вторник, 15 юни 2010 г.

Мафалде с печурки и мащерка

Днес ме хвана мързела, ама толкова много, че чак едва гледах . :))
Но гладът  е голяма сила и ме вдигна на крака за малко .
Не само днешното лентяйство бе причината да приготвя само тази семпла рецепта , а и това , че много отдавна исках да си направя някаква постна и лека паста .
Няма да изпадам в излишен патос , просто вижте ! :)


Мафалде с печурки и мащерка







Продукти:
половин пакет мафалде ( или каквато паста вие искате )
300 грама пресни печурки
2 стръка зелен лук
2 скилидки чесън ( смлян )
1 пилешки бульон
1 телешки бульон
1 супена лъжица заквасена сметана
50 мл бяло вино
40 - 50  гр краве масло
сол
прясно смлян черен пипер
кедрови ядки ( по желание ) 
мащерка
пармезан 



Сварете пастата , според указанието на пакета , но сложете пилешкия бульон във водата .
През това време запържете гъбките в маслото , а след като станат златисти , сложете чесъна , бялата част на лука и виното . Прибавете и телешкия бульон . Оставете на котлона най - много 10 минути . 
Накрая прибавете зелената част на лука, предварително запечените ядки и черния пипер . 
Ако има нужда ,  добавете сол . 
Накъсайте мащерката и я сложете при гъбките .


Изцедете сварената паста , прибавете към нея сметаната и разбъркайте внимателно ( за да не нараните пастата ).  
После прибавете към нея и гъбите и отново разбъркайте .


Сервирайте с настърган пармезан , а ако не обичате ,  и кашкавалчето върши работа . :)

2 коментара:

  1. Толкова вкусничко излгежда!:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно! Звучи точно като нещо, което би направила скоро:)

    ОтговорИзтриване