Много се чудих дали да напиша плакия , но тази дума ми звучи ужасно и се
отказах.
А и още една дилема имаше пред мен, защо този боб се казва зелен, след като е жълт.
Това ми прилича на оня виц за сините сливи:
"- Това сини сливи ли са?
-Да.
-А защо са червени?
-Ами, защото са зелени."
Но няма значение, важното е, че макар и обикновено, това ястие е много вкусно, особено поднесено с купичка изстудено кисело мляко.
Публикувам подобни обикновени рецепти, заради читателите ми, които наистина правят своите първи стъпки в готвенето и дори и толкова тривиални рецепти, за тях са непознати.
А ако се харесват и на вас, напредналите в областта за мен това е чест.
Зелен боб яхния
Продукти :
пресен зелен боб
половин обелен и настърган домат
1 морков ( ситно нарязан )
1 глава кормид лук ( на много ситно )
4 скилидки чесън
1 чаена лъжичка настърган корен от целина ( по желание )
3 супени лъжици гладко и гъсто доматено пюре
1 зеленчуков бульон
прясно смлян черен пипер
1 чаена лъжичка червен пипер
1 супена лъжица брашно
сол на вкус
захар на вкус ( за намаляване на киселината от доматите )
прясна целина за поръсване
зехтин
Измийте боба, почистете го и го нарежете.
Сложете го в тенджера покрит с вода, докато водата кипне на котлона.
Добавете сол, лука, корена от целина и чесъна.
Прибавете и малко зехтин.
След като бобът омекне, добавете моркова, доматите, пюрето и
бульона.
Изравнете киселия вкус от доматите със захар.
Размийте брашното и червения пипер с малко вода и прибавете и тях.
Намалете котлона и оставете ястието да къкри, като разбърквате периодично.
След около 10-15 минути изключете котлона и поръсете с прясно смлян черен пипер.
Сервирайте с нарязана на ситно прясна целина.
Ако искате можете да я замените с магданоз или копър.
При всички случаи ще е вкусно.
Умишлено не съм използвала запръжка, при това ястие и без нея става много вкусно.
Винаги, когато позволява рецептата, се опитвам да я избягвам, за да бъде по-здравословно.
Чудесна свежа лятна рецепта,семпло и вкусно:)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ! :)
ОтговорИзтриванеИмах нужда от нещо такова , добре ми се отрази .:))
Ми то има млад боб който е зелен и такъв който е жълт, предполагам въпрос на сорт. :) Дори по пазарите по-често срещания е зеления на цвят. Интересно че не запържваш по класически начин лука и доматите и червения пипер и след това боба да се сложи ами обратно. Предполагам така ястието е по-полезно и по-леко. Предпочитам олиото пред зехтина, щото не се натрапва толкова много на манджата.
ОтговорИзтриванеДа, с тази цел е и липсата на запръжка и зехтина-да е здравословно.
ОтговорИзтриванеЧесто готвя така, не ми действат много добре пърженето и изобщо тежките готвени ястия.
А за олиото- с моя съпруг на глава трудно се излиза, у нас олио е забранена дума, общо взето, както и нормална сол.:))