Млечна торта

>> сряда, 23 юни 2010 г.

Каквото и да кажа за тази торта , ще е малко ...
Макар , че не е с феноменални декорации , тя е от тези торти , от които ти се иска да си отрежеш още едно парче , и още едно ... и така ,  докато не видиш съвсем дъното на подноса . :))
В мига , в който видях рецептата в прекрасния блог Palachinka ,  бях категорична , че ще я направя .
А щом я опитах , то със сигурност вече знам, че тази млечна тортичка ще бъде чест гост на нашата семейна трапеза .
С повод или без повод ! :)
Опитайте и вие , няма да съжалявате , вкусът й силно наподобява вкуса на двуцветния течен шоколад " Milky Way " ,  а кой не го обича ...
Тънки въздушни блатове и мноооого крем , просто фантастиш , както би възкликнала госпожата от рекламата на нещо си там . :)))
Макар , че не можах да я сглобя както трябва , защото е необходимо да се прави в тава с махащи се стени ( а от моята напоследък изтича крем, незнайно защо ) , все пак  успях да създам нещо наистина зашеметяващо вкусно !
Единствените промени в оригиналната рецепта , които направих са , че използвах краве масло , вместо маргарин , и че сложих малко повече захар и царевично нишесте в крема .
Искрено съм благодарна на авторката на рецептата , защото тази вкусотия отговаря изцяло на моя вкус за любимата торта !
Толкова много бързах да ви покажа тази прелест , че не изчаках тортата да стегне и я срязах веднага .:)
Просто вижте ... sooo delicious ...
( публикацията е обновена със снимки )


Млечна торта 








 
 

Продукти :
( за тава с диаметър 18 , максимум 20 см ) 

за блатовете ( дозата е за 1 блат, нужни са 2 броя ) :
2 яйца
2 чаени лъжички захар
2  чаени лъжички брашно
1 / 2  чаена лъжичка бакпулвер
1  1/2  чаена лъжичка какао
2  чаени лъжички хладка вода

Разбийте яйцата и захарта на сняг и добавете останалите продукти .


Изпечете блата за 15 минути на 180 градуса .
Повторете същата процедура за втория блат . 
Оставете блатовете да изстинат .


за крема :
670 мл прясно мляко
90  грама царевично нишесте
4  чаени лъжички захар
70  грама бял шоколад
170  грама краве масло
100 грама пудра захар




Смесете 100 мл мляко със захарта и нишестето и сложете на котлона , за да се сгъсти . 
Тук е момента да ви кажа, че според мен , 70 грама нишесте са малко и затова сложих малко повече  . 
Вие си преценете дали ще спазите оригиналния грамаж на авторката .
Да продължим ! 
В друг съд стоплете останалото мляко и разтопете в него шоколада . 


Намалете много котлона и прибавете тази смес към другата . Разбъркайте добре . 
Варете крема ,  докато се сгъсти много .


В трети съд разбийте маслото с пудрата захар .


След като вареният крем е напълно изстинал , добавете маслото и разбъркайте до пълното им смесване .


шоколадовия топинг :

140  грама млечен шоколад

3  чаени лъжички прясно мляко
2  1/2  чаени лъжички захар
100  грама краве масло


Смесете всички продукти и ги загрейте на котлона до пълното им смесване . 




Сглобяване на тортата :
За да не се мъчите като мен и , за да ви се получи както трябва на 100 % , сглобявайте тортата в тавичка с махащи се стени .
Продуктите , както вече написах в началото на рецептата ,  са за тава с диаметър 18 - 20 см .
Сложете единия блат на дъното на тавата . Върху него изсипете половината крем , после половината топинг , после пак блат , крем и накрая топинг .


Аз реших да сложа целия топинг отгоре , защото исках да се получи дебела шоколадова кора . 
Понеже работих върху поднос ( голяма мъка беше ) и изтече доста крем .


И накрая си събрах това , което изтече от двата крема , смесих си ги в една купичка да си го изям така после , хахааа . 



