Макар , че не е с феноменални декорации , тя е от тези торти , от които ти се иска да си отрежеш още едно парче , и още едно ... и така , докато не видиш съвсем дъното на подноса . :))
В мига , в който видях рецептата в прекрасния блог Palachinka , бях категорична , че ще я направя .
А щом я опитах , то със сигурност вече знам, че тази млечна тортичка ще бъде чест гост на нашата семейна трапеза .
С повод или без повод ! :)
Опитайте и вие , няма да съжалявате , вкусът й силно наподобява вкуса на двуцветния течен шоколад " Milky Way " , а кой не го обича ...
Тънки въздушни блатове и мноооого крем , просто фантастиш , както би възкликнала госпожата от рекламата на нещо си там . :)))
Макар , че не можах да я сглобя както трябва , защото е необходимо да се прави в тава с махащи се стени ( а от моята напоследък изтича крем, незнайно защо ) , все пак успях да създам нещо наистина зашеметяващо вкусно !
Единствените промени в оригиналната рецепта , които направих са , че използвах краве масло , вместо маргарин , и че сложих малко повече захар и царевично нишесте в крема .
Искрено съм благодарна на авторката на рецептата , защото тази вкусотия отговаря изцяло на моя вкус за любимата торта !
Толкова много бързах да ви покажа тази прелест , че не изчаках тортата да стегне и я срязах веднага .:)
Просто вижте ... sooo delicious ...
( публикацията е обновена със снимки )
Млечна торта
Продукти :
( за тава с диаметър 18 , максимум 20 см )
за блатовете ( дозата е за 1 блат, нужни са 2 броя ) :
2 яйца
2 чаени лъжички захар
2 чаени лъжички брашно
1 / 2 чаена лъжичка бакпулвер
1 1/2 чаена лъжичка какао
2 чаени лъжички хладка вода
Разбийте яйцата и захарта на сняг и добавете останалите продукти .
Изпечете блата за 15 минути на 180 градуса .
Повторете същата процедура за втория блат .
Оставете блатовете да изстинат .
за крема :
670 мл прясно мляко
90 грама царевично нишесте
4 чаени лъжички захар
70 грама бял шоколад
170 грама краве масло
100 грама пудра захар
Смесете 100 мл мляко със захарта и нишестето и сложете на котлона , за да се сгъсти .
Тук е момента да ви кажа, че според мен , 70 грама нишесте са малко и затова сложих малко повече .
Вие си преценете дали ще спазите оригиналния грамаж на авторката .
Да продължим !
В друг съд стоплете останалото мляко и разтопете в него шоколада .
Намалете много котлона и прибавете тази смес към другата . Разбъркайте добре .
Варете крема , докато се сгъсти много .
В трети съд разбийте маслото с пудрата захар .
След като вареният крем е напълно изстинал , добавете маслото и разбъркайте до пълното им смесване .
шоколадовия топинг :
140 грама млечен шоколад
3 чаени лъжички прясно мляко
2 1/2 чаени лъжички захар
100 грама краве масло
Смесете всички продукти и ги загрейте на котлона до пълното им смесване .
Сглобяване на тортата :
За да не се мъчите като мен и , за да ви се получи както трябва на 100 % , сглобявайте тортата в тавичка с махащи се стени .
Продуктите , както вече написах в началото на рецептата , са за тава с диаметър 18 - 20 см .
Сложете единия блат на дъното на тавата . Върху него изсипете половината крем , после половината топинг , после пак блат , крем и накрая топинг .
Аз реших да сложа целия топинг отгоре , защото исках да се получи дебела шоколадова кора .
Понеже работих върху поднос ( голяма мъка беше ) и изтече доста крем .
И накрая си събрах това , което изтече от двата крема , смесих си ги в една купичка да си го изям така после , хахааа .
След като сте сглобили тортата , оставете я да стегне за няколко часа , преди да я разрежете , защото в началото кремът е леко течен .
По - долу съм приложила снимки , за да видите как се променя вида й след престой в хладилник .
Както ви казах обаче , нямах търпение да ви я снимам и я срязах
веднага , но само след 1 час престой в хладилника , тортата имаше вече голяма разлика , а да не говорим след 1 нощ как се променя всичко .
( срязано веднага парче )
( след 1 час в хладилник )
( след една нощ престой в хладилника )
Oххх,страхотна е,с това съчетание на тези кремчета не ноже да не ти се прииска да си хапнеш!:)))
ОтговорИзтриванеБлогът на Palachinka наистина е фантастичен,
ОтговорИзтриванеа тортата е станала много изкушаваща :)
Поздравления и хубав ден!
