Тутманик

>> сряда, 29 септември 2010 г.

Това е една от рецептите , която е в моя така наречен  My Cooking Wish List . :)
Набелязала съм някои неща ,  които на всяка цена искам да имам в блога ми и постепенно ще изпълня този списък .
Тутманикът си е тутманик , какво да му представям , всеки знае какво е ! :)
Този обаче е от тези ,  които се топят в устата и те карат да си чупиш парче след парче ,  докато не се усетиш , че вече тотално си прекалил и имаш нужда от втори стомах ! :)
Сиренце , яйчица , масълце , ами класика , бе хора ! :))
А пък ако сложите и малко кашкавал , никак няма да сгрешите ! :)
Запрятайте ръкави и подарете една вкусна , ароматна , бабина закуска на вашето семейство , колко му е ! :)
А докато чакате тутманика да втаса ,  можете да приготвите една огрооомна кана айрян ,  който да се изстудява на видно място в хладилника ! :)


Тутманик






Продукти :

( за кръгла 25 см тава )

за тестото :
2 яйца
около 800 грама бяло пресято брашно ( може и малко повече да се наложи )
50  мл олио
30 мл  разтопена свинска мас
1 пакетче разтопено краве масло ( да не е горещо ) 
1  1 / 2  чаена лъжичка сол
1  чаена лъжичка захар
3  пакетчета суха мая
200 грама кисело мляко
150 мл прясно мляко





за плънката :
2 яйца  ( без 1 жълтък )
300 грама натрошено сирене
настърган кашкавал ( опция )

олио за намазване на тестото
1 разбит жълтък за намазване на тутманика





Разтворете маята в малко топло прясно мляко , заедно със захарта !
Оставете ги покрити с кърпа за 15 минути !
После смесете всички продукти за тестото ( брашното да е пресято задължително ) и омесете меко и еластично тесто !
Тестото трябва да бъде леко лепкаво , това значи , че сте на прав път ! :)
Не се опитвайте да изсипете всичкото брашно ,  което имате ,  за да не ви лепне ! :)))
Набрашнявайте си ръцете , поръсете един - два пъти тестото  много леко с брашно , но не се опитвайте да го направите не лепкаво ! :) Не е сложно , опитайте ! :)
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса поне 1 час ( докато удвои обема си ) !




Включете фурната да загрява на 200 градуса - горен и долен реотан !
Разделете тестото на 2 равни части !
Намаслете си ръцете ,  намаслете добре и всяка топка тесто !
Разточете ги във формата на около 1  1 / 2  -  2 пръста дебели правоъгълници ( не трябва да се стремите да правите тънки кори ) !
Смесете продуктите за плънката и поръсете половината от нея върху едната кора , а другата половина - върху втората кора !
Завийте корите на руло и ги сложете в предварително намаслена и набрашненна
тава !
Завийте ги като охлюв ! :)
Може да ги усучете също така , ако искате !
Оставете тутманика да втаса още поне половин час !





Намажете го отгоре обилно с още мазнина и с разбития  жълтък !
Печете до готовност , ще са ви нужни около 40 минути ( и пак зависи от фурната ви , знаете ) !
Ако забележите , че тутманика започва да потъмнява отгоре , а е още суров ,  сложете едно парче алуминиево фолио ( без да го увивате в тавата ) , а също така и намалете фурната на 180 градуса  !



П.П . Сетих се да добавя - ако искате по - тънък тутманик , пригответе си  малко
по - голяма тава и разделете тестото на 3 - 4 кори ! :)



23 коментара:

fedora 29 септември 2010 г., 4:49  

Много обичам такива нещица... и с много масълце и сиренце :))

Изглежда божествено примамващ този тутманик с чудесната си златиста коричка, Рони.
Ще го пробвам... щом се топи в устата :)))
Благодаря за рецептата!