След като сте сглобили тортата , оставете я да стегне за няколко часа , преди да я разрежете , защото в началото кремът е леко течен  .  
По - долу съм приложила снимки , за да видите как се променя вида й след престой в хладилник .


Както ви казах обаче , нямах търпение да ви я снимам и я срязах 
веднага , но само след 1 час престой в хладилника , тортата имаше вече голяма разлика , а да не говорим след 1 нощ как се променя всичко . 

( срязано веднага парче )




( след 1 час в хладилник )





( след една нощ престой в хладилника )







30 коментара:

todorka 23 юни 2010 г., 13:48  

Oххх,страхотна е,с това съчетание на тези кремчета не ноже да не ти се прииска да си хапнеш!:)))

Dani 23 юни 2010 г., 21:39  

Блогът на Palachinka наистина е фантастичен,
а тортата е станала много изкушаваща :)
Поздравления и хубав ден!

Ginger Cookies 24 юни 2010 г., 5:01  

Благодаря много ! :) Днес прилагам нови снимки на вече отлежалата една нощ торта .:)

Ивейн 24 юни 2010 г., 6:26  

Като чета продуктите и начина на сглобяване много ми напомня за една доста известна сред тортоправячките торта - Династия. Разликата е при блатовете. Сигурна съм, че и тя ще ти хареса толкова много. А твоята изглежда неустоимо вкусно. Един трик, ако позволиш, за да не ти тече крема - направи си ринг от картон, корици на списания или каквато и да е по-твърда хартия -гарантирам ти права торта, не по-лоша от сглобената в метален ринг :)
Поздрави!

Ginger Cookies 24 юни 2010 г., 6:53  

Ооо, Ивейн , много се радвам , че се включи ! :) Къде мога да видя тази торта "Династия " ? Щом прилича на тази , определено ще пробвам и нея . :))
Благодаря ти за съвета за ринга , много се измъчих вчера . Какво й стана на тази моя тава, незнам . Притеснява ме, че дори и да си купя отново такава тава , пак ше имам подобни проблеми след време . Затова ще се вслушам в съвета ти . Сладкарството е най- слабата ми страна и оценявам насоките , които ми дава професионалист като теб . :))

Ицо ;) 25 юни 2010 г., 12:51  

Наистина изкушаваща, изглежда невероятно и аз може би не бих устоял и бих я нарязал веднага, въпреки че видимо разликата е огромна.

Валери,  30 август 2010 г., 6:27  

Това ще бъде следващата рецепта, която ще опитам :) Не съм голям кулинар, но предполагам, че ще се справя, след като студените кубчета ми се получиха добре, а тази торта не изглежда много по-сложна за приготвяне :)))

Ginger Cookies 30 август 2010 г., 7:14  

Стискам палци всичко да се получи както трябва !
За успешен финал важните неща , освен спазване на рецептата , са :
- при сглобяването да работиш във форма с махащи се стени
- да имаш търпението да изчакаш тортата да се стегне една нощ , преди да я разрежеш
Успех ! :)
Изключително вкусна е , засега именно тази торта ми е фаворит като вкус! :)

Жу,  31 август 2010 г., 8:10  

Тази торта ще се изпробва на 100% със или без форма с махащи се стени, просто заради самия крем и визия си заслужава да се опита

Ginger Cookies 31 август 2010 г., 9:55  

Страшно вкусна е , гарантирам за нея ! :)
Без форма с махащи се стени ще изгубиш много от скъпоценното кремче, обаче . :)
Но , както ти казваш , с или без , тортата трябва да се опита . :))
Успех ! :))

Funky_F 15 декември 2010 г., 0:55  

Здравейте, имам въпрос :) т.к. снощи запшочнах да правя тортата по Вашата рецепта ... ми се сториха малко захарта и брашното и все пак реших да пробвам .. блата стана много тънък. След това погледнах и оригиналната рецепта .. там брашното и захарта са по 1 супена лъжица.
Въпросът ми е Вие супена или чаена лъжица използвахте за захарта и брашното?

