вторник, 22 юни 2010 г.

Khachapuri със спанак и сирена

За тези плоски питчици мога да кажа само това - вкусно до безобразие ! :)
Khachapuri най - общо казано е грузинско хлебно изделие (подобно на турското
пиде )  с плънка от сирена .
И въпреки , че Khachapuris са по - подходящи за закуска , и на вечеря не им простих на 2 броя  . :)
Можете да си приготвяте това изкушение с плънка по ваш избор , аз избрах за моите красавици комбинация от спанак , топено сирене, кашкавал и краве сирене .
Големината и дебелината им си я определяте вие , тези , които аз приготвих , са малко
по - големи от размера на компакт диск и са малко по - дебелички .
Предлагам ви да си направите рецептата с два варианта за тестото - ако сте в муза ,  с оригиналното ,  което вие трябва да си приготвите или пък , ако сте в период на ленност и безгрижие  ,  с готово тесто от магазина :)


Khachapuri със спанак и сирена







Продукти :

за тестото: 


1 вариант ( рецепта от  тук  ):
2 чаени чаши бяло брашно
1 / 2  чаена лъжичка сол
1 / 2  чаена лъжичка захар
1 / 2  чаена лъжичка сода бикарбонат
3 / 4  чаена чаша кисело мляко

2 вариант : готово тесто от магазина

плънка:
спанак
натрошено краве сирене
настърган кашкавал 
топено сирене



Смесете продуктите за плънката .



Омесете тестото от продуктите за него . 
Разделете го на малки еднакви топки  .
Разточете всяка топка на тънка правоъгълна  кора , помагайте си с мазнина , за да работите лесно с тестото ( олио или разтопено краве масло ) . 
Аз работих с ръце през цялото време на приготвянето на питките .
Сложете от плънката по средата на кората .




Навийте я на руло и я завийте като охлювче . 
Не се притеснявайте , ако тестото се скъса някъде .




Сплескайте охлювчето , за да се получи плоска питка
( отново с намаслени ръце ) .



В линка с първия вариант на тестото , авторката е показала и друг вид оформяне на питките , но при нея и големината на питките е друга , моите са мини . :)
Вие си преценете кой от двата ви допада повече . :)
Загрейте на котлона тиган и сложете в него малко краве масло ( все едно ще правите палачинки ) . 
Моите Khachapuris  ги пекох на грил тиган .
Запечете ги от двете страни .
Ами , това е ! 
Напълнете до горе каната със студен айрян и ги мятайте ! :))


5 коментара:

  1. Здравейте, това е много хубаво предложение за хлебни питки. Много ми напомнят на индийския хляб нан, който се прави по подобен начин. Записвам си рецептата и се надявам скоро да я направя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви , много се надявам да Ви хареса ! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам такива питки,чудесно предложение със сигурност ще ги направя.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Тези питчици ще се получат ли добре,ако се метнат на сач? :)

    ОтговорИзтриване
  5. Мисля, че ако намаслиш добре сача, ще се получи нещо фантастично.:))
    Успех, дано ти харесат!:)

    ОтговорИзтриване