Или може би точно факта , че тази феноменална торта е без брашно и не е като останалите шоколадови тестени десерти , е основната причина да се разтопя пред вкуса , който усетих !
На пръв поглед може би ще си кажете : " Това е сложно , ще се проваля ! " .
Уверявам ви , че това няма да стане , ако спазвате всяка една насока , която ви
давам ! :)
Защото рецептата е лесна , стига да я спазвате правилно! :)
Опитах се да ви напиша всичко важно за целия процес и се надявам това да ви помогне да имате успешен резултат ! :)
Всъщност , не се съмнявам , че ще го имате ! :)
Според информацията , която намерих в нета , тази сензационна рецепта е създадена във Франция ( разбират я кулинарията тези французи и това е , респект ! ) .
Започнах да приготвям тортата с абсолютната нагласа , че това ще е просто изпълнена , заради блога рецепта , а не я приготвям , за да ям после от нея !
И както винаги се случва , совите не са това , което са ! :)
Вкусът , който ще покори небцето ви , ако решите да ми се доверите , е някаква уникална комбинация от шоколадово парфе , шоколадово масло , торта , сякаш направена от кадифе и мнооого силен взрив от какао !
Точно както и при виното или парфюмите , тук също има пирамида на усещанията и възприятието - в първия миг на допир до вкусовите ви и обонятелни рецептори и в последния момент на преглъщане на една хапка , ще усетите съвсем различни нюанси !
Но едно е сигурно - във всеки един миг ще се разтапяте в плен на истинска шоколадова магия !
Казват , че шоколадът ни прави щастливи !
Бъдете щастливи тогава ! :))
Шоколадова торта без брашно
Продукти :
( за кръгла тава с диаметър 24 - 25 см )
450 грама шоколад ( аз смесих 200 грама млечен с 250 грама натурален шоколад )
225 грама меко краве масло
8 яйца
100 грама захар
2 ванилии
ромова есенция ( опция )
Подгответе си тава за печене !
В източника на рецептата ще видите в снимки как точно се " облича " с фолио и хартия за печене тавата !
След като я обвиете в алуминиево фолио отвън , а отвътре я намажете с масло и я облепите с хартия за печене , можем да продължим по - нататък !
Включете фурната да загрява на 160 градуса !
И още нещо важно , смъкнете решетката на най - долното ниво за поставяне на решетката на фурната , там ще печем ! :)
Разбийте яйцата със захарта на гъст сняг !
Колкото повече разбиете яйцата , толкова по - въздушна ще стане тортата , а ако искате да бъде по - плътна ( моята е така ) , разбийте ги до получаването на сняг с нормална гъстота !
В голям съд налейте вода , в друг съд сложете маслото и натрошения шоколад и ги сложете на котлона , за да се разтопят на водна баня !
Разбърквайте интензивно до пълното им разтапяне !
След като шоколадът и маслото са напълно разтопени и са се преобразували в хомогенна смес , махнете ги от котлона и ги оставете да изстинат малко !
След като са леко охладени , прибавете 1 / 3 от яйчената смес и разбивайте с миксер !
После прибавете и останалите 2 / 3 постепенно , като не спирате да разбивате с миксер !
Изсипете сместта във вече подготвената тава !
Поставете я в по - голяма тава , напълнете я с гореща вода , трябва да покрие поне половината от тавата със сместта !
Сложете всичко в загрятата на 160 градуса фурна и печете така на водна баня 70 минути !
Ако искате да е по - мека и малко по - креместа ( има ли такава дума :))) , печете 60 минути !
Малко отклонение - ако се притеснявате от салмонела , то според USDA , всички нейни бактерии умират след няколко секунди на 160 градуса !
След изтичането на времето за печене , спрете фурната и извадете тортата от нея !
Не очаквайте да бъде много стегната и твърда ( а и не трябва ) , всичко ще си дойде на местата , след като изстине и престои в хладилник !