Благодаря много ! :) Днес прилагам нови снимки на вече отлежалата една нощ торта .:)
ОтговорИзтриванеКато чета продуктите и начина на сглобяване много ми напомня за една доста известна сред тортоправячките торта - Династия. Разликата е при блатовете. Сигурна съм, че и тя ще ти хареса толкова много. А твоята изглежда неустоимо вкусно. Един трик, ако позволиш, за да не ти тече крема - направи си ринг от картон, корици на списания или каквато и да е по-твърда хартия -гарантирам ти права торта, не по-лоша от сглобената в метален ринг :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ооо, Ивейн , много се радвам , че се включи ! :) Къде мога да видя тази торта "Династия " ? Щом прилича на тази , определено ще пробвам и нея . :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за съвета за ринга , много се измъчих вчера . Какво й стана на тази моя тава, незнам . Притеснява ме, че дори и да си купя отново такава тава , пак ше имам подобни проблеми след време . Затова ще се вслушам в съвета ти . Сладкарството е най- слабата ми страна и оценявам насоките , които ми дава професионалист като теб . :))
Наистина изкушаваща, изглежда невероятно и аз може би не бих устоял и бих я нарязал веднага, въпреки че видимо разликата е огромна.
ОтговорИзтриванеТова ще бъде следващата рецепта, която ще опитам :) Не съм голям кулинар, но предполагам, че ще се справя, след като студените кубчета ми се получиха добре, а тази торта не изглежда много по-сложна за приготвяне :)))
ОтговорИзтриванеСтискам палци всичко да се получи както трябва !
ОтговорИзтриванеЗа успешен финал важните неща , освен спазване на рецептата , са :
- при сглобяването да работиш във форма с махащи се стени
- да имаш търпението да изчакаш тортата да се стегне една нощ , преди да я разрежеш
Успех ! :)
Изключително вкусна е , засега именно тази торта ми е фаворит като вкус! :)
Тази торта ще се изпробва на 100% със или без форма с махащи се стени, просто заради самия крем и визия си заслужава да се опита
ОтговорИзтриванеСтрашно вкусна е , гарантирам за нея ! :)
ОтговорИзтриванеБез форма с махащи се стени ще изгубиш много от скъпоценното кремче, обаче . :)
Но , както ти казваш , с или без , тортата трябва да се опита . :))
Успех ! :))
Здравейте, имам въпрос :) т.к. снощи запшочнах да правя тортата по Вашата рецепта ... ми се сториха малко захарта и брашното и все пак реших да пробвам .. блата стана много тънък. След това погледнах и оригиналната рецепта .. там брашното и захарта са по 1 супена лъжица.
ОтговорИзтриванеВъпросът ми е Вие супена или чаена лъжица използвахте за захарта и брашното?
Здравей,използвах пълни чаени лъжици, моите блатове също станаха много тънки.:)
ОтговорИзтриванеВ колко см тава работи? Защото рецептата определено е за малка тавичка(около 18 см)и следващия път ще си удвоя продуктите и ще си направя тази уникална торта по-голяма.:))
Благодаря за бързия отговор ... т.к. тавичката ми е 26 см вместо по 2 слагах по 3 :) но т.к. първия блат стана много тънък и реших да спра с приготвянето на тортата :) Тази вечер ще продължа :) Утре ще напиша какво се е получило, нямам търпение да я пробвам :)
ОтговорИзтриванеДа, тавичката ти е доста голяма, от там е дошъл проблема.:))
ОтговорИзтриванеАз спазих см и пак получих не много дебели блатове, но тя тортичката си е по-креместа и точно това й е вкусното.:))
Успех:))
Рони, с коя марка млечен и бял шоколад би препоръчала да се направи тортата? Мисля си, че ако е с "Милка", то тя ще е подобна на тортата "Милка" по вкус или?
ОтговорИзтриванеНе, доста е различна от "Торта Милка", дори и да използваш този вид шоколад.
ОтговорИзтриванеНо може с какъвто шоколад искаш да я направиш, важното е да да ти е вкусен шоколада на теб. Може с млечен Своге, но бял мисля, че нямат, може с Линдт. :))
Като приготвиш тази торта, да ми заделиш едно парченце, че ми е мноооого любима.:)) Успех.:))
хаха супер, нямаш грижи :) аз се колебая все още между нея и "Милка".. ще видим..
ОтговорИзтриванеа казваш тук да се използва тавичка със свалящи се стени, а не ринг? дали височината на стената на тавичката ще побере всичкия крем?
Ринг имам предвид.:)
ОтговорИзтриванеЗависи от ринга. Моят, доколкото помня, е с над 7 см високи стени.
Невероятно изглеждаща торта, както и всичко публикувано в този блог! Поздравления! ;)
ОтговорИзтриванеИма няколко въпроса. Понеже скоро идва рожденният ден на детенцето ми се оглеждам за торта и тази определено ми допадна. Искам да я направя като зайче (т.е. правя две торти, като едната остава за глава, а от другата изрязвам ушички и панделка). Почти нямам опит в тортоправенето и се чудя дали тази тортичка би позволила изрязването на такива форми. Ако няма да се получи, ще съм ти много благодарна, ако ми препоръчаш някоя друга подходяща торта. ;)
Имам и още едно въпросче - може ли млечния шоколад в топинга да се замени с бял?
