Да си дойдем на думата , пълнените чушки са си класика на родните трапези.
Това може би е най-бързо свършващото ястие вкъщи , не само защото е любима храна номер 1 на съпруга ми.
Когато дойдох да живея в Бургас преди 7 години, бях много учудена, щом за първи път опитах пълнени чушки, приготвени по странджански тертип.
В моя роден край (Велико Търново), приготвяме това ястие с доста ориз, а тук чушките са пълни почти изцяло с кайма (не че е лошо, де, изобщо не протестирам даже:))).
Не знам дали във всяко бургаско домакинство ги приготвят така, но всичките пъти, в които съм ги яла тук, са били приготвени именно така-с мнооого кайма.
И накрая и аз започнах да ги готвя по този начин и сега почти не си спомням как точно съм ги яла преди много години в родния ми край.
Предлагам ви лятната ми версия на това обичано от милиони хора ястие.
В зимната си версия добавям в плънката и гъби, а чушките са червени и са заляти с бял сос.
Но нека сега да видим тази, по-леката версия :
Пълнени чушки - лятна версия
Продукти:
пресни зелени чушки (умишлено не казвам брой, защото зависи от големината им)
магданоз за поръсване
за плънката :
500 грама кайма
1/2 чаена чаша едър ориз
1 морков
1 яйце
1 голяма глава лук
3 супени лъжици гъсто доматено пюре
1 пълна супена лъжица лютеница
1 скилидка чесън
чубрица
черен пипер
риган
магданоз
щипка захар
1/2 кубче зеленчуков бульон за плънката ( и 1/2 кубче -за соса )
олио или зехтин
Пригответе плънката като първо запържите лука, после добавите каймата.
След като и тя е запържена, добавете ориза и запържете и него.
Когато той стане прозрачен, добавете и доматеното пюре, чесъна, чубрицата, бульона, лютеницата, ригана и захарта.
Оставете плънката да къкри още 5 минути и я махнете от котлона.
Повече не ни е нужна топлинна обработка на плънката .
Сложете магданоза и ситно нарязания морков.
Разбъркайте и когато плънката изстине малко, сложете и яйцето.
Разбъркайте отново всичко и напълнете чушките.
"Запечатайте" отвора на всяка чушка с брашно.
Сложете ги в тавичка, залейте ги с вода, в която сте разтворили другата половина на бульона (водата да покрие чушките наполовина), полейте ги с олио или зехтин и покрийте тавата с фолио.
Печете около час и половина на 200 градуса.
Сервирайте чушките, поръсени с пресен магданоз.
Така, да докладвам и за тази рецепта: Все съм правила пълнени чушки, ама като тези никога не ми са се получавали. Досега не съм слагала риган и яйце, доматено пюре също не съм слагала, само червен пипер. Получиха се страхотни чушки, ама страхотни :)
ОтговорИзтриванеПочвам да ровя из блога за следващата рецепта, която ще пробвам!
Отново големи благодарности и поздравления за Рони!
Мария, Варна
Еееехаааа , супер ! :))
ОтговорИзтриванеМного съм щастлива ! :))
А след още няколко месеца , ще покажа и зимната версия . :)
Поздрави ! :)
здравейте, случайно чрез една приятелка разбрах за този уникален сайт.Да си призная с готвенето съм на Вие, опитвам се и се уча.Аз по принцип не обичам чушки с кайма, но като видях тази рецепта и реших да се пробвам.Не изглеждаха перфекни на външен вид като на вашата снимка, но на вкус бяха вкусни.Благодаря много на създателката на този страхотен сайт.
ОтговорИзтриванеХайде да готвиме, мила, Джинджър :)
ОтговорИзтриванеСлед час почвам тези твои чушки, НО ще ги направя с печени чушки останали от зимните запаси във фризера, дали ще стане добре?
Ще изневеря и на ригана, нещо не сме в добри отношения с тази подправка.
После ще споделя отзиви!
Поздрави!
Мила, Джинджър, чушките станаха ВКУСНИ! Пълнените чушки, мусаката и супата топчета са ми любимите ястия, с които не спирам да експериментирам, малко ми е тъжно, че си нямам една едничка рецепта, за да стават винаги еднакви, но е друга тема.
ОтговорИзтриванеБургаските чушки - много добри! Какво друго интересно има на бургаските трапези?
Има доста интересни неща, особено едни миди, които ще покажа, само да излязат хубавите пресни миди. :)
ОтговорИзтриванеИмам само един въпрос - когато се запържва ориза не се ли слага и вода?Защото в къщи се готви като към ориза се слага няколко пъти вода, докато стане полуготов... Само това ме притесни в рецептата, в момента се пекат,така че ще видя резултата след около час.
ОтговорИзтриванеПоздрави
О, не, никаква вода, запържването в моя случай не е с цел да стане готов ориза. При печенето той си поема от водата и става готов.
ОтговорИзтриванеДано ви харесат чушките.:)))
Zdravei! Iskam da popitam za tazi smes,koiato e dadena kato gramaj, za kolko chushki shte stigne dolu-gore? Blagodaria predvaritelno za otgovora:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, няма как да Ви кажа това, зависи от големината на чушките.
ОтговорИзтриванеВ моя случай се напълниха 6 много големи чушки, наистина големи.
Zdraveite, Ginger!
ОтговорИзтриванеJiveya to godini izvan Balgaria i skoro, savsem sluchaino, otkrih Vashia sait!
Znaia, che nishto ne stava sluchaino na tozi sviat i sega sam strashno blagodarna za moeto " otkritie "!
Napravih mnogo vkusni iastia po vashite recepti, moeto semeistvo, kakto i moite zadgranichni priateli, prosto obojavat prigotvenoto ot men!
Blagodaria Vi to sarce, che Vi ima!
Prodaljavam da opitvam oshte Vashi recepti i prodaljavam da obicham denia, v koito Vi otkrih!
S obich za vas,
Silviya