петък, 24 септември 2010 г.

Ръжено - пшенични багети

Да , пак са от тия багети , за които се чака дълго ! :)
Не ми се сърдете , но след дългата поредица от бързи рецепти , беше време да направя отново нещо по - мудно като изпълнение ! :)
Омръзна ми от студения , уж ръжен хляб в кварталния  магазин и решението да направя топли , ухаещи на ръж багети се роди бързо !
Относно закваската съм ви казвала и преди - приготвя се буквално за минута
( че и по - малко ) , прибирате я на топло , лягате си , а на другия ден тя ви очаква готова ! :)
След белите багети , искам да ви представя и техните малко по - диетични
сестрички -  ръжено - пшеничните ! :))


Ръжено - пшенични багети




 
 Продукти и начин на приготвяне :


Пригответе си закваската ,  като смесите 1 / 2  чаена чаша топла вода ,  1 / 2  чаена лъжичка суха мая и  1 чаена чаша бяло брашно !
Покрийте я и я оставете на топло място !
Заквасата трябва да престои поне 12  часа ,  така че преди да си легнете е идеален вариант да си я приготвите и да не се изнервяте ,  докато я  чакате ! :))




 На другия ден , след като закваската е готова ,  следваме примера от  тази рецепта  и прибавяме още 1 / 2  чаена лъжичка суха мая ,  разтворена в 2 / 3  чаена чаша леко топла вода , после слагаме и  2 / 3  чаена лъжичка сол ! 
След това обаче имаме малко промяна и вместо бяла , слагаме 1 чаена лъжичка кафява захар ,  1  чаена чаша бяло брашно и 1  чаена чаша ръжено брашно !
Омесваме тесто ( трябва да е меко и лепкаво ) ,  покриваме го отново с кърпа и го оставяме да престои 2 часа !






След изтичането на това време ,  намаслете добре ръцете си ,  разделете тестото на 3 части ( ако искате може и на 2 , ще станат по - дебели багети с повече средичка  )  , оформете го и сложете всяка багетка в парче хартия за печене !
Сложете ги в тава и ги оставете да втасат така още 1 час !





Включете фурната на 220 градуса да загрее много добре , докато втасват  !
Преди да ги сложите във фурната ,  намажете ги отгоре с топла вода и ако желаете ,  направете по 3 декоративни диагонални разреза с остър нож !
Изпечете багетите за около 30 минути !
Покрийте ги с кърпа , след като са готови ,  за да не станат твърди ! 

А какво има в малката бяла купичкаааа , това ще ви разкажа следващия пъъът ! :)))



4 коментара:

  1. ООООХ!Пак предизвикателство,обожавам вкуса и аромата на ръж в хлебните изделия.Твоите багети са страхотни,само ми е любопитно какво има в купичката,явно е нещо което много им подхожда...изненада?:)

    ОтговорИзтриване
  2. Мнооого скоро ще разкрия тайните съставки на тази отвара ! :)))))
    Благодаря ти ! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Bagetite stanaha 4udesni.Receptata e mnogo spolu4liva.Komplimenti i pozdravi na Veronika ot cqloto ni semeistvo!!! Ve4e vsi4ki sme ti fenove. Jelaem ti zdrave i uspehi kakto na scenata, taka i v kuhnqta!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ти благодаря за хубавите думи ! :))
    Поздрави на теб и на цялото ти семейство ! :)))

    ОтговорИзтриване