Здравей, честно казано, тази торта не ми се струва много подходяща за постигане на форми, много е мека, особено в началото си е направо креместа и не виждам как ще може да се моделира.
ОтговорИзтриванеЗа моделиране е подходяща "Синята лагуна", "Reform", "Рафаело", "Гараш", "Наполеон"(отчасти), Торта "Esterhazy", "Медовик".
Можеш да замениш шоколада с бял, да.
Поздрави.:)
Благодаря за отговорите! :) Аз също се отказах от правенето на подобна форма. Тортата остава същата, но с по-лека украса.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!
Iskam da popitam za tavichka s diametar 26 cm,dozata za krema i za blatovete dvoyna li tryabva da bade.Blagodarya predvaritelno.:)
ОтговорИзтриванеДвойна доза може би ще дойде в повече.
ОтговорИзтриванеОпитайте с 1 и половина доза.
Това между мен и тази торта е любов от пръв поглед!!!Страхотно изглежда, утре ще ми е мисия за деня :)
ОтговорИзтриванеДнес правих нази прелестна торта.
ОтговорИзтриванеИмам една бележка относно начина на приготвяне на крема. Понеже държах да спазвам точно описания начен на приготвяне, въпреки съмненията ми, то стоте мл. мляко и 4 ч.л. захар сгъстени с 90 г. нишесте доведе до получаването на нещо като твърд туткал. Добре, че не рискувах да го смеся с останалото мляко, в което е разтопеш белия шоколад. Изхвърлих туткала и в нови 100 мл. мляко разтворих не 90 а 70 г. нишесте, налях го в топлото мляко с шоколада и си го сварих на тих огън - получи се перфектен крем. Ето и следващата ми модификация - не бих маслото с пудра захар, а направо ги сложих в горещия крем и с бъркане до пълно разтопяване се получи страхотен гладък и вкусен крем.
В оригинала на рецептата в блога на палачинка също не се вари 100 мл мляко с 90 г нишесте, а само се разтваря и добавя към другото мляко.
Благодаря за съветите.
ОтговорИзтриванеПри мен тортата от снимките се получи по начина, по който съм я описала.
Поздрави.
Здравей, Вероника! Отдавна смятах да направя тази торта, защото съм любител на десертите с крем. Е, направих я! Но...след престоя в хладилник, шоколадът естествено се втвърди. Да не ти разправям какво се случи при опита ми да отрежа парче ;)Затоплих се ножа дори, но уви. Разпльока се парчето. Следващия път смятам да не слагам от шоколадовия топинг между пластовете. Вкусът е страхотен обаче. Кремът ми се получи след малка корекция в продуктите - нямах нишесте и го заместих с обикновено брашно. И при мен момента с 100-те мл мляко + захар + нишесте, се получи като при предишния коментар. Затова при 2-я опит/за късмет не добавих тази смес при млечно-шоколадовата/, просто добавих едната към другата смес и така сварих крема. Пак стана! Белият шоколад много подобрява вкуса му, не се усещаше изобщо брашното. И така...Поздравления за блога и успех от мен занапред! Даниела Иванова, гр. Горна Оряховица
ОтговорИзтриванеИскам да споделя моя опит :) Днес направих вариант на тази торта но с три блата, понеже моите се получиха много тънки. Добавих над първия блат тънко нарязани пресни ягоди, а на втория блат тънко нарязан банан. Моето дете не обича толкова тежки варианти на торти и затова сложих малко плодове за да освежа тортата. Стана чудесно! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного любимо съчетание от вкусове .Прекрасна рецепта ,лека ,с малко подукти и лесна .Благодаря ,че я сподели ! Обожавам десерти с крем,затова съм ти почитателка. .Но ! след като прочетох оригинала ,не се въздържах... .При превода в твоята рецепта допускаш съществени грешки (а и от тук проблемите с блатовете ,на доверилите се на твоята рецепта)... Какво имам предвид...Tbsp(tablespoon)=1СЛ(супена лъжица,а не чаена с връх) и още tsp=1ч.л(чаена лъжичка )...и от тук цялата рецепта подлежи на тотална корекция. С най-добри чувства ,но е редно,за да се получи като оригинала да се спазят пропорциите точно ,за улеснение на любителите на твоя прекрасен блог ,каквато съм и аз.Но тая торта ще я направя по оригиналната ,защото с2 яйца и 2.ч.л брашно само омлет може да се получи .Знам че няма да го публикуваш ,но бях длъжна ...С уважение към всичко ,което правиш ,възхитена съм .Една много възрастна дама .
ОтговорИзтриванеЗащо да не публикувам поста Ви?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поясненията, но при мен се получи и с грешния превод!