сряда, 15 септември 2010 г.

Quesadillas

Когато ви представих  тортилите  , ви споменах името и на едно друго ястие , а именно това на следващото ми предложение към вас ! :)

Quesadillas   най - общо казано представлява навита тортиля с плънка от сирене ,  като в нея могат да бъдат включени и други продукти  .
Думата е испанска и означава  " сирене в тортиля " .
И макар , че това вкусно нещо е базирано на сирене в плънката си ,  то това не е съвсем задължително и с quesadillas биват наречени и други пълнени тортили.

В някои райони на Мексико , в плънката може да се срещнат зеленчуци или пък различни видове месо ,  също така могат да бъдат сервирани със сосове ,  или пък да бъдат напълнени с интересни вариации на тиква, картофи и гъби .
Добавки от лук , гуакамоле ( което ще ви представя съвсем скоро )  или магданоз също са често срещани .
Ако навиете краищата на двете тортили в моята рецепта пък ,  ще получите друго ястие " sincronizada" ,  което макар и да е с продуктите на  quesadilla  ,  носи друго име .
Така че моята рецепта днес е малко 3 в 1 ! :)
Защо пък 3  ,  ще ви кажа ей сега ! :)

Американските quesadillas принципно са същите като мексиканските - тортили и плънка  ,  но понякога са адаптирани към основната рецепта с местни продукти ,  типични за съответния щат .
Другата разлика с мексиканските е именно в това , че често вместо да се навива една тортиля ,  се приготвя като се направи нещо като
" сандвич "  от 2 тортили , между които се слага плънка и се грилова на намазнена повърхност .
Именно каквото е и моето второ предложение днес ! :)
Да видим сега дали ще ви допадне  то ! :))




Quesadilla със сирена и шунка






Продукти :

2 тортили
чедър
пармезан
моцарела
шунка
краве масло



Намаслете добре дъното на тефлонов тиган или керамична плоча .
Сложете около 1 чаена лъжичка краве масло .
Включете котлона и загрейте маслото ,  но внимавайте да не започне да прегаря !
Намалете котлона ,  ако се наложи и дръпнете тигана от него,  докато се нормализира процеса на загряване на мазнината !



Сложете в тигана с маслото едната тортиля , върху нея изсипете всички продукти за плънката
( предварително нарязани или настъргани )  , а отгоре сложете другата тортиля !
Натиснете ги леко ,  за да се получи по - здрава композиция на продуктите !
След като долната тортиля е станала златиста , обърнете всичко ,  за да се запече и намасли и другата тортиля !
През това време плънката се разтапя и накрая е получава нещо много,  ама много вкусно ! :))
Quesadillas  се нарязва на триъгълници и се сервира със сос по желание или пък се хапва просто така ! :))
А как хрупкаааат ,  ще видите ... :)))


4 коментара:

  1. На български се казват Кесадилас:)

    ОтговорИзтриване
  2. А в единствено число кесадиля. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тея, 32 г., гр. София16 септември 2010 г. в 6:09

    Аз бих ги нарекла Омайно вкусни :))

    ОтговорИзтриване
  4. Всъщност , Тея , твоя коментар е най - много
    на място ! :))
    Започнеш ли да ги хрупаш тия вкусотии , последното , което те вълнува , е произношението на името ! :))

    ОтговорИзтриване