сряда, 29 септември 2010 г.

Тутманик

Това е една от рецептите , която е в моя така наречен  My Cooking Wish List . :)
Набелязала съм някои неща ,  които на всяка цена искам да имам в блога ми и постепенно ще изпълня този списък .
Тутманикът си е тутманик , какво да му представям , всеки знае какво е ! :)
Този обаче е от тези ,  които се топят в устата и те карат да си чупиш парче след парче ,  докато не се усетиш , че вече тотално си прекалил и имаш нужда от втори стомах ! :)
Сиренце , яйчица , масълце , ами класика , бе хора ! :))
А пък ако сложите и малко кашкавал , никак няма да сгрешите ! :)
Запрятайте ръкави и подарете една вкусна , ароматна , бабина закуска на вашето семейство , колко му е ! :)
А докато чакате тутманика да втаса ,  можете да приготвите една огрооомна кана айрян ,  който да се изстудява на видно място в хладилника ! :)


Тутманик






Продукти :

( за кръгла 25 см тава )

за тестото :
2 яйца
около 800 грама бяло пресято брашно ( може и малко повече да се наложи )
50  мл олио
30 мл  разтопена свинска мас
1 пакетче разтопено краве масло ( да не е горещо ) 
1  1 / 2  чаена лъжичка сол
1  чаена лъжичка захар
3  пакетчета суха мая
200 грама кисело мляко
150 мл прясно мляко





за плънката :
2 яйца  ( без 1 жълтък )
300 грама натрошено сирене
настърган кашкавал ( опция )

олио за намазване на тестото
1 разбит жълтък за намазване на тутманика





Разтворете маята в малко топло прясно мляко , заедно със захарта !
Оставете ги покрити с кърпа за 15 минути !
После смесете всички продукти за тестото ( брашното да е пресято задължително ) и омесете меко и еластично тесто !
Тестото трябва да бъде леко лепкаво , това значи , че сте на прав път ! :)
Не се опитвайте да изсипете всичкото брашно ,  което имате ,  за да не ви лепне ! :)))
Набрашнявайте си ръцете , поръсете един - два пъти тестото  много леко с брашно , но не се опитвайте да го направите не лепкаво ! :) Не е сложно , опитайте ! :)
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса поне 1 час ( докато удвои обема си ) !




Включете фурната да загрява на 200 градуса - горен и долен реотан !
Разделете тестото на 2 равни части !
Намаслете си ръцете ,  намаслете добре и всяка топка тесто !
Разточете ги във формата на около 1  1 / 2  -  2 пръста дебели правоъгълници ( не трябва да се стремите да правите тънки кори ) !
Смесете продуктите за плънката и поръсете половината от нея върху едната кора , а другата половина - върху втората кора !
Завийте корите на руло и ги сложете в предварително намаслена и набрашненна
тава !
Завийте ги като охлюв ! :)
Може да ги усучете също така , ако искате !
Оставете тутманика да втаса още поне половин час !





Намажете го отгоре обилно с още мазнина и с разбития  жълтък !
Печете до готовност , ще са ви нужни около 40 минути ( и пак зависи от фурната ви , знаете ) !
Ако забележите , че тутманика започва да потъмнява отгоре , а е още суров ,  сложете едно парче алуминиево фолио ( без да го увивате в тавата ) , а също така и намалете фурната на 180 градуса  !



П.П . Сетих се да добавя - ако искате по - тънък тутманик , пригответе си  малко
по - голяма тава и разделете тестото на 3 - 4 кори ! :)



23 коментара:

  1. Много обичам такива нещица... и с много масълце и сиренце :))

    Изглежда божествено примамващ този тутманик с чудесната си златиста коричка, Рони.
    Ще го пробвам... щом се топи в устата :)))
    Благодаря за рецептата!

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прегръдки и на теб , Инче ! :))
    Надявам се твоето семейство да го хареса ! :)
    То се е видяло , ще се дебелее дружно ! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, с това направо ми погали душичката...Още утре запрятам ръкави и след лекции ще се залавям да пробвам да го направя!Хич не ми е най-силната страна готвенето, но моля стискай палци да стане поне толкова изкусителен тутманик,колкото твоя :))).
    Хубав ден за сега! :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че си изкусителка....
    Страхотно изглежда твоят Тутманик - непременно ще го опитаме!
    :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  5. Поредната вкусотия на Рони! Както не съм по месенето...ще ме изкушиш и аз да запретна ръкавите:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех , че сте готини всички !:)))
    Направо ми пълните сърцето , като прочета коментарите в блога ! :)
    Колкото и да ми е било трудно в даден ден , направо ми оправяте настроението !:)
    Благодаря ви ! :)))))

    ОтговорИзтриване
  7. на теб благодарим за вкусните рецепти и веселото им представяне, което на мен ми оправя настроението :)!
    до вкусни срещи, Вероника!

    ОтговорИзтриване
  8. моята мая е за 500 г едно пликче.да използвам 2 ?

    ОтговорИзтриване
  9. Моята също . :)) Но сложих 3 броя . :))

    ОтговорИзтриване
  10. вече сам сложила 2..сига чакам да расте..:)

    ОтговорИзтриване
  11. :))))))) Успех, дано ти хареса тутманика ! :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
  12. стана супер вкусен..за първи път пробвах си стана..мерси много!всеки ден следия теб..румънка сам и не разбирам всичко,ама горе долу става

    ОтговорИзтриване
  13. Много , ама много щастлива се почувствах , като прочетох какво си ми написала ! :))))
    Благодаря ти от сърце ! :))))))

    ОтговорИзтриване
  14. Станал е много хубав,невероятна вкусотия!Сиренце,яйце и масалце.Много хубави снимки,с тази кехлибарена коричка не може да не ти се прииска едно пърченце:)Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря , мамо ! :))
    Ние с теб сме по тестото :)))))))))

    ОтговорИзтриване
  16. Никога повече няма да те чета гладна! Тоз тутманик с масълце, ох ох ох..топъл, препечена коричка, ах ах ах..А неее, помооощ, давя сееее:))))))))

    ОтговорИзтриване
  17. Ахахахахахааааааааа, не , не мога с теб простооооо , ахахахахааааа :)))))))))))

    ОтговорИзтриване
  18. Честита Коледа! Поздравления за рецептата за тутманик стана чудесен! Има много рецепти,но не всички са така успешни (от първия път)!

    ОтговорИзтриване
  19. Мила Ginger отдавна те чета, но днес се престраших и направих този уникално вкусен тутманик. Тестото е много лесно и меко, а резултата е чуден!!! Благодаря за споделената рецепта и поздравления за готиния блог :)))

    ОтговорИзтриване
  20. Рони, седнала съм и разглеждам блога - страхотни рецепти,.. оформлението е чудесно, и ти си супер симпатична като пишеш!! Тепърва ще следя и взимам вдъхновение, отскоро готвя, но ми е голяма тръпка :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей Рони. Тъй като не живея в България искам да попитам колко грама е пакет масло? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Гери, 125 грама е. :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване