Шоколадова торта без брашно

>> вторник, 28 септември 2010 г.

Мисля , че в най - скоро време ще се отрека от думите си , че не обичам твърде шоколадови десерти ...
Или може би точно факта , че тази феноменална торта е без брашно и не е като останалите шоколадови тестени десерти , е основната причина да се разтопя пред вкуса ,  който усетих !
На пръв поглед може би ще си кажете :  " Това е сложно , ще се проваля ! " .
Уверявам ви , че това няма да стане ,  ако спазвате всяка една насока ,  която ви
давам ! :)
Защото рецептата е лесна , стига да я спазвате правилно! :)
Опитах се да ви напиша всичко важно за целия процес и се надявам това да ви помогне да имате успешен резултат ! :)
Всъщност ,  не се съмнявам , че ще го имате ! :)
Според информацията ,  която намерих в нета , тази сензационна рецепта е създадена във Франция  (  разбират я кулинарията тези французи и това е ,  респект ! ) .
Започнах да приготвям тортата с абсолютната нагласа , че това ще е просто изпълнена , заради блога  рецепта  , а не я приготвям  ,  за да ям после от нея !
И както винаги се случва , совите не са това ,  което са !  :)
Вкусът ,  който ще покори небцето ви ,  ако решите да ми се доверите ,  е някаква уникална комбинация от шоколадово парфе ,  шоколадово масло ,  торта , сякаш направена от кадифе и мнооого силен взрив от какао !
Точно както и при виното или парфюмите ,  тук също има пирамида на усещанията и възприятието - в първия миг на допир до вкусовите ви и обонятелни рецептори и в последния момент на преглъщане на една хапка ,  ще усетите съвсем различни нюанси !
Но едно е сигурно - във всеки един миг ще се разтапяте в плен на  истинска шоколадова магия !
Казват , че шоколадът ни прави щастливи !
Бъдете щастливи тогава ! :))


Шоколадова торта без брашно






 Продукти :

( за кръгла тава с диаметър 24 - 25 см )

450 грама шоколад ( аз смесих 200 грама млечен с 250 грама натурален шоколад )
225 грама меко краве масло
8 яйца
100 грама захар
2 ванилии
ромова есенция ( опция )




Подгответе си тава за печене !
В  източника на рецептата  ще видите в снимки как точно се " облича " с фолио и хартия за печене тавата !
След като я обвиете в алуминиево фолио отвън , а отвътре я намажете с масло и я облепите с хартия за печене , можем да продължим по - нататък !



Включете фурната да загрява на 160 градуса !
И още нещо важно , смъкнете решетката на най - долното ниво за поставяне на решетката на фурната , там ще печем ! :)
Разбийте яйцата със захарта на гъст сняг !
Колкото повече разбиете яйцата , толкова по - въздушна ще стане тортата , а ако искате да бъде по - плътна ( моята е така ) ,  разбийте ги до получаването на сняг с нормална гъстота !
В голям съд налейте вода , в друг съд сложете маслото и натрошения шоколад и ги сложете на котлона , за да се разтопят на водна баня !
Разбърквайте интензивно до пълното им разтапяне !
След като шоколадът и маслото са напълно разтопени и са се преобразували в хомогенна смес , махнете ги от котлона и ги оставете да изстинат малко !






След като са леко охладени , прибавете 1 / 3  от яйчената смес и разбивайте с миксер !
После прибавете и останалите 2 / 3  постепенно ,  като не спирате да разбивате с миксер !
Изсипете сместта във вече подготвената тава !
Поставете я в по - голяма тава , напълнете я с гореща вода , трябва да покрие поне половината от тавата със сместта !
Сложете всичко в загрятата на 160 градуса фурна и печете така на водна баня 70 минути !
Ако искате да е по - мека и малко по - креместа ( има ли такава дума :))) ,  печете 60 минути !
Малко отклонение - ако се притеснявате от салмонела , то според USDA , всички нейни бактерии умират след няколко секунди на 160 градуса !
След изтичането на  времето за печене , спрете фурната и извадете тортата от нея !
Не очаквайте да бъде много стегната и твърда ( а и не трябва ) ,  всичко ще си дойде на местата , след като изстине и престои в  хладилник !







