събота, 5 юни 2010 г.

Мини еклери

Ох , какви вкусни джудженца приготвих днес , чудниии ! :)
Подарявам ви една много лесна и със сигурност доста сполучлива като краен резултат рецепта .
Дори и да правите еклери за първи път ,  няма начин да не станат добре !
Бебетата еклери не са като типичните , които сме свикнали да ядем в България ,  не само заради размерът им,  а и заради вкуса на тестото -  мекички отвътре , а отвън коричката е леко
хрупкава , като на казанлъшките понички . :)
Опитайте , заслужава си всяка минута ,  която ще изгубите при приготвянето на тези малки , сладки и сочни еклерчета - джудженца . :)


Мини еклери







Продукти :

за тестото :
250 мл вода
150 грама краве масло
125 грама брашно
4 яйца
щипка сол
щипка захар

за крема :
3 жълтъка
200 грама захар
750 мл прясно мляко
20 грама брашно
20 грама царевично нишесте
3 - 4  ванилии

за заливка на еклерите:
1 млечен шоколад
50 мл  прясно мляко
30 грама краве масло



Направете тестото по следния начин:
Кипнете водата с маслото и прибавете брашното ,  намалете котлона и бъркайте непрекъснато , работете на средна степен на котлона .


Когато тестото започне да се отделя от стените на съда ,  махнете го от котлона и добавете яйцата .


Разбъркайте ги добре до получаването на гладко тесто .


Оставете тестото леко да се охлади и през това време застелете дъното на голяма тава с хартия за печене . 
С ръце направете малки топки ( сякаш правите кюфтенца ) и ги подредете в тавата . Топченцата ,  които аз направих , са с големината на  голям орех , точно за една хапка .
С пръсти  " ощипете " центъра на всяко еклерче , след изпичане ,  ще се получи много красиво връхче от това . :)
Изпечете ги за 20 - 25 минути на 190 градуса .  
Има и 2 вариант за печене - загрейте на 200 градуса и печете 10 - 15 минути , после намалете фурната на 170 градуса и печете още 
10 - 15 минути .
Ако фурната ви е по - деликатна като работа ,  изпечете ги до готовност , според нейната специфика . 
Вие сами ще видите като станат златисти на цвят . :) 


От тези продукти ще получите около 30 - 35 еклерчета .
Оставете ги да изстинат .

Кремът се приготвя така :
Разбийте жълтъците и захарта на сняг . 
Добавете ги към млякото и разбъркайте добре . Прибавете постепенно брашното и  нишестето ,  сложете и ванилиите .
Смесете всичко много добре с интензивно разбъркване .
Сложете готовата смес на котлона и на много слаба степен варете крема до сгъстяването му .


Оставете и крема да изстине .
Когато се пълнят еклерите , и крема и еклерчетата не трябва да бъдат горещи , нека си изстинат добре на стайна температура .

Глазурата :
Сложете продуктите за нея в метален съд и ги разтопете на котлона .


 Да започнем с пълненето на малките джудженца . :)
Аз ги пълних с такъв шприц и приставка ,  съвсем обикновени :


Вкарайте приставката на шприца в страничната стена на еклерчето и с леки въртеливи движения направете "джобче " в него и после шприцовайте крема .
Внимавайте да не скъсате еклерчето , много малко е нужно да завъртите приставката на шприца вътре ,  "джобчето "  става лесно , тъй като тестото на еклерчето е 
много крехко  .


Напълнете всички еклерчета по този начин . 
Ако крема ви дойде в повече , то остатъка може да го изсипете в малки купички и да сервирате еклерчетата с купичка крем и малка кокетна лъжичка . :)
Но да се върнем към рецептата .