Обърнете тортата внимателно на поднос да изстива ! Аз я обърнах 10 минути , след като я извадих от фурната !
Обръщането не трябва да ви притеснява , облепянето на тавата с хартия го прави много лесно и без риск от инциденти ! :)))
После лееекичко махнете хартията , става лесно !
След като тортата изстине , приберете я в хладилник и я оставете за няколко часа да стегне !
Моята престоя цяла нощ , преди да я срежа .
Колкото повече имате търпението да я изчакате , толкова по - вкусна става тортата !
Можете да сервирате със сос от разтопен шоколад или гъст малинов сироп !
А можете просто да я поръсите с какао ! :)
Отдавна тази торта съм я набелязала от същия блог. Възпирам се от приготвянето, защото подозирам, че трудно бих се задоволила само с едно парче. Изглежда неустоимо!!!Остана ли ти едно паренце за мене?:)
ОтговорИзтриванеИвка , давам ти половината торта , толкова остана ! :)))
ОтговорИзтриванеДа ти кажа , доста е сладичка , едно парченце ще ти стигне ... за около половин час . :)))
Приеми моите поздравления и за твоята нова рецепта ! :)))
Еее... ама това твоето си е талант!!!
ОтговорИзтриванеОт доста време не ми се беше случвало да усетя вкуса на нещото за което чета!!! Никой не би го описал по-добре!
Страхота рецепта (хвърлила съм око и на доста други) и благодаря за линка към блога - той е нов за мен!
Хубаво, есенно и много усмихнато настроение ти желая!
Мария , добре дошла ! :))
ОтговорИзтриванеМного се радвам , че си тук ! :)))
Десетки пъти съм се възхищавала на твоите умения , страхотна си ! :))
Благодаря ти за сърдечните думи , оценявам ги ! :))
Страхотна рецепта, страхотна торта от страхотен човек.Браво, Ронка. Поздрави и хиляди целувки от София, и се надявам следващата ни среща да е на подобна шоколадова торта c(:
ОтговорИзтриванеЗа следващият фен клуб може би ще трябва поне 10 такива да направя , че да има за всички . :)
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :)
Уникална е тортата , но не знам дали бих успяла да се справя с приготвянето й.Ти , обаче си се справила чудесно ! Целувки !
ОтговорИзтриванеВсеки път като чета някоя рецепта се чудя, кое ми харесва повече коментара ти за храната която приготвяш преди рецептата или крайния резултат. Имаш талант да пишеш... и да готвиш. Определено коментара ти в началото ме праща директно в хипермаркета за продукти за рецептата. Ginger... напълнях...:) :(
ОтговорИзтриванеСветле , толкова си мила ... нямам думи ...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ! :))
Успех с тортата ! :)
Много си лоша :)))
ОтговорИзтриванеВече няколко пъти влизам тука и въздишам ли, въздишам :)))
Изглежда възхитително!
Хубав ден :)
Благодаря ти , Инче , вие ме научихте да ги ям тия шоколадови неща с вашите вкусотии в блоговете ви ! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави ! :))
Чакам тортата да се опече, но не знам как ще изчакам до утре за да я пробвам... невероятен шоколадов аромат вече плъзна из цялата къща, подозирам, че ще стане новия ми специалитет :) благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтискам ти палци ... всъщност, сигурна съм , че тортата ти ще стане прекрасна ! :)))
ОтговорИзтриванеТи и сега си хапни , хахаха, ама утре ще видиш разликата , като си престои в хладилника . :))))
Поздрави , ще се радвам да пишеш пак ! :)))
Не успях да издържа до утре, в момента хапвам от нея, и точно сядам да пиша отзиви. Скоро не бях опитвала нещо толкова вкусно, дори не съм сигурна дали изобщо някога съм опитвала нещо подобно - уникално е! Не за пръв път приготвям ястия от този блог, и всеки път се изумявам как може да се получават толкова вкусни :))Още веднъж благодаря не само за тази, а и за всички рецепти които предлагаш. А снимките са голямо улеснение, особено за начинаещите в бранша като мен :) Пожелавам ти много успехи в бъдеще и много усмивки!