Обърнете тортата внимателно на поднос да изстива ! Аз я обърнах 10 минути , след като я извадих от фурната !
Обръщането не трябва да ви притеснява , облепянето на тавата с хартия го прави много лесно и без риск от инциденти ! :)))
После лееекичко махнете хартията , става лесно !
След като тортата изстине ,  приберете я в хладилник и я оставете за няколко часа да стегне !
Моята престоя цяла нощ , преди да я срежа .
Колкото повече имате търпението да я изчакате , толкова по - вкусна става тортата !
Можете да сервирате със сос от разтопен шоколад или гъст малинов сироп !
А можете просто да я поръсите с какао ! :)





35 коментара:

Ивейн 28 септември 2010 г., 5:48  

Отдавна тази торта съм я набелязала от същия блог. Възпирам се от приготвянето, защото подозирам, че трудно бих се задоволила само с едно парче. Изглежда неустоимо!!!Остана ли ти едно паренце за мене?:)

Ginger Cookies 28 септември 2010 г., 5:50  

Ивка , давам ти половината торта , толкова остана ! :)))
Да ти кажа , доста е сладичка , едно парченце ще ти стигне ... за около половин час . :)))
Приеми моите поздравления и за твоята нова рецепта ! :)))

Maria Miteva-Christou 28 септември 2010 г., 7:48  

Еее... ама това твоето си е талант!!!
От доста време не ми се беше случвало да усетя вкуса на нещото за което чета!!! Никой не би го описал по-добре!
Страхота рецепта (хвърлила съм око и на доста други) и благодаря за линка към блога - той е нов за мен!

Хубаво, есенно и много усмихнато настроение ти желая!

Ginger Cookies 28 септември 2010 г., 7:51  

Мария , добре дошла ! :))
Много се радвам , че си тук ! :)))
Десетки пъти съм се възхищавала на твоите умения , страхотна си ! :))
Благодаря ти за сърдечните думи , оценявам ги ! :))

stefoo,  28 септември 2010 г., 10:22  

Страхотна рецепта, страхотна торта от страхотен човек.Браво, Ронка. Поздрави и хиляди целувки от София, и се надявам следващата ни среща да е на подобна шоколадова торта c(:

Ginger Cookies 28 септември 2010 г., 10:32  

За следващият фен клуб може би ще трябва поне 10 такива да направя , че да има за всички . :)
Поздрави ! :)

::... МиМиТю...:: 28 септември 2010 г., 11:15  

Уникална е тортата , но не знам дали бих успяла да се справя с приготвянето й.Ти , обаче си се справила чудесно ! Целувки !

Светлана,  28 септември 2010 г., 11:16  

Всеки път като чета някоя рецепта се чудя, кое ми харесва повече коментара ти за храната която приготвяш преди рецептата или крайния резултат. Имаш талант да пишеш... и да готвиш. Определено коментара ти в началото ме праща директно в хипермаркета за продукти за рецептата. Ginger... напълнях...:) :(

Ginger Cookies 29 септември 2010 г., 3:17  

Светле , толкова си мила ... нямам думи ...
Благодаря ти ! :))
Успех с тортата ! :)

fedora 29 септември 2010 г., 4:18  

Много си лоша :)))
Вече няколко пъти влизам тука и въздишам ли, въздишам :)))

Изглежда възхитително!

Хубав ден :)

Ginger Cookies 29 септември 2010 г., 4:38  

Благодаря ти , Инче , вие ме научихте да ги ям тия шоколадови неща с вашите вкусотии в блоговете ви ! :)
Поздрави ! :))

Анонимен,  30 септември 2010 г., 7:10  

Чакам тортата да се опече, но не знам как ще изчакам до утре за да я пробвам... невероятен шоколадов аромат вече плъзна из цялата къща, подозирам, че ще стане новия ми специалитет :) благодаря за рецептата!

Ginger Cookies 30 септември 2010 г., 9:28  

Стискам ти палци ... всъщност, сигурна съм , че тортата ти ще стане прекрасна ! :)))
Ти и сега си хапни , хахаха, ама утре ще видиш разликата , като си престои в хладилника . :))))
Поздрави , ще се радвам да пишеш пак ! :)))

Магдалена,  30 септември 2010 г., 10:23  

Не успях да издържа до утре, в момента хапвам от нея, и точно сядам да пиша отзиви. Скоро не бях опитвала нещо толкова вкусно, дори не съм сигурна дали изобщо някога съм опитвала нещо подобно - уникално е! Не за пръв път приготвям ястия от този блог, и всеки път се изумявам как може да се получават толкова вкусни :))Още веднъж благодаря не само за тази, а и за всички рецепти които предлагаш. А снимките са голямо улеснение, особено за начинаещите в бранша като мен :) Пожелавам ти много успехи в бъдеще и много усмивки!

Ginger Cookies 30 септември 2010 г., 10:43  

Ех , че хубавооо , благодаря ти , Маги ! :))))))))))))))))))))))))
Утре ще ти е толкова вкусна тортичката , че ще преядеш , обаче ще искаш още да си отрежеш ! :)))
Поздрави от мен ! :))))

todorka 1 октомври 2010 г., 10:30  

Тази торта е едно вълшебство,по скоро е като печен шоколадов крем,което я нарежда сред любимите ми.Обожавам всичко шоколадово,бих я пробвала,дано не се проваля.Уникална рецепта!:)))))

Вили Конова 3 октомври 2010 г., 0:33  

Защо ли напоследък ежедневно се отбивам тук?
Защото е уютно , изискано и ухае прекрасно.
Вероника, поздравления за кулинарните умения и способността ти да създаваш неповторима атмосфера!

