Френски хлебчета със сусам и мак

>> петък, 11 юни 2010 г.

Ще кажете, че пак ви измъчвам с хляб, който се прави много време, но така е, хубавите неща стават бавно.
Дунапренената средичка на хляба няма как да стане,  ако нямаме търпението да изчакаме закваската да си изживее живота, колкото е нужно.
А и не е толкова сложно преди да си легнете вечерта, да си я приготвите за 2 минути и на другия ден да е готова и да ви очаква, за да сътворите хляб, който едва ли ще си купите от който и да е магазин .
Това,  което се ражда във вашите ръце е най- вкусното и най-истинското.
Мислех да приготвя малки багети, но толкова хубаво ми втаса тестото, че реших, че ще е по-добре да направя нещо средно между голяма багета и мини хлебчета.
Така ще си имам повече от прекрасната дунапренена средичка.
Толкова въздушна, лека и пухкава ...
За коричката да не говоря пък, към нея си имам особена слабост, а когато по повърхността й  има цяло съзвездие от хрупкави звездички- семенца, това вече не може да се обясни с думи.
То може да се усети и сподели единствено със сетивата ...


Френски хлебчета със сусам и мак








Продукти и начин на приготвяне :

за закваската ( трябва да престои минимум 12 часа ):
1 / 2  чаена чаша хладка вода
1 чаена чаша бяло пшеничено брашно
1 / 2  чаена лъжица мая ( разтворима )

Разбъркайте продуктите за закваската в много дълбока купа , покрийте ги с фолио, сложете една кърпа отгоре и оставете да си втасва на стайна температура !

След минимум 12 часа , вашата закваска трябва да изглежда така :




Към готовата закваска прибавете още 1/2  чаена лъжичка мая, разтворена в 2/3  чаена чаша топла вода, 2 чаени чаши брашно, 1 чаена лъжичка сол, 2/3 чаена лъжичка захар.
Смесете всичко много добре и оставете покрито да втаса поне 2 часа.
След втасването тестото трябва да изглежда така- меко и лепкаво:




Сложете го на намаслена повърхност и го разделете на 3 части (ако искате по- тънки багети),  а ако искате да  е като моите хлебчета, разделете тестото на 2 части.
Тъй като тестото е много меко, когато ръцете ви са много добре нацапани с мазнина,  се работи лесно . 
Направете 2 дълги хлебчета и ги сложете върху хартия за печене, ето така:




Но много внимавайте при оформянето им, не натискайте много силно, за да не се унищожат всички така ценни за получаването на въздушната средичка балончета от втасването.

След като сте оформили хлебчетата, оставете ги да втасат още 1 час
(без да ги покривате).
После направете 3 разреза по диагонал.
Намажете ги по повърхността с топла вода и ги покрийте много добре с микс от семена (аз сложих мак и сусам).




Загрейте предварително фурната много добре на 230 градуса и ги сложете да се пекат.
Общо печенето е около 35 минути, но ако забележите , че семенцата може да изгорят, намалете на 180 градуса, след като хлебчетата са се зачервили.
Оставете ги за 5 минути на леко отворена вратичка ,  преди да ги извадите от фурната.
Топлите френски хлебчета са толкова вкусни, че само едно масълце на тях е достатъчно  за да се почувствате на 7 небе.
За по- дълго съхранение на мекотата на хлебчетата, завийте ги с месал.
Макар че, ако седнете заедно цялото семейство да ги опитате, едва ли ще остане нещо за съхранение.








4 коментара:

todorka 11 юни 2010 г., 13:14  

Поредната добра рецепта за незаменимия домашно приготвен хляб.Фантастични хлебчета!:)))

Dani 12 юни 2010 г., 4:20  

Обожавам и сусам, и мак :)
А събрани на едно место са изкусителни!
Радва ме, че мога да оставя за цяла нощ
закваската!
Усмихнат уикенд!

Анонимен,  6 март 2012 г., 11:45  

А може ли дами кажете вие с каква марка мая я правите?
-Ади

Публикуване на коментар

Back to TOP