Днес реших да пробвам захарния фондан , който ще предлагам и в магазина ми .
Не че ми се ядеше нещо сладко , само заради фондана направих тези петифури ( тук се правя , че си вярвам сама :))) .
Рецептата , която ще ви подаря днес е малко относителна като количество на продуктите , защото всичко зависи от това колко броя искате да си приготвите , какви форми ще бъдат те , както и размера им .
Не претендирам за никаква автентичност на рецептата , направих тези мини пастички по начина , по който аз ги почувствах !
Декорацията е в любимия ми Shabby Chic и много се надявам да ви хареса ! :)
Петифури " Shabby Chic "
Продукти и начин на приготвяне :
за блата :
7 яйца
7 супени лъжици брашно
7 супени лъжици захар
ванилия
1 / 2 чаена лъжичка бакпулвер
Разбийте яйцата и захарта на сняг !
Смесете брашното с бакпулвера и ванилията и ги прибавете постепенно към яйчената смес , като не спирате да разбивате с миксера !
Изпечете блата в тава ( не много голяма , за да бъде дебел ) !
Печете на 190 градуса !
След като блатът изстине напълно , срежете го напречно на 3 части
( трябва да се получат 3 блата ) !
Пригответе маслен крем :
125 грама меко краве масло
2 чаени чаши пудра захар
2 супени лъжици прясно мляко
есенция ( аз използвах есенция за кремове и пълнежи " Домашни бисквитки " )
Разбийте маслото и захарта , докато маслото стане пухкаво !
Прибавете млякото и есенцията !
Пригответе си ягодово сладко !
Нарежете блатовете в желани от вас формички !
Всяка петифурка трябва да има 3 реда блат !
Намажете единия блат с яговодо сладко , а върху него сложете от масления крем !
Сложете 2 блат , намажете и него по същия начин , а отгоре поставете третия блат ! Последният блат намажете леко само със сладкото от ягоди !
Действайте по този начин , докато си изработите всички петуфурки !
Оцветете захарен фондан в избрани от вас цветове , разточавайте , обличайте петифурите и им направете декорация , каквато отговаря на вашия вкус ! :)
Това е всичко необходимо , за да си имате вкусни петифурки , с които да почерпите любимите си хора !
Не е нужно да има причина , а просто , защото ги обичате ! :))
Красиво е ,чак да ти е жал да ги изядеш :)
ОтговорИзтриванеДуми нямам. Уникални, ненормалнииииии.... Толкова добре изглеждат, че сякаш са за красота, само по филмите съм виждал такива неща. Поздравления. Една от най-добрите ти рецепти (аз по принцип съм почитател на раздела с десертите хахаха)
ОтговорИзтриванеУникални, нямам думи. Страхотни!
Това вече е тежката артилерия :)) Невероятни са! Както Ицо каза, сякаш не са за ядене, а за красота. Направо не мога да отделя очи от тях. Много са впечатляващи.
ОтговорИзтриванеСтрахотни са петифурите , с чудесни бонбонести цветове !
ОтговорИзтриванеМного ми хареса светло-синята с лилавото цвете :)
Страхотна си Вероника !
Много са красиви,предполагам и вкусни,добра работа със захарния фондан.Струва ми се,че не е било много лесно,голяма игра и търпение,но си е заслужавало,като окраса за коледна елха.Много красиви петифури!:)))
ОтговорИзтриванеМного са красиви ..:)Ако успея поне наполовина да постигна такава красота ще сам щастлива... Вероника поздравявам те за невероятния блог,визията му ,снимките всичко е разкошно,нежно.Очарована сам:)
ОтговорИзтриванеСтрашно много ви благодаря за хубавите думи ! :))
ОтговорИзтриванеУчудващо са и вкусни ! :)))
Хубава неделя на всички ! :))
Много са красиви! А фонданът изглежда прекрасно, сигурно е и много приятен за работа! :-)
ОтговорИзтриванеМного !:))
ОтговорИзтриванеЕдва се удържам да не изям всичкия :))))
Шегувам се , но истината е , че наистина е много качествен и е доста вкусен , аз използвах ванилов.
Благодаря ти ! :)
Тези дребни лакомстра така да са ми на сърце. Очарователни са. Отивам да те разпитвам на e-mail за фондана и боите :)
ОтговорИзтриванеОууу страхотия :)) Признавам си че за първи чувам за така наречения "фондан" и ще ми е много интересно да пробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеФонданът представлява захарно тесто ( от пудра захар ) , масло , желатин , глицерин , глюкоза и т.н. , най - общо казано . :)) Много е нежен , мек и вкусен ,можеш да го боядисаш в каквито искаш цветове , а работата с него е като една страшно забавна игра ! :)) С него могат да се обличат торти , ето такива сладурчета , да си правиш фигурки и изобщо всичко , което ти подскаже фантазията ! :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ! :)))
These are just sooo , sooo adorable!!! I absolutely LOVE your blog and your creativeness. Such amazing photos...I will be visiting often:)
ОтговорИзтриванеGreetings from Montana:)~Ellie
Oh , Ellie , you are sooo kind , thank you so much ! :))
ОтговорИзтриванеWelcome ! :))
Ellie , I forgot to tell you that I am a big fan of your blog " Home Cooking " ! :))
ОтговорИзтриванеYou are great in the kitchen , dear ! :)))
Aww... Thanks so much for your compliment...I really appreciate it. It is truly an honor!