След като сте напълнили всички сладки топчици , залейте ги с леко топлата глазура с помощта на лъжичка .
Това е всичко ! 
Направете си и после ми кажете не са ли това най - сладките 
еклерчета - джудженца ,  които сте яли някога ... :)







13 коментара:

  1. Много апетититно изглеждат тези сладурчета :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти много , хубава вечер и на теб ! :)
    И моята дано да е хубава , че изядох почти 10 от тия сладурчета и
    едва дишам, хахаха . :))))

    ОтговорИзтриване
  3. Изпробвах рецептата за еклерчетата, но на мен май не ми се получиха много :( Докарах ги само на визия... Стриктно спазвах рецептата, но моите тестени топчици бухнаха страшно много и не запазиха формата си, кремът ми се получи леко кисел, а глазурата изобщо не "изсъхна" и остана лепкава и течна :( Специално за крема нямам обяснение защо стана така. Много внимавах, но явно съм сбъркала някъде... Обожавам еклери и искам пак да ги направя! :) Искрено се надявам този път да изглеждат като тези на снимките! Убедена съм, че са също толкова вкусни, колкото и красиви! Затова ако някой се досеща къде съм допуснала грешка, моля да даде съвет! :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Всичко, което казваш е много странно, защото:
    1. В тестото няма набухвател и не знам защо при теб се е получила подобна реакция.
    2. В кремът няма абсолютно нищо кисело, за да получиш такъв вкус. Провери ли си млякото дали не е вкиснато, това е единствената причина, за която се сещам или пък какво нишесте използва, трябва да си е натурално?
    3. Глазурата си е течна, но като изстине стяга, следващия път я остави на студено и когато се стегне леко, тогава полей еклерчетата.Качеството на шоколада също е важно, не знам какъв използваш. Ако искаш си направи глазура само от разтопен шоколад с малко краве масло.
    Пожелавам ти успех следващия път.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Сетих се нещо, съветвам те следващия път да направиш профитеролките по рецептата за "Коледна елха от профитероли", надявам се да станат, както трябва. За пълнеж можеш да използваш рецептата за pastry cream, има я в блога ми, използвай търсачката, за да ги намериш по-лесно.:)) Поздрави!:))

    ОтговорИзтриване
  6. Извинявам се за късния отговор! :)) Предполагам, че топчиците ми са бухнали като бутерки заради температурата. Може би трябваше да ги пека на по-ниска температура. Млякото беше хубаво, а нишестето - най-обикновено царевично, без аромати и оцветители, в срок на годност (винаги проверявам продуктите). За глазурата използвах млечен шоколад Милка с алпийско мляко.
    Много благодаря за съветите! Ще опитам профитеролките с удоволствие! Обожавам този сайт, опитала съм много от рецептите и всичко е супер вкусно! Сигурна съм, че и еклерчетата ще ми се получат ;) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Moite ekler4eta izob6to ne naduxa ostanaxa si kakto gi napravix i vse edno bqxa surovi nito se zapekoxa nito otvutre bqxa izpekani :( za6to taka? A kolkoto do krema stana mnogo vkusen,a glazurata o6te ne sam q po4nala da q pravq xaxa.Molq vi za suvet i za informaciq za6to ne mi se polu4avat ekler4etata :( kato izob6to ne naduxa i neznam kak 6te se pulnqt s krema.

    ОтговорИзтриване
  8. Нямам представа какво точно Сте направила при приготвянето на тестото, може да има грешка при грамажа на продуктите, както и в технологията Ви. Това си е съвсем стандартна рецепта и не ми дава грешки.
    Така и така сте направила всичко, вземете големи чаши със столче и редете ред изпечено тесто, ред крем, после пак и т.н. и накрая полейте с шоколада. Пак ще е вкусно.:))

    ОтговорИзтриване
  9. Вероника, невероятни станаха! А крема е перфектен...Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Ето и моето предложение.
    Стават наистина много вкусни!
    http://inagg.blogspot.com/2012/07/blog-post_10.html
    Ти си описала със снимки всяка стъпка. Супер!

    ОтговорИзтриване
  11. Спазвах рецептата едно към едно и тестото въобще не ми се получи. Правила съм парено тесто и еклери няколко пъти и винаги ми се е получавало. Не знам какъв би могъл да е проблема, но тестото така и не се втвърди, за да заприлича на такова, а грамажите ми са точни, тъй като имам с какво да ги отмервам. Температурата на котлона беше както пише и не мога да си обясня.
    Жалко, защото еклерите ми изглеждаха доста вкусни.

    ОтговорИзтриване