Кекс с череши и глазура

>> неделя, 27 юни 2010 г.

Тази рецепта е толкова лесна , че дори няма нужда от снимки " стъпка по стъпка " .
Просто разбърквате продуктите и печете . 
Можете да замените черешите с друг любим ваш плод , както и можете да замените бялата глазура с шоколадова .
Много мързелива и в същото време вкусна рецепта ! :)

Кекс с череши и глазура







Продукти :

1  1/2   чаена чаша меко краве масло
3  чаени чаши брашно
3 яйца
1  чаена чаша прясно мляко на стайна температура
2 ванилии
ромова есенция
2  чаени чаши захар 
1  1/2  чаена лъжичка бакпулвер
1  чаена чаша почистени от костилките череши ( може да сложите повече , ако искате )



за глазурата :
1  чаена чаша пудра захар
4 супени лъжици прясно мляко ( или повече , според вашето желание за гъстота на глазурата )


Разбъркайте маслото с миксер , добавете постепенно яйцата едно по едно , прибавете и захарта . След това сложете и млякото , ванилията и ромовата есенция . Смесете брашното с бакпулвера и започнете малко по малко да го изсипвате в другата смес .
Разбивайте с миксера , докато всичко се смеси идеално .
Накрая прибавете и черешите и ги разбъркайте със сместта с лъжица .
Намаслете тавата , в която ще печете кекса и изсипете сместта в нея .
Печете около 45 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна .
Ако кекса започне да се препича отгоре , а смятате , че все още не е готов вътре , сложете едно парче фолио ,  за да пази коричката да не изгори .


Глазурата се приготвя като смесите пудрата захар и млякото и ги разбърквате на слаба степен на котлона . 
Ако искате по - рядка глазура , добавете още малко прясно мляко .
Прибавяйте го с лъжичка малко по малко , за да не прекалите с млякото и да стане много рядко .
Залейте охладения кекс с готовата глазура .

7 коментара:

Анонимен,  7 декември 2010 г., 3:36  

Вероятно Ви е писнало да четете суперлативи за блога си, но искам да Ви кажа, че и аз съм страшно възхитена! От една седмица насам не мога да спра да разглеждам рецептите Ви, дори разпространих блога сред колежките си на работа! :))) Всеки следващ сладкиш, всяко следващо ястие е кое от кое по-прекрасно! Чудя се как успявате да организирате времето си така, че хем да сте перфектната домакиня, хем да изглеждате толкова добре, хем да градите кариера! На мен ми звучи като Mission Impossible! :D Поздравления!

Много отдавна си търся рецепта за хубав кекс, който да не става сух и същевременно да е много вкусен. Харесвам сладкиши с праскови и когато видях тази рецепта се зачудих дали е удачно да заменя черешите с тях... и без това сега е зима и няма откъде да намеря хубави череши, освен може би ако открия някъде замразени. Вие какво бихте ме посъветвали? :)

МИЛА, гр.Варна

Ginger Cookies 7 декември 2010 г., 4:21  

Мила, никога не могат да ми писнат страхотните ви и позитивни думи, това ми дава стимул да продължавам и ми връща надеждата, че все още има много добри хора.:)))
Можете да замените с праскови, само ви съветвам да не са много презрели и меки, защото ще намокрят много тестото.
Успех и дано ви хареса рецептата:)))))))))))))))

МИЛА,  7 декември 2010 г., 7:27  

Благодаря за съвета и бързия отговор! Непременно ще опитам! :)

Йорданка,  9 юни 2011 г., 2:11  

Мила, Джинджър, би ли ми дала приблизителен грамаж на маслото?
Тази рецепта ми се струва, че е за голям кекс, а моята продълговата форма ми се струва малка. Ще го направя с половин доза, дали ще стане?

Ginger Cookies 11 юни 2011 г., 6:06  

Маслото в рецептата е 2 пакетчета от 125 грама, общо 250 грама.
Ще стане с половин доза, ако намалиш наполовина всички продукти.
Поздрави.:))

Христиана,  31 август 2011 г., 14:42  

Здравейте! Вчера направих кекса. Вместо череши сложих сливи и праскова. Стана много вкусен, всички го одобриха. Благодаря за хубавата рецепта!

Alexa,  26 декември 2011 г., 7:50  

Здравей :) От известно време насам разглеждам интернет блогове на добри готвачки в България и случайно попаднах и на твоя. На 21 години съм и се омъжих скоро, но съм разбрала отдавна, че любовта на мъжа минава през стомаха и постоянно черпя интересни идеи от теб и от други блогове, но ми направи впечатление, че често за сладкишите си използваш шоколад, ванилийки и разни ароматни есенции, точно както аз :) Аз постоянно експериментирам и хубавото е че почти винаги нещата ми се получават, но и много се радвам като видя хора с въображение - като теб! Бъди щастлива, много обичана и винаги оценена! :)

Публикуване на коментар

Back to TOP