ОтговорИзтриванеI think you are amazing and have incredible talent:)...and your blog definitely shows that:).
Have a great day! ~Ellie
Рони, уникални са !!!! Браво на теб!!
ОтговорИзтриванеИсках да те питам, знаеш ли в София откъде мога да намеря такъв фондан? И как става самото му боядисване в различни цветове? Отдавна искам да пробвам да направя някаква подобна красота (под формата на торта обаче ;), но все не мога да събера смелост, струва ми се много трудно да постигна такива красиви формички с фондан...
Уф, отплеснах се! ;) Много прегръдки и целувки от мен! {}
Хубс , в София , нищо , ама нищичко не знам къде е . :))
ОтговорИзтриванеИнъче боядисването става лесно, слагаш боя във фондана и мачкаш , докато се разнесе добре навсякъде . Добавяш боя , докато получиш нюанса , който искаш . Като игра с пластелин е . :)))
Много поздрави и на теб ! :)))))))))
Рони, утре смятам да правя от тези петифурки, като за тази цел още сутринта ще трябва да се снабдя с така необходимия фондан+бои ;) (поне разбрах къде го продават ;)) Исках само да те питам, че в рецептата не разбрах много, първо намазваме блатовете и след това изрязваме петифурките, нали? И още нещо - понеже си падам по шоколадовия вкус, какво ще кажеш за малко какао в блатовете, или в масления крем? Дали ще се получи добре? :-)
ОтговорИзтриванеХубс, изрязването го направи както на теб ти харесва като последователност . :)) Но по-добре ги намажи и тогава режи, като внимаваш да не натискаш много, за да не излезе крема.:) За какао в блатовете - добра идея, но ако го сложиш в крема, тогава плодовото сладко малко не ми стои ок като комбинация ...
ОтговорИзтриванеЗнам ли, въпрос на вкус, всъщност . :))
Пожелавам ти железни нерви, голяма занимавка си е , но пък после ще има да ядеееш, да ядеееш . :)))
Рони,купих фондана и всичко останало необходимо, но някакси ми изглежда много твърд, това нормално ли е? Не мога да си представя как ще се разточи това, може би трябва първо с ръце да се поомеси докато омекне. И още едно въпросче - каква е пропорцията за боядисване на фондана, в смисъл колко боя на колко грама се слага? Моята боя е суха. Извинявай че те занимавам с глупости, ама не знам кой друг да питам :P:P:P
ОтговорИзтриванеХубс, аз съм затова тук, винаги можеш да ме питаш каквото искаш ! :)))
ОтговорИзтриванеНе знам каква марка фондан си си купила и каквое качеството му, но когато започнеш да го месиш и мачкаш, от топлината на ръцете ти той ще омекне . Не се притеснявай, ще видиш, че всичко ще се получи ! :))
За боята няма точни пропорции, започни да добавяш по малко и меси, после пак още малко и пак меси и така, докато получиш цвета, който желаеш . :)) Понякога тръгваш с нагласата , че искаш някакъв определен цвят, но по време на наслояването на боята се получава някакъв цвят, който адски много ти харесва и първоначалната ти версия отпада . :)) Това му е забавното, че си е като игра с пластелин и влагаш лично творчество ! :)) Успех и е надявам да видя снимки на твоите пастички ! :)) Ако имаш нужда от друга помощ, пиши ! :))
хахах, наистина голямо приключение беше! ;)))
ОтговорИзтриванеРони, на мен нещо блата изобщо не ми се получи, може би от печката е проблема защото смазих всички мерки точно по рецептата, пекох повече от половин час, блата много се наду, а вътре се оказа почти суров! Общо взето моя блат приличаше на огромен недоразвит омлет :P:P:P нооо, това не успя да ме спре! ;) Направих обикновен пандишпанов блат + крема от твоята рецепта и - станаха чудесни петифурки! :-) Наистина е много забавно да се работи с фондан, само дето кухнята ми е като след пейнтбол ;)))) Много много ти благодаря за страхотната рецепта и идея! :-)
Хубс, съжалявам, че е станало така, най-вероятно нещо се е оплескало при печенето, защото това в рецептата ми си е направо обикновен пандишпанов блат с малко бакулвер. Както и да е, важното е, че прие предизвикателството да направиш една от най-пипкавите рецепти в блога и резултата ти ми хареса много ! :)))Сигурна съм, че са много вкусни петифурките ти ! :)))Поздрави ! :))
ОтговорИзтриванеТова са най, най най красивите и сладурски сладки, които съм виждала! Поздравления!
ОтговорИзтриване