Прегръдки :)

Ginger Cookies 29 септември 2010 г., 4:53  

Прегръдки и на теб , Инче ! :))
Надявам се твоето семейство да го хареса ! :)
То се е видяло , ще се дебелее дружно ! :)))

Сузка,  29 септември 2010 г., 5:42  

Ох, с това направо ми погали душичката...Още утре запрятам ръкави и след лекции ще се залавям да пробвам да го направя!Хич не ми е най-силната страна готвенето, но моля стискай палци да стане поне толкова изкусителен тутманик,колкото твоя :))).
Хубав ден за сега! :)))

Maria Miteva-Christou 29 септември 2010 г., 6:24  

Ех, че си изкусителка....
Страхотно изглежда твоят Тутманик - непременно ще го опитаме!
:)
Сърдечен поздрав!

Маги 29 септември 2010 г., 6:46  

Поредната вкусотия на Рони! Както не съм по месенето...ще ме изкушиш и аз да запретна ръкавите:)

Ginger Cookies 29 септември 2010 г., 13:28  

Ех , че сте готини всички !:)))
Направо ми пълните сърцето , като прочета коментарите в блога ! :)
Колкото и да ми е било трудно в даден ден , направо ми оправяте настроението !:)
Благодаря ви ! :)))))

ева,  29 септември 2010 г., 15:05  

на теб благодарим за вкусните рецепти и веселото им представяне, което на мен ми оправя настроението :)!
до вкусни срещи, Вероника!

4tiro 30 септември 2010 г., 3:27  

моята мая е за 500 г едно пликче.да използвам 2 ?

Ginger Cookies 30 септември 2010 г., 4:23  

Моята също . :)) Но сложих 3 броя . :))

4tiro 30 септември 2010 г., 4:42  

вече сам сложила 2..сига чакам да расте..:)

Ginger Cookies 30 септември 2010 г., 5:49  

:))))))) Успех, дано ти хареса тутманика ! :)))))))))))

4tiro 30 септември 2010 г., 6:31  

стана супер вкусен..за първи път пробвах си стана..мерси много!всеки ден следия теб..румънка сам и не разбирам всичко,ама горе долу става

Ginger Cookies 30 септември 2010 г., 9:26  

Много , ама много щастлива се почувствах , като прочетох какво си ми написала ! :))))
Благодаря ти от сърце ! :))))))

todorka 30 септември 2010 г., 11:02  

Станал е много хубав,невероятна вкусотия!Сиренце,яйце и масалце.Много хубави снимки,с тази кехлибарена коричка не може да не ти се прииска едно пърченце:)Поздравления!

Ginger Cookies 30 септември 2010 г., 11:37  

Благодаря , мамо ! :))
Ние с теб сме по тестото :)))))))))

Ирония Идиотова 3 октомври 2010 г., 7:29  

Никога повече няма да те чета гладна! Тоз тутманик с масълце, ох ох ох..топъл, препечена коричка, ах ах ах..А неее, помооощ, давя сееее:))))))))

Ginger Cookies 3 октомври 2010 г., 9:14  

Ахахахахахааааааааа, не , не мога с теб простооооо , ахахахахааааа :)))))))))))

AHTOAHETA 26 декември 2010 г., 9:15  

Честита Коледа! Поздравления за рецептата за тутманик стана чудесен! Има много рецепти,но не всички са така успешни (от първия път)!

Диана 6 март 2011 г., 6:12  

Мила Ginger отдавна те чета, но днес се престраших и направих този уникално вкусен тутманик. Тестото е много лесно и меко, а резултата е чуден!!! Благодаря за споделената рецепта и поздравления за готиния блог :)))

Ginger Cookies 7 март 2011 г., 4:24  

Тони и Дани, благодаря ви.:)

Анонимен,  30 януари 2013 г., 12:29  

Рони, седнала съм и разглеждам блога - страхотни рецепти,.. оформлението е чудесно, и ти си супер симпатична като пишеш!! Тепърва ще следя и взимам вдъхновение, отскоро готвя, но ми е голяма тръпка :-)

Gergana Subashova 13 октомври 2014 г., 14:37  

Здравей Рони. Тъй като не живея в България искам да попитам колко грама е пакет масло? Благодаря предварително!

Veronika Shketieva 15 октомври 2014 г., 15:04  

Здравей, Гери, 125 грама е. :) Поздрави!

Публикуване на коментар

Back to TOP