Палачинкова торта " Карамел и шоколад "

>> сряда, 8 септември 2010 г.

Приготвих тази тортичка за вестник " Всичко за всеки "  ( ще сканирам статията , когато излезе броя ) .
И тъй като вестникът е насочен именно към всички хора , умишлено избрах
по - непретенциозни рецепти , такива ,  които да може да приготви всеки , без да е нужно да е кой знае какъв кулинар .
Няма декорации , няма стремеж към пълна симетрия и подреденост на компонентите на тортата - абсолютно homemade country стил . :)
Можете да смените крема с друг , който на вас ви харесва .
Можете да залеете тортата с бяла шоколадова глазура , изобщо , можете да направите всичко ,  което е във вашите фантазии и това само ще допринесе тази торта да носи вашия почерк .:)
Палачинките са стари любимци на млади и стари , а в комбинация с карамелено кремче и шоколадова глазура си е направо торта с бомбастичен вкус !


Палачинкова торта " Карамел и шоколад "







Продукти и начин на приготвяне :

за палачинките :
4 яйца
700 мл прясно мляко
захар на вкус
4 супени лъжици тъмно какао
брашно , необходимо за получаването на смес с гъстотата на боза

Смесете всички продукти и ги разбийте с миксер до получаването на гладка смес .
Направете палачинките ( на средна степен на котлона ) .
Оставете ги да изстинат напълно .
Умишлено не споменавам брой на палачинките , защото това зависи от големината на тигана ви и от това колко смес слагате , или пък дали ще има скъсани при обръщането палачинки, пренесени в  ам - ам жертва . :))
Но накрая трябва да получите минимум 16 - 17 броя .




за карамеления крем :
1 консерва сгущенка ( от руски магазин )
300 грама маскарпоне


Смесете двата продукта и ги разбъркайте добре .

Другият крем за тортата , ако този не ви стигне напълно, е течен шоколад .




за шоколадовата глазура :
100 грама млечен шоколад
20 грама краве масло
3 - 4 супени лъжици прясно мляко

Разтопете ги на котлона до пълното им смесване и получаване на лъскава глазура .



Сглобете тортата като редувате палачинка - крем , и така до изчерпване на продуктите .
Оставете горната палачинка без да е намазана .
Върху нея изсипете поизстиналата шоколадова глазура . Оставете я леко да се стича по стените на тортата .
Приберете я в хладиник, след няколко часа е просто превъзходна ! :))
А ако тортата успее да оцелее до другия ден , то ще си имате перфектна компания на сутрешното си кафе ! :))




ПП. А ето тортата след една нощ престой в хладилника - палачинките омекват , а кремът се стяга добре . :)





27 коментара:

todorka 8 септември 2010 г., 10:59  

Браво,за чудесното предложение!Тази тортичка е едно палачинково вълшебство...ммм много вкусна изглежда:))))))

ева,  8 септември 2010 г., 11:26  

Лесна, много вкусна и "неустоимо" калорична! Неустоимо!:) /Само трябва да намеря руски магазин в София!/
Поздравления, Вероника!

Анонимен,  8 септември 2010 г., 11:43  

Страхотна рецепта...браво!!!А сгущенка я има и по големите супермаркити,само че е немска или полска...не се сещам,но е същата на цвят и вкус,на консервата е нарисувана жена.:)))

Ginger Cookies 8 септември 2010 г., 11:45  

Благодаря ви ! :))
Ева , ето ти сайта на руския магазин , дори мисля , че имат онлайн магазин : http://www.berezka.bg/

Milen@ 9 септември 2010 г., 1:22  

Мммм, това е престъпно изкусително! :-) Разкошни снимки!

Поздрави, Милена

ева,  9 септември 2010 г., 7:23  

супер сте! благодаря за информацията! :)

Just V. 9 септември 2010 г., 7:56  

Изглежда адски съблазнително! :)

Ginger Cookies 10 септември 2010 г., 3:36  

Много ви благодаря , дами ! :)) Лесна рецепта , но пък много вкусна . :)
На следващия ден е по - хубава тортата , гарантирам! :))

Анонимен,  10 септември 2010 г., 14:33  

Изглежда страхотно!Мисля утре да я направя,но имам сгушенка(която никога не съм опитвала) обаче имам едно отворено тофи (сладко от кондензирано мляко),което е мноого сладко и карамелено и с гъста консистенция,та се чудя дали ще стане с него или да си използвам сгушенката?