В момента пека шоколадовото изкушение в индивидуални силиконви форми.Един нетърпелив дипломант се облизва наоколо с надеждата , че с шоколада по- лесно ще преглътне сложната материя.

Хубав ден на домакинята и всички посетители!

Ginger Cookies 4 октомври 2010 г., 6:43  

Вили , добре дошла и сърдечно ти благодаря ! :)
Прекрасни думи , оценявам всяка една от тях ! :)
Ще се радвам да идваш често при мен на гости ! :)
Успешна седмица ! :)))

Анита,  16 октомври 2010 г., 14:58  

Ах,страхотна рецепта :)) В най-скоро време мисля да я тествам :D
Искам да поздравя Рони за страхотните рецепти,интересните фотоси и за таланта,да поднася толкова интересно всяка рецепта:))
Боже,всеки път огладнявам,щом погледна в блога:D

Ginger Cookies 17 октомври 2010 г., 13:53  

Ани, толкова си мила, сърдечно ти благодаря !:))
За мен е голяма чест, че ви допадат моите рецепти, наистина, откровено ти го казвам, значи много за мен !:)))

Анонимен,  3 февруари 2011 г., 15:57  

Dori...
Момичета,мили момичета,сънят ви е хубав,нали?По зелини пътеки тичате и ябълков цвят ви вали......
Продължавайте да създавате красоти и вкусотии.

Mariana Ivancheva 5 май 2011 г., 10:03  

Здравей, би ли казала, как "обличаш" тавата, защото линка, който си сложила отваря друго. Благодаря предварително

Ginger Cookies 6 май 2011 г., 4:40  

Да, има някаква промяна в сайта на Joe, нямам идея защо.
Отвън тавата се облича с фолио, а вътре се маже навсякъде с масло и се покрива с хартия за печене. Всичко се покрива-стени и дъно.

Mariana Ivancheva 6 май 2011 г., 7:24  

Много благодаря за бързия отговор. Тортата вече е изпечена. Сега следва обръщането. Поздрави.

Анонимен,  20 декември 2011 г., 12:16  

Аз съм абсолютен лаик в сладкарството, но благодарение на подробните указания, тортата ми се получи от първия път и е уникална! Страхотна рецепта!

Михаела,  27 март 2012 г., 9:15  

Здравей. :)
Започнах преди малко да я правя, но въпреки че разбивам вече известно време яйцата и захарта са си така да се каже на вода... Колко долу-горе време отнема разбиването им, понеже много се притеснявам, че нещо съм объркала и нищо няма да стане..

Ginger Cookies 27 март 2012 г., 13:43  

Здравей, с какво ги разбиваш?
При разбиване на яйца със захар няма какво да се обърка, пускаш миксера и ги разбиваш, докато станат на сняг.:)

Анонимен,  2 май 2012 г., 2:38  

Страхотен сайт и рецепти,,,,BRAVO :))
откъде да се види как да се облепи с фолио тавата за конкретната рецепта ?

Ginger Cookies 2 май 2012 г., 13:06  

Авторът е сменил линка и не мога да намеря в неговия сайт къде е отишла рецептата му.
Тавата се обвива изцяло и много плътно отвън с алуминиево фолио, а вътре навсякъде се намазва с мазнина и се облепва с хартия за печене.
Успех.:)

Анонимен,  24 ноември 2012 г., 14:08  

Страхотната торта Бороци. Без брашно покоряваща с нежността, изискаността си . Готова да плени всяко нежно сърце .

Анонимен,  10 януари 2013 г., 13:11  

Някой, Храни пленяват с чара си , други с изискаността си. Нежни вкусове аромати, Но има и Нежна симфония която пленява с изтънченост, сладък мек вкус , допринасящ за едно истинско вкусово удоволствие с много нежност, готово да промени не само светогледа на човек. Било мъж или жена. А именно това е тази прекрасна лека торта Бороци

Анонимен,  4 юли 2013 г., 6:31  

обичам да правя торти без брашно това е наистина предизвикателство и наслада за небцето прекрасна и семпла елегантна с аристократичен вкус

Анонимен,  3 февруари 2015 г., 3:13  

При печенето трябва ли да доливаме студена вода за да не заври водата? По време на печенето може ли да се отваря фурната и след колко време? Благодаря! Поздрави!

Анонимен,  19 септември 2015 г., 12:35  

Страхотна торта! Само че, нужно ли е на всяко изречение да слагате удивителна? Имах чувството, че ми се карате :D .

Veronika Shketieva 29 ноември 2015 г., 9:02  

Е, хайде сега, забележки ще си правим.:)
На харизан кон зъбите не се гледат, нали така казват.
По-позитивно гледайте, четете, някой е положил труд все пак.:)
А и едно време така си мислех, че трябва да се пише при изречения от този тип повелителна форма.

Публикуване на коментар

Back to TOP