Пълнени чушки - лятна версия

>> петък, 25 юни 2010 г.




Да си дойдем на думата , пълнените чушки са си класика на родните трапези.
Това може би е най-бързо свършващото ястие вкъщи , не само защото е любима храна номер 1 на съпруга ми.
Когато дойдох да живея в Бургас преди 7 години, бях много учудена, щом  за първи път опитах пълнени чушки, приготвени по странджански тертип.
В моя роден край (Велико Търново), приготвяме това ястие с доста ориз, а тук чушките са пълни почти изцяло с кайма (не че е лошо, де, изобщо не протестирам даже:))).
Не знам дали във всяко бургаско домакинство ги приготвят така, но всичките пъти, в които съм ги яла тук, са били приготвени именно така-с мнооого кайма.
И накрая и аз започнах да ги готвя по този начин и сега почти не си спомням как точно съм ги яла преди много години в родния ми край.
Предлагам ви лятната ми версия на това обичано от милиони хора ястие.
В зимната си версия добавям в плънката и гъби, а чушките са червени и са заляти с бял сос.
Но нека сега да видим тази, по-леката версия :


Пълнени чушки - лятна версия





Продукти:
пресни зелени чушки (умишлено не казвам брой, защото зависи от големината им)
магданоз за поръсване

за плънката :

500 грама кайма

1/2  чаена чаша едър ориз

1 морков

1 яйце

1 голяма глава лук

3  супени лъжици гъсто доматено пюре 

1  пълна супена лъжица лютеница

1 скилидка чесън
чубрица
черен пипер
риган
магданоз
щипка захар
1/2  кубче зеленчуков бульон за плънката ( и  1/2 кубче -за соса )
олио или зехтин


Пригответе плънката като първо запържите лука, после добавите каймата.
След като и тя е запържена, добавете ориза и запържете и него.
Когато той стане прозрачен, добавете и доматеното пюре, чесъна, чубрицата, бульона, лютеницата, ригана и захарта.
Оставете плънката да къкри още 5 минути и я махнете от котлона.
Повече не ни е нужна топлинна обработка на плънката .
Сложете магданоза и ситно нарязания морков.


Разбъркайте и когато плънката изстине малко, сложете и яйцето.


Разбъркайте отново всичко и напълнете чушките. 


"Запечатайте" отвора на всяка чушка с брашно.
Сложете ги в тавичка, залейте ги с вода, в която сте разтворили другата половина на бульона (водата да покрие чушките наполовина), полейте ги с олио или зехтин и покрийте тавата с фолио.
Печете около час и половина на 200 градуса. 
Сервирайте чушките, поръсени с пресен магданоз.


11 коментара:

Анонимен,  31 август 2010 г., 7:00  

Така, да докладвам и за тази рецепта: Все съм правила пълнени чушки, ама като тези никога не ми са се получавали. Досега не съм слагала риган и яйце, доматено пюре също не съм слагала, само червен пипер. Получиха се страхотни чушки, ама страхотни :)
Почвам да ровя из блога за следващата рецепта, която ще пробвам!
Отново големи благодарности и поздравления за Рони!
Мария, Варна

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 9:58  

Еееехаааа , супер ! :))
Много съм щастлива ! :))
А след още няколко месеца , ще покажа и зимната версия . :)
Поздрави ! :)

Анонимен,  26 ноември 2010 г., 2:29  

здравейте, случайно чрез една приятелка разбрах за този уникален сайт.Да си призная с готвенето съм на Вие, опитвам се и се уча.Аз по принцип не обичам чушки с кайма, но като видях тази рецепта и реших да се пробвам.Не изглеждаха перфекни на външен вид като на вашата снимка, но на вкус бяха вкусни.Благодаря много на създателката на този страхотен сайт.

Данчето,  3 юни 2011 г., 3:13  

Хайде да готвиме, мила, Джинджър :)
След час почвам тези твои чушки, НО ще ги направя с печени чушки останали от зимните запаси във фризера, дали ще стане добре?
Ще изневеря и на ригана, нещо не сме в добри отношения с тази подправка.
После ще споделя отзиви!
Поздрави!

Данчето,  3 юни 2011 г., 8:05  

Мила, Джинджър, чушките станаха ВКУСНИ! Пълнените чушки, мусаката и супата топчета са ми любимите ястия, с които не спирам да експериментирам, малко ми е тъжно, че си нямам една едничка рецепта, за да стават винаги еднакви, но е друга тема.
Бургаските чушки - много добри! Какво друго интересно има на бургаските трапези?

Ginger Cookies 2 юли 2011 г., 11:28  

Има доста интересни неща, особено едни миди, които ще покажа, само да излязат хубавите пресни миди. :)

силвия,  7 август 2011 г., 6:03  

Имам само един въпрос - когато се запържва ориза не се ли слага и вода?Защото в къщи се готви като към ориза се слага няколко пъти вода, докато стане полуготов... Само това ме притесни в рецептата, в момента се пекат,така че ще видя резултата след около час.
Поздрави

Ginger Cookies 7 август 2011 г., 10:51  

О, не, никаква вода, запържването в моя случай не е с цел да стане готов ориза. При печенето той си поема от водата и става готов.
Дано ви харесат чушките.:)))

Анонимен,  17 септември 2011 г., 7:26  

Zdravei! Iskam da popitam za tazi smes,koiato e dadena kato gramaj, za kolko chushki shte stigne dolu-gore? Blagodaria predvaritelno za otgovora:)

Ginger Cookies 17 септември 2011 г., 7:47  

Здравейте, няма как да Ви кажа това, зависи от големината на чушките.
В моя случай се напълниха 6 много големи чушки, наистина големи.

Spring 5 април 2012 г., 8:17  

Zdraveite, Ginger!
Jiveya to godini izvan Balgaria i skoro, savsem sluchaino, otkrih Vashia sait!
Znaia, che nishto ne stava sluchaino na tozi sviat i sega sam strashno blagodarna za moeto " otkritie "!
Napravih mnogo vkusni iastia po vashite recepti, moeto semeistvo, kakto i moite zadgranichni priateli, prosto obojavat prigotvenoto ot men!
Blagodaria Vi to sarce, che Vi ima!
Prodaljavam da opitvam oshte Vashi recepti i prodaljavam da obicham denia, v koito Vi otkrih!
S obich za vas,
Silviya

Публикуване на коментар

Back to TOP