Това е една от рецептите , която е в моя така наречен My Cooking Wish List . :)
Набелязала съм някои неща , които на всяка цена искам да имам в блога ми и постепенно ще изпълня този списък .
Тутманикът си е тутманик , какво да му представям , всеки знае какво е ! :)
Този обаче е от тези , които се топят в устата и те карат да си чупиш парче след парче , докато не се усетиш , че вече тотално си прекалил и имаш нужда от втори стомах ! :)
Сиренце , яйчица , масълце , ами класика , бе хора ! :))
А пък ако сложите и малко кашкавал , никак няма да сгрешите ! :)
Запрятайте ръкави и подарете една вкусна , ароматна , бабина закуска на вашето семейство , колко му е ! :)
А докато чакате тутманика да втаса , можете да приготвите една огрооомна кана айрян , който да се изстудява на видно място в хладилника ! :)
Тутманик
Продукти :
( за кръгла 25 см тава )
за тестото :
2 яйца
около 800 грама бяло пресято брашно ( може и малко повече да се наложи )
50 мл олио
30 мл разтопена свинска мас
1 пакетче разтопено краве масло ( да не е горещо )
1 1 / 2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
3 пакетчета суха мая
200 грама кисело мляко
150 мл прясно мляко
за плънката :
2 яйца ( без 1 жълтък )
300 грама натрошено сирене
настърган кашкавал ( опция )
олио за намазване на тестото
1 разбит жълтък за намазване на тутманика
Разтворете маята в малко топло прясно мляко , заедно със захарта !
Оставете ги покрити с кърпа за 15 минути !
После смесете всички продукти за тестото ( брашното да е пресято задължително ) и омесете меко и еластично тесто !
Тестото трябва да бъде леко лепкаво , това значи , че сте на прав път ! :)
Не се опитвайте да изсипете всичкото брашно , което имате , за да не ви лепне ! :)))
Набрашнявайте си ръцете , поръсете един - два пъти тестото много леко с брашно , но не се опитвайте да го направите не лепкаво ! :) Не е сложно , опитайте ! :)
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса поне 1 час ( докато удвои обема си ) !
Включете фурната да загрява на 200 градуса - горен и долен реотан !
Разделете тестото на 2 равни части !
Намаслете си ръцете , намаслете добре и всяка топка тесто !
Разточете ги във формата на около 1 1 / 2 - 2 пръста дебели правоъгълници ( не трябва да се стремите да правите тънки кори ) !
Смесете продуктите за плънката и поръсете половината от нея върху едната кора , а другата половина - върху втората кора !
Завийте корите на руло и ги сложете в предварително намаслена и набрашненна
тава !
Завийте ги като охлюв ! :)
Може да ги усучете също така , ако искате !
Оставете тутманика да втаса още поне половин час !
Намажете го отгоре обилно с още мазнина и с разбития жълтък !
Печете до готовност , ще са ви нужни около 40 минути ( и пак зависи от фурната ви , знаете ) !
Ако забележите , че тутманика започва да потъмнява отгоре , а е още суров , сложете едно парче алуминиево фолио ( без да го увивате в тавата ) , а също така и намалете фурната на 180 градуса !
П.П . Сетих се да добавя - ако искате по - тънък тутманик , пригответе си малко
по - голяма тава и разделете тестото на 3 - 4 кори ! :)
Много обичам такива нещица... и с много масълце и сиренце :))
ОтговорИзтриванеИзглежда божествено примамващ този тутманик с чудесната си златиста коричка, Рони.
Ще го пробвам... щом се топи в устата :)))
Благодаря за рецептата!
Прегръдки :)
Прегръдки и на теб , Инче ! :))
ОтговорИзтриванеНадявам се твоето семейство да го хареса ! :)
То се е видяло , ще се дебелее дружно ! :)))
Ох, с това направо ми погали душичката...Още утре запрятам ръкави и след лекции ще се залавям да пробвам да го направя!Хич не ми е най-силната страна готвенето, но моля стискай палци да стане поне толкова изкусителен тутманик,колкото твоя :))).
ОтговорИзтриванеХубав ден за сега! :)))
Ех, че си изкусителка....
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда твоят Тутманик - непременно ще го опитаме!
:)
Сърдечен поздрав!
Поредната вкусотия на Рони! Както не съм по месенето...ще ме изкушиш и аз да запретна ръкавите:)
ОтговорИзтриванеЕх , че сте готини всички !:)))
ОтговорИзтриванеНаправо ми пълните сърцето , като прочета коментарите в блога ! :)
Колкото и да ми е било трудно в даден ден , направо ми оправяте настроението !:)
Благодаря ви ! :)))))
на теб благодарим за вкусните рецепти и веселото им представяне, което на мен ми оправя настроението :)!
ОтговорИзтриванедо вкусни срещи, Вероника!
моята мая е за 500 г едно пликче.да използвам 2 ?
ОтговорИзтриванеМоята също . :)) Но сложих 3 броя . :))
ОтговорИзтриваневече сам сложила 2..сига чакам да расте..:)
ОтговорИзтриване:))))))) Успех, дано ти хареса тутманика ! :)))))))))))
ОтговорИзтриванестана супер вкусен..за първи път пробвах си стана..мерси много!всеки ден следия теб..румънка сам и не разбирам всичко,ама горе долу става
ОтговорИзтриванеМного , ама много щастлива се почувствах , като прочетох какво си ми написала ! :))))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце ! :))))))
Станал е много хубав,невероятна вкусотия!Сиренце,яйце и масалце.Много хубави снимки,с тази кехлибарена коричка не може да не ти се прииска едно пърченце:)Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря , мамо ! :))
ОтговорИзтриванеНие с теб сме по тестото :)))))))))
Никога повече няма да те чета гладна! Тоз тутманик с масълце, ох ох ох..топъл, препечена коричка, ах ах ах..А неее, помооощ, давя сееее:))))))))
ОтговорИзтриванеАхахахахахааааааааа, не , не мога с теб простооооо , ахахахахааааа :)))))))))))
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа! Поздравления за рецептата за тутманик стана чудесен! Има много рецепти,но не всички са така успешни (от първия път)!
ОтговорИзтриванеМила Ginger отдавна те чета, но днес се престраших и направих този уникално вкусен тутманик. Тестото е много лесно и меко, а резултата е чуден!!! Благодаря за споделената рецепта и поздравления за готиния блог :)))
ОтговорИзтриванеТони и Дани, благодаря ви.:)
ОтговорИзтриванеРони, седнала съм и разглеждам блога - страхотни рецепти,.. оформлението е чудесно, и ти си супер симпатична като пишеш!! Тепърва ще следя и взимам вдъхновение, отскоро готвя, но ми е голяма тръпка :-)
ОтговорИзтриванеЗдравей Рони. Тъй като не живея в България искам да попитам колко грама е пакет масло? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Гери, 125 грама е. :) Поздрави!
ОтговорИзтриване