Зелен боб яхния

>> вторник, 29 юни 2010 г.




Много се чудих дали да напиша плакия , но тази дума ми звучи ужасно и се
отказах.
А и още една дилема имаше пред мен, защо този боб се казва зелен, след като е жълт.
Това ми прилича на оня виц за сините сливи:

"- Това сини сливи ли са?
  -Да.
  -А защо са червени?
  -Ами, защото са зелени."

Но няма значение, важното е, че макар и обикновено, това ястие  е много вкусно, особено поднесено с купичка изстудено кисело мляко.
Публикувам подобни обикновени рецепти, заради читателите ми,  които наистина правят своите първи стъпки в готвенето и дори и толкова тривиални рецепти, за тях са непознати.
А ако се харесват и на вас, напредналите в областта  за мен това е чест.


Зелен боб яхния





Продукти :

пресен зелен боб
половин обелен и настърган домат
1 морков ( ситно нарязан )
1 глава кормид лук ( на много ситно )
4 скилидки чесън
1  чаена лъжичка настърган корен от целина ( по желание )
3  супени лъжици гладко и гъсто доматено пюре
1 зеленчуков бульон
прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка червен пипер
1  супена лъжица брашно
сол на вкус
захар  на вкус ( за намаляване на киселината от доматите )
прясна целина за поръсване
зехтин




Измийте боба, почистете го и го нарежете. 
Сложете го в тенджера покрит с вода, докато водата кипне на котлона.  
Добавете сол, лука, корена от целина и чесъна.  
Прибавете и малко зехтин.



След като бобът омекне, добавете моркова, доматите, пюрето и
бульона. 
Изравнете киселия вкус от доматите със захар. 
Размийте брашното и червения пипер с малко вода и прибавете и тях. 
Намалете котлона и оставете ястието да къкри,  като разбърквате периодично.
След около 10-15 минути изключете котлона и поръсете с прясно смлян черен пипер. 
Сервирайте с нарязана на ситно прясна целина. 
Ако искате можете да я замените с магданоз или копър.
При всички случаи ще е вкусно.
Умишлено не съм използвала запръжка, при това ястие и без нея става много вкусно. 
Винаги, когато позволява рецептата, се опитвам да я избягвам, за да бъде по-здравословно. 



4 коментара:

todorka 29 юни 2010 г., 13:25  

Чудесна свежа лятна рецепта,семпло и вкусно:)))

Ginger Cookies 29 юни 2010 г., 13:38  

Благодаря ти ! :)
Имах нужда от нещо такова , добре ми се отрази .:))

Анонимен,  29 юли 2011 г., 9:03  

Ми то има млад боб който е зелен и такъв който е жълт, предполагам въпрос на сорт. :) Дори по пазарите по-често срещания е зеления на цвят. Интересно че не запържваш по класически начин лука и доматите и червения пипер и след това боба да се сложи ами обратно. Предполагам така ястието е по-полезно и по-леко. Предпочитам олиото пред зехтина, щото не се натрапва толкова много на манджата.

Ginger Cookies 29 юли 2011 г., 16:07  

Да, с тази цел е и липсата на запръжка и зехтина-да е здравословно.
Често готвя така, не ми действат много добре пърженето и изобщо тежките готвени ястия.
А за олиото- с моя съпруг на глава трудно се излиза, у нас олио е забранена дума, общо взето, както и нормална сол.:))

Публикуване на коментар

Back to TOP