Печена тиква с мед, орехи и тиквени семки

>> сряда, 1 септември 2010 г.

Откога ги чакам тия тикви ! :)
Обожавам аромата им и със сигурност в блога ми ще има още няколко подобни включвания ! :)
Тиквата е от групата на така наречените плодови зеленчуци и е с много вкусови и полезни качества .
Тя е с богато съдържанието на  каротин, пектин, витамини С , В1 , В2 и РР.
Изключително полезна е при бъбречни, сърдечносъдови проблеми и заболявания на стомашно-чревния тракт.
Поради ниската й калорийност , тиквата е подходяща и за хора с наднормено тегло .
Но стига сме я хвалили , а да видим защо чак Елин Пелин е получил муза под въздействие на нейната магия ! :)

Не пренебрегвайте тази рецепта , за да не ви се случи и на вас да се кахърите после  като Душко Добродушков :)  :


"— Диване съм си, диване, и туйто !
Гонят ли тe - бягай, дават ли ти- взимай, ама де главо, де !
Всъщност , ако има нещо , което най-много обичам на света , то е печена тиква !
Ям ги като прасе!
Но да не им е пустото име такова! Тиква!
Звучи някак просташко , дявол да го вземе !
Глупешко , селяндурско нещо !
Ще кажат : тоя и тоя яде тиква - махни го - човек без култура , простак ,
с една дума - свиня !
Някога ще ида в село, само тикви да си отям! Далече от хората!"



Печена тиква с мед, орехи и тиквени семки






Продукти :
тиква
орехи
сурови белени тиквени семки
кафява захар
мед
краве масло
канела ( по желание )
индийско орехче ( по желание )
ванилия




Измийте и нарежете тиквата .
Сложете я в тава и поръсете по всяко парченце кафява захар .
В отделен съд смесете орехите , тиквените семки , подправките , меда  ( количеството по желание , но минимум 1 / 2 чаена чаша на средна тава ) и разтопено краве масло ( 60 - 70 грама на средна тава ) .
Разбъркайте плънката и сложете от нея върху всяко парче тиква .
Загрейте фурната на 190 градуса и печете до готовност ( около 40 минути ) .
От време на време поливайте със соса , който се образува по време на печене .
Сервирайте охладена , а ако не сте на специален хранителен режим , с топка сладолед ще е още по - вкусно ! :)




7 коментара:

Dani 1 септември 2010 г., 10:34  

Обичам тиква, а твоята изглежда много апетитно
/ може би, защото предпочитам орехите и в сладкиши едро нарязани, а така като са цели..../
Хубава вечер!

Ginger Cookies 1 септември 2010 г., 15:02  

Чудна беше , жалко , че ми се полагаше само едно колелце . :)))
Хубава вечер и на теб ! :)

Станимира 1 септември 2010 г., 23:29  

и аз кой път заям тиква, все се сещам за този цитат, че и други от същия разказ (виж Сладкиш с тиква и шоколад, ако ти е интресно:), но може би е именно, защото я ям в големи количества и както се казва по-горе "като прасе" :), айде "прасенце" да речем в моя случай, но наистина е вкусно нещо. Поздрави!

Ginger Cookies 5 септември 2010 г., 7:31  

Мони, благодаря ! :))

Мира , така си е , може за някого да е едва ли не просташка храна , но и аз не мога да устоя на парче вкусна тиква ! :)
Пък Душко нека си страда , колкото си иска, така е , като се прави на
интелектуалец . :))

did_ka 15 октомври 2010 г., 1:22  

Снощи направих тиква по твоята рецепта:

"Ти искаш ли?" - реплика на любимия, вече опразнил почти цялата тава!

Благодаря :))

Пожелавам ти усмихнат ден!

Анонимен,  25 ноември 2010 г., 1:04  

Тиквата беше страхотна. А за тия, дето интелекта им е на разни други места, а не в главата - да ядат маргарин - той е "градски" продукт. Може и в комбинация с ГМО - за повече авторитет!
Благодаря за рецептата!!!

Публикуване на коментар

Back to TOP