Когато ви представих тортилите , ви споменах името и на едно друго ястие , а именно това на следващото ми предложение към вас ! :)
Quesadillas най - общо казано представлява навита тортиля с плънка от сирене , като в нея могат да бъдат включени и други продукти .
Думата е испанска и означава " сирене в тортиля " .
И макар , че това вкусно нещо е базирано на сирене в плънката си , то това не е съвсем задължително и с quesadillas биват наречени и други пълнени тортили.
В някои райони на Мексико , в плънката може да се срещнат зеленчуци или пък различни видове месо , също така могат да бъдат сервирани със сосове , или пък да бъдат напълнени с интересни вариации на тиква, картофи и гъби .
Добавки от лук , гуакамоле ( което ще ви представя съвсем скоро ) или магданоз също са често срещани .
Ако навиете краищата на двете тортили в моята рецепта пък , ще получите друго ястие " sincronizada" , което макар и да е с продуктите на quesadilla , носи друго име .
Така че моята рецепта днес е малко 3 в 1 ! :)
Защо пък 3 , ще ви кажа ей сега ! :)
Американските quesadillas принципно са същите като мексиканските - тортили и плънка , но понякога са адаптирани към основната рецепта с местни продукти , типични за съответния щат .
Другата разлика с мексиканските е именно в това , че често вместо да се навива една тортиля , се приготвя като се направи нещо като
" сандвич " от 2 тортили , между които се слага плънка и се грилова на намазнена повърхност .
Именно каквото е и моето второ предложение днес ! :)
Да видим сега дали ще ви допадне то ! :))
Quesadilla със сирена и шунка
Продукти :
2 тортили
чедър
пармезан
моцарела
шунка
краве масло
Намаслете добре дъното на тефлонов тиган или керамична плоча .
Сложете около 1 чаена лъжичка краве масло .
Включете котлона и загрейте маслото , но внимавайте да не започне да прегаря !
Намалете котлона , ако се наложи и дръпнете тигана от него, докато се нормализира процеса на загряване на мазнината !
Сложете в тигана с маслото едната тортиля , върху нея изсипете всички продукти за плънката
( предварително нарязани или настъргани ) , а отгоре сложете другата тортиля !
Натиснете ги леко , за да се получи по - здрава композиция на продуктите !
След като долната тортиля е станала златиста , обърнете всичко , за да се запече и намасли и другата тортиля !
През това време плънката се разтапя и накрая е получава нещо много, ама много вкусно ! :))
Quesadillas се нарязва на триъгълници и се сервира със сос по желание или пък се хапва просто така ! :))
А как хрупкаааат , ще видите ... :)))
На български се казват Кесадилас:)
ОтговорИзтриванеА в единствено число кесадиля. :)
ОтговорИзтриванеАз бих ги нарекла Омайно вкусни :))
ОтговорИзтриванеВсъщност , Тея , твоя коментар е най - много
ОтговорИзтриванена място ! :))
Започнеш ли да ги хрупаш тия вкусотии , последното , което те вълнува , е произношението на името ! :))