежду си, Хубс ! :))
Да ти е сладко после ! :))

Hubs Bubs,  19 юни 2010 г., 9:06  

хехехеее, така си е! :))
Е, най-после се снабдих с всички необходими продукти, и запрятам ръкави! :))
Имам само едно въпросче - понеже не успях да намеря маскарпоне (има само в Билла и Пикадили, които са ми малко далече), та...купих една кутийка заквасена сметана (400 гр). Някакви идейки за крем, който мога да забъркам с нея? ;) Мислех си да заложа само на сметаната, разбъркана с пудра захар, но дали ще е достатъчно вкусно само с такъв крем?

Ginger Cookies 19 юни 2010 г., 15:47  

Въх, заквасена сметана не ми звучи добре за комбинация с това . Какво да измислим , хм... мисля... :)
Да, по - добре си разбий с миксера нормална сладкарска сметана с пудра захар и прибави половин пакетче от ваниловия пудинг на "Д-р Йоткер" (този , който е без варене). Май по-добре ще стане , защото заквасената сметанка си е леко киселичка и не я виждам да се намести удобно тук, в тая рецепта . :))

Hubs Bubs,  20 юни 2010 г., 2:47  

упссс, простете моето невежество, всъщност се оказа че съм се сдобила точно с готварска сметана за сладкиши, разбих я с пудра захар и малко ванилова есенция, отгоре поръсих с канела и малко натурално какао и стана страООООООтно!! :)))
едва се сдържам да не я уважа до умопомрачение тая торта ;))))) скрила съм я, за да не й посегна :P:P:P

Ginger Cookies 20 юни 2010 г., 4:17  

:)))))))) Значи невежеството в случая си е било голям плюс .:))
Радвам се , че ти харесва вкуса ! :)
Видях резултата ти, справила си се невероятно, браво ! :))
Посегни й най-безсъвестно! :)))

Лорета,  14 октомври 2010 г., 2:30  

Много добра рецепта,след дълго търсене на морковен кекс се спрях на тази,много ми допадна като съставки.Аз сложих и 1 ябълка,стана много добре,благодаря за точното описание на рецептата!:)))

Ginger Cookies 14 октомври 2010 г., 3:37  

Страхотно, Лори, много е хубаво, че си сложила и нещичко от себе си ! :))
Всички рецепти, които ви подарявам са от сърце и за мен е чест, че ми се доверявате ! :)))

Анонимен,  25 ноември 2010 г., 1:29  

Рони,относно крема-всичко се разбърква просто така или трябва типлинна обработка.Благодаря ти предвапително и приятен ден!
Живка

Ginny,  29 юни 2011 г., 14:00  

Благодаря за страхотната рецепта!!!
Направих тортата и стана превъзходна! Имах гости в къщи, останаха възхитени и доволно подсладени!
Случайно открих този блог, но вече ще го преглеждам редовно!

Благодаря отново, Джинджър!:)))

Анонимен,  17 май 2012 г., 0:41  

И аз благодаря за тази страхотна рецепта, всички си облизахме пръстите :-)))

Анонимен,  23 ноември 2012 г., 1:36  

Спрях се на вашата рецепта,защото всичко, което съм правила от тук се получава и то много добре!А какво мислите,ще се получи ли,ако се добави ананас и необходимо ли е още малко брашно?Благодаря ви!Вили Русева

Анонимен,  5 декември 2013 г., 12:00  

получи се много добре!! Благодаря за точната рецепта!

Публикуване на коментар

Back to TOP