Ginger Cookies 15 декември 2010 г., 2:44  

Здравей,използвах пълни чаени лъжици, моите блатове също станаха много тънки.:)
В колко см тава работи? Защото рецептата определено е за малка тавичка(около 18 см)и следващия път ще си удвоя продуктите и ще си направя тази уникална торта по-голяма.:))

Funky_F 15 декември 2010 г., 3:19  

Благодаря за бързия отговор ... т.к. тавичката ми е 26 см вместо по 2 слагах по 3 :) но т.к. първия блат стана много тънък и реших да спра с приготвянето на тортата :) Тази вечер ще продължа :) Утре ще напиша какво се е получило, нямам търпение да я пробвам :)

Ginger Cookies 15 декември 2010 г., 3:54  

Да, тавичката ти е доста голяма, от там е дошъл проблема.:))
Аз спазих см и пак получих не много дебели блатове, но тя тортичката си е по-креместа и точно това й е вкусното.:))
Успех:))

Анонимен,  10 май 2011 г., 10:06  

Рони, с коя марка млечен и бял шоколад би препоръчала да се направи тортата? Мисля си, че ако е с "Милка", то тя ще е подобна на тортата "Милка" по вкус или?

Ginger Cookies 10 май 2011 г., 16:52  

Не, доста е различна от "Торта Милка", дори и да използваш този вид шоколад.
Но може с какъвто шоколад искаш да я направиш, важното е да да ти е вкусен шоколада на теб. Може с млечен Своге, но бял мисля, че нямат, може с Линдт. :))
Като приготвиш тази торта, да ми заделиш едно парченце, че ми е мноооого любима.:)) Успех.:))

Анонимен,  11 май 2011 г., 2:26  

хаха супер, нямаш грижи :) аз се колебая все още между нея и "Милка".. ще видим..
а казваш тук да се използва тавичка със свалящи се стени, а не ринг? дали височината на стената на тавичката ще побере всичкия крем?

Ginger Cookies 11 май 2011 г., 4:31  

Ринг имам предвид.:)
Зависи от ринга. Моят, доколкото помня, е с над 7 см високи стени.

Анонимен,  5 юни 2011 г., 8:52  

Невероятно изглеждаща торта, както и всичко публикувано в този блог! Поздравления! ;)
Има няколко въпроса. Понеже скоро идва рожденният ден на детенцето ми се оглеждам за торта и тази определено ми допадна. Искам да я направя като зайче (т.е. правя две торти, като едната остава за глава, а от другата изрязвам ушички и панделка). Почти нямам опит в тортоправенето и се чудя дали тази тортичка би позволила изрязването на такива форми. Ако няма да се получи, ще съм ти много благодарна, ако ми препоръчаш някоя друга подходяща торта. ;)
Имам и още едно въпросче - може ли млечния шоколад в топинга да се замени с бял?

Ginger Cookies 11 юни 2011 г., 6:12  

Здравей, честно казано, тази торта не ми се струва много подходяща за постигане на форми, много е мека, особено в началото си е направо креместа и не виждам как ще може да се моделира.
За моделиране е подходяща "Синята лагуна", "Reform", "Рафаело", "Гараш", "Наполеон"(отчасти), Торта "Esterhazy", "Медовик".
Можеш да замениш шоколада с бял, да.
Поздрави.:)

Анонимен,  14 юни 2011 г., 5:56  

Благодаря за отговорите! :) Аз също се отказах от правенето на подобна форма. Тортата остава същата, но с по-лека украса.
Поздрави и успешна седмица!

Анонимен,  22 септември 2011 г., 6:24  

Iskam da popitam za tavichka s diametar 26 cm,dozata za krema i za blatovete dvoyna li tryabva da bade.Blagodarya predvaritelno.:)

Ginger Cookies 22 септември 2011 г., 14:54  

Двойна доза може би ще дойде в повече.
Опитайте с 1 и половина доза.

