петък, 25 юни 2010 г.

Бюрек с кайма и спанак

Много ми хареса рецептата за този турски хляб  и реших да използвам техниката й , за да  направя бюрек с дърпани кори  .
Получи се нещо ,  което изключително много допадна на всички вкъщи .
Бюрекът свърши за отрицателно време и питахме за още . :))
Следващият път ,  по-голяма доза . :)


Бюрек с кайма и спанак







Продукти :

5 дърпани кори на сач  " Белла " 
2 яйца
100 грама сирене " Фета "
50 грама настърган кашкавал
100 грама спанак
250 грама кайма
сол
черен пипер
1 глава лук
7 супени лъжици свинска мас
50 мл прясно мляко
олио
мак 
сусам


В купа смесете спанака , сиренето и кашкавала . В друг съд смесете каймата с нарязания лук и черен пипер . Добавете сол , ако каймата е безсолна .
Намажете първата кора със смесената мазнина ( олио и свинска мас ) .  
Сложете върху нея втората кора и също я намажете с мазнина . 
Върху нея сложете половината от спаначената смес .


Сложете следващата намазана с мазнина кора и сложете половината от каймата .


Повторете процедурата , кора с мазнина , спанак , кора с мазнина ,
кайма .
После прегънете от двата края ( от дългата страна ) .


После сгънете другите два края , за да се получи като квадратен плик .
Обърнете плика и го сложете в намаслена тава .
Нарежете го като торта , на триъгълници .


Намажете обилно с мазнина . 
Разбийте едното яйце + белтъка на второто яйце с прясното мляко и излейте сместта върху бюрека . Изчакайте малко течността да попие  в корите .
Намажете бюрека с останалия жълтък и поръсете със семената , като редувате - един тригълник със сусам, един с мак .


Изпечете бюрека в предварително загрята на 200 градуса фурна .  
При мен беше необходим около половин час .

14 коментара:

  1. Много вкусен бюрек, направо останахме много приятно изненадани от рецептата! Браво! Продължавам да следя и да правя вкусничките неща, които публикуваш:)

    ОтговорИзтриване
  2. Само , ако знаете , как се радвам да прочета такива думи ! :))
    Благодаря ти ! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Аз благодаря за свежите идеи! Вкъщи всички остват много очаровани от резултата!

    ОтговорИзтриване
  4. Рони, използвах рецептата ти за бюрек, като запазих основната идея и сгъването му, но промених плънката.:-))) Резултатът е впечатляващ!
    Благодаря от сърце за сполучливата рецепта!
    Ето и моят вариант: http://magiasmoni.blogspot.com/2011/08/burek-mit-fisch-und-gemuse.html
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Mnogo sam vpechatlena ot receptata i mi se iska da ia napravia. Jiveia v chujbina i tuk niama ot kade da nameria kori pecheni na sach.Ima li niakakav nachin za prigotviane s obiknoveni kori?
    Predvaritelno blagodaria y veseli praznitsi

    ОтговорИзтриване
  6. Макар, че ще е различно, опитайте с обикновени точени кори. Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
  7. Спанакът суров ли се слага или се задушава? благодаря предварително..:)

    ОтговорИзтриване
  8. Суров е по-добре, защото при печенето топлинната обработка ще му е достатъчна и поне за моя вкус ще стане твърде разварен, ако се задуши преди това.
    И по двата начина става, въпросът е ти как обичаш спанака-по-сготвен или по-свеж.:)

    ОтговорИзтриване
  9. Niakakva ideia kak da go prigotvia s gotovi kori ili pak recepta za opit da si prigotvia doma6no kori? blagodaria

    ОтговорИзтриване
  10. Бюрекът се прави именно с готови кори, посочила съм дори марката.:)

    ОтговорИзтриване
  11. S risk da stana dosanda- jiveia dale4e ot Balgaria y tuk moga da nameria samo edna frenska marka gotovi kori, koito sa kato na6ite Gabrovo ili fini kori.Za Kori Bella na sa4 tuk ne sa i 4uvali;) Za tova pitah dali moga da si napravia sama ne6to podobno ili da polzvam nali4nite tuk.
    Blagodaria

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте отново, ако корите, които има там, приличат на нашите фини точени, и с тях ще стане. Доколкото знам и в чужбина има кори, т.нар. phyllo dough.
    На сач няма да се намери, това е ясно, опитайте с точените. А иначе, ако си приготвите домашни кори като за дърпана баница, пак ще получите хубав резултат, но аз бих заложила на фините кори.:)

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, благодаря за прекрасната рецепта. Много бързо стана любима у дома. Исках само да ви попитам с колко олио горе долу смесвате маста? Пврвиа пвт ми стана много мазно бюречето, вториа много сухо, макар и двата пъти се изяде за нула време :)

    ОтговорИзтриване