ОтговорИзтриванеЕх , че хубавооо , благодаря ти , Маги ! :))))))))))))))))))))))))
ОтговорИзтриванеУтре ще ти е толкова вкусна тортичката , че ще преядеш , обаче ще искаш още да си отрежеш ! :)))
Поздрави от мен ! :))))
Тази торта е едно вълшебство,по скоро е като печен шоколадов крем,което я нарежда сред любимите ми.Обожавам всичко шоколадово,бих я пробвала,дано не се проваля.Уникална рецепта!:)))))
ОтговорИзтриванеЗащо ли напоследък ежедневно се отбивам тук?
ОтговорИзтриванеЗащото е уютно , изискано и ухае прекрасно.
Вероника, поздравления за кулинарните умения и способността ти да създаваш неповторима атмосфера!
В момента пека шоколадовото изкушение в индивидуални силиконви форми.Един нетърпелив дипломант се облизва наоколо с надеждата , че с шоколада по- лесно ще преглътне сложната материя.
Хубав ден на домакинята и всички посетители!
Вили , добре дошла и сърдечно ти благодаря ! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни думи , оценявам всяка една от тях ! :)
Ще се радвам да идваш често при мен на гости ! :)
Успешна седмица ! :)))
Ах,страхотна рецепта :)) В най-скоро време мисля да я тествам :D
ОтговорИзтриванеИскам да поздравя Рони за страхотните рецепти,интересните фотоси и за таланта,да поднася толкова интересно всяка рецепта:))
Боже,всеки път огладнявам,щом погледна в блога:D
Ани, толкова си мила, сърдечно ти благодаря !:))
ОтговорИзтриванеЗа мен е голяма чест, че ви допадат моите рецепти, наистина, откровено ти го казвам, значи много за мен !:)))
Dori...
ОтговорИзтриванеМомичета,мили момичета,сънят ви е хубав,нали?По зелини пътеки тичате и ябълков цвят ви вали......
Продължавайте да създавате красоти и вкусотии.
Здравей, би ли казала, как "обличаш" тавата, защото линка, който си сложила отваря друго. Благодаря предварително
ОтговорИзтриванеДа, има някаква промяна в сайта на Joe, нямам идея защо.
ОтговорИзтриванеОтвън тавата се облича с фолио, а вътре се маже навсякъде с масло и се покрива с хартия за печене. Всичко се покрива-стени и дъно.
Много благодаря за бързия отговор. Тортата вече е изпечена. Сега следва обръщането. Поздрави.
ОтговорИзтриванеАз съм абсолютен лаик в сладкарството, но благодарение на подробните указания, тортата ми се получи от първия път и е уникална! Страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеЗдравей. :)
ОтговорИзтриванеЗапочнах преди малко да я правя, но въпреки че разбивам вече известно време яйцата и захарта са си така да се каже на вода... Колко долу-горе време отнема разбиването им, понеже много се притеснявам, че нещо съм объркала и нищо няма да стане..
Здравей, с какво ги разбиваш?
ОтговорИзтриванеПри разбиване на яйца със захар няма какво да се обърка, пускаш миксера и ги разбиваш, докато станат на сняг.:)
Страхотен сайт и рецепти,,,,BRAVO :))
ОтговорИзтриванеоткъде да се види как да се облепи с фолио тавата за конкретната рецепта ?
Авторът е сменил линка и не мога да намеря в неговия сайт къде е отишла рецептата му.
ОтговорИзтриванеТавата се обвива изцяло и много плътно отвън с алуминиево фолио, а вътре навсякъде се намазва с мазнина и се облепва с хартия за печене.
Успех.:)
Страхотната торта Бороