Да , пак са от тия багети , за които се чака дълго ! :)
Не ми се сърдете , но след дългата поредица от бързи рецепти , беше време да направя отново нещо по - мудно като изпълнение ! :)
Омръзна ми от студения , уж ръжен хляб в кварталния магазин и решението да направя топли , ухаещи на ръж багети се роди бързо !
Относно закваската съм ви казвала и преди - приготвя се буквално за минута
( че и по - малко ) , прибирате я на топло , лягате си , а на другия ден тя ви очаква готова ! :)
След белите багети , искам да ви представя и техните малко по - диетични
сестрички - ръжено - пшеничните ! :))
Ръжено - пшенични багети
Продукти и начин на приготвяне :
Пригответе си закваската , като смесите 1 / 2 чаена чаша топла вода , 1 / 2 чаена лъжичка суха мая и 1 чаена чаша бяло брашно !
Покрийте я и я оставете на топло място !
Заквасата трябва да престои поне 12 часа , така че преди да си легнете е идеален вариант да си я приготвите и да не се изнервяте , докато я чакате ! :))
На другия ден , след като закваската е готова , следваме примера от тази рецепта и прибавяме още 1 / 2 чаена лъжичка суха мая , разтворена в 2 / 3 чаена чаша леко топла вода , после слагаме и 2 / 3 чаена лъжичка сол !
След това обаче имаме малко промяна и вместо бяла , слагаме 1 чаена лъжичка кафява захар , 1 чаена чаша бяло брашно и 1 чаена чаша ръжено брашно !
Омесваме тесто ( трябва да е меко и лепкаво ) , покриваме го отново с кърпа и го оставяме да престои 2 часа !
След изтичането на това време , намаслете добре ръцете си , разделете тестото на 3 части ( ако искате може и на 2 , ще станат по - дебели багети с повече средичка ) , оформете го и сложете всяка багетка в парче хартия за печене !
Сложете ги в тава и ги оставете да втасат така още 1 час !
Включете фурната на 220 градуса да загрее много добре , докато втасват !
Преди да ги сложите във фурната , намажете ги отгоре с топла вода и ако желаете , направете по 3 декоративни диагонални разреза с остър нож !
Изпечете багетите за около 30 минути !
Покрийте ги с кърпа , след като са готови , за да не станат твърди !
А какво има в малката бяла купичкаааа , това ще ви разкажа следващия пъъът ! :)))
ООООХ!Пак предизвикателство,обожавам вкуса и аромата на ръж в хлебните изделия.Твоите багети са страхотни,само ми е любопитно какво има в купичката,явно е нещо което много им подхожда...изненада?:)
ОтговорИзтриванеМнооого скоро ще разкрия тайните съставки на тази отвара ! :)))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ! :)))
Bagetite stanaha 4udesni.Receptata e mnogo spolu4liva.Komplimenti i pozdravi na Veronika ot cqloto ni semeistvo!!! Ve4e vsi4ki sme ti fenove. Jelaem ti zdrave i uspehi kakto na scenata, taka i v kuhnqta!!!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавите думи ! :))
ОтговорИзтриванеПоздрави на теб и на цялото ти семейство ! :)))