Ginger Cookies 11 септември 2010 г., 1:28  

Не съм опитвала с тофи , измислих си тортичката оня ден съсем непринудено и засега имам наблюдения само със сгущенка . :))
Но ако искаш опитай . :))

Анонимен,  11 септември 2010 г., 6:25  

За направата на тортата мога ли да използвам датското кондензирано мляко? Това което е подслаено

Ginger Cookies 11 септември 2010 г., 7:10  

Щом имаш кондензирано мляко, ето тук можеш да прочетеш как да си направиш с него домашна версия на подходящ за целта крем : http://vkuhniata.wordpress.com/2010/03/27/brownie-with-dulce-de-leche/
Успех ! :)))

Таня 11 септември 2010 г., 14:24  

Страхотно предложение! Шоколадово и много апетитно изглеждащо! Някой ден, в който ще ми се правят палачинки и ще има желаещи, да си похапнат тази калорична вкусотия, задължително ще го приготвя. Поздравления!

Ginger Cookies 11 септември 2010 г., 15:42  

Благодаря ти много , Таня ! :)
Между другото палачинките , необходими за тортата , стават бързо , крема ти е така да се каже полуготов , така че , не отнема много време .:)
Поздрави ! :))

Анонимен,  12 септември 2010 г., 7:19  

Много вкусна торта!поне от тази намазах Аз :D

Анонимен,  12 септември 2010 г., 13:48  

Мдаа направих я с тофи иии стана страхотна!

Danaia Sandakchieva,  13 септември 2010 г., 3:05  

Кондензирано мляко DUTCH LADY...това е линка за да видите как изглежда :)))http://hermesfoods.com/dlady_products.php

Анонимен,  19 септември 2010 г., 11:45  

Здравей, поздравления за страхотната торта! Би ли ми казала с какво мога да заместя тази Сгущенка, тъй като се намирам в Дания и мисля че я няма по магазините тук, а много ми се иска да си направя тортичката :) Благодаря предварително!

Ginger Cookies 19 септември 2010 г., 12:00  

Здравей , виж малко по - горе в коментарите съм дала линк към рецепта за домашна версия на дулче де лече , което обаче в домашната си версия лично на мен ми прилича повече на сгущенка ! :)) Ще бъде много подходящо за тази торта ! :)) Приготвя се от кондензирано мляко и топлинна обработка , в линка ще прочетеш как да си го приготвиш , дори можеш да си направиш по - голяма доза и да си имаш и за други рецепти ! :))
А истинско дулче де лече има ли в Дания , не може да няма ? :)))
С него можеш също да замениш сгушенката в рецептата . :))

Анонимен,  2 ноември 2010 г., 6:58  

Вероника,до колкото разбирам,сгущенката замества дулче де лече.Така ли е?Аз непрекъснато търся в големите магазини от него ,но не намирам и ако заместителя е сгущенката,ще отида на адреса който си дала.Благодаря ти предварително и приятен ден!
Живка

Анонимен,  30 ноември 2010 г., 6:28  

Здравей, ако сложа само сгущенка без маскарпонето добре ли ще стане според теб, няма ли да е прекалено сладко, и без маскарпонето ще ми стигне ли една консерва сгущенка?
Благодаря предварително!
Поздрави :))))

Ginger Cookies 30 ноември 2010 г., 8:07  

Здравей, маскарпонето не е сладко и дори напротив, то омекотява сладостта на сгущенката. Самата сгущенка е малко рядка, за да участва само тя кято крем, ще се разлее много, но както ти си прецениш.:))
Може да я смесиш с малко меко краве масло или с гъсто разбита сметана, ако нямаш маскарпоне в наличност.
Поздрави!:)))

Анонимен,  19 май 2012 г., 2:21  

Страхотна торта!Лека и много различна. Изчезна за миг. Понеже сме на палачинкова вълна ще опитам и другото предложение с дулче де лече. Благодаря!

Luchiya 1 ноември 2012 г., 5:29  

Много съблазнителна тортичка! Лесна и вкусна, направо ме убеди да я пробвам!

Анонимен,  10 май 2013 г., 6:37  

Здравей Вероника,
коя сгущенка си ползвала за тортата? Карамелизираната ли?
Благодаря

Анонимен,  19 юли 2013 г., 14:58  

Здравей мила, Вероника.Следя блога ти и се възхищавам на таланта ти за това много се възмутих и ядосах на госпожа в една фейсбук група която беше взела една от снимките на тази торта,беше премахнала надписа и я беше я публикувала в групата.Няма как да приложа линк понеже групата е затворена но госпожата се казва Детелина Динова а групата Торти и сладкиши,баници и питки.

Ginger Cookies 20 юли 2013 г., 2:21  

Благодаря за хубавите думи и сърдечно благодаря и за сигнала за откраднатата ми снимка.
Хубаво лято.

Публикуване на коментар

Back to TOP