Анонимен,  16 ноември 2011 г., 14:08  

Това между мен и тази торта е любов от пръв поглед!!!Страхотно изглежда, утре ще ми е мисия за деня :)

Анонимен,  17 ноември 2012 г., 10:23  

Днес правих нази прелестна торта.
Имам една бележка относно начина на приготвяне на крема. Понеже държах да спазвам точно описания начен на приготвяне, въпреки съмненията ми, то стоте мл. мляко и 4 ч.л. захар сгъстени с 90 г. нишесте доведе до получаването на нещо като твърд туткал. Добре, че не рискувах да го смеся с останалото мляко, в което е разтопеш белия шоколад. Изхвърлих туткала и в нови 100 мл. мляко разтворих не 90 а 70 г. нишесте, налях го в топлото мляко с шоколада и си го сварих на тих огън - получи се перфектен крем. Ето и следващата ми модификация - не бих маслото с пудра захар, а направо ги сложих в горещия крем и с бъркане до пълно разтопяване се получи страхотен гладък и вкусен крем.
В оригинала на рецептата в блога на палачинка също не се вари 100 мл мляко с 90 г нишесте, а само се разтваря и добавя към другото мляко.

Ginger Cookies 21 ноември 2012 г., 13:43  

Благодаря за съветите.
При мен тортата от снимките се получи по начина, по който съм я описала.
Поздрави.

Daniela Ivanova 18 април 2013 г., 23:24  

Здравей, Вероника! Отдавна смятах да направя тази торта, защото съм любител на десертите с крем. Е, направих я! Но...след престоя в хладилник, шоколадът естествено се втвърди. Да не ти разправям какво се случи при опита ми да отрежа парче ;)Затоплих се ножа дори, но уви. Разпльока се парчето. Следващия път смятам да не слагам от шоколадовия топинг между пластовете. Вкусът е страхотен обаче. Кремът ми се получи след малка корекция в продуктите - нямах нишесте и го заместих с обикновено брашно. И при мен момента с 100-те мл мляко + захар + нишесте, се получи като при предишния коментар. Затова при 2-я опит/за късмет не добавих тази смес при млечно-шоколадовата/, просто добавих едната към другата смес и така сварих крема. Пак стана! Белият шоколад много подобрява вкуса му, не се усещаше изобщо брашното. И така...Поздравления за блога и успех от мен занапред! Даниела Иванова, гр. Горна Оряховица

Анонимен,  30 март 2014 г., 12:41  

Искам да споделя моя опит :) Днес направих вариант на тази торта но с три блата, понеже моите се получиха много тънки. Добавих над първия блат тънко нарязани пресни ягоди, а на втория блат тънко нарязан банан. Моето дете не обича толкова тежки варианти на торти и затова сложих малко плодове за да освежа тортата. Стана чудесно! Благодаря за рецептата!

Анонимен,  15 август 2015 г., 15:26  

Много любимо съчетание от вкусове .Прекрасна рецепта ,лека ,с малко подукти и лесна .Благодаря ,че я сподели ! Обожавам десерти с крем,затова съм ти почитателка. .Но ! след като прочетох оригинала ,не се въздържах... .При превода в твоята рецепта допускаш съществени грешки (а и от тук проблемите с блатовете ,на доверилите се на твоята рецепта)... Какво имам предвид...Tbsp(tablespoon)=1СЛ(супена лъжица,а не чаена с връх) и още tsp=1ч.л(чаена лъжичка )...и от тук цялата рецепта подлежи на тотална корекция. С най-добри чувства ,но е редно,за да се получи като оригинала да се спазят пропорциите точно ,за улеснение на любителите на твоя прекрасен блог ,каквато съм и аз.Но тая торта ще я направя по оригиналната ,защото с2 яйца и 2.ч.л брашно само омлет може да се получи .Знам че няма да го публикуваш ,но бях длъжна ...С уважение към всичко ,което правиш ,възхитена съм .Една много възрастна дама .

Ginger Cookies 29 ноември 2015 г., 9:05  

Защо да не публикувам поста Ви?
Благодаря за поясненията, но при мен се получи и с грешния превод!

Публикуване на коментар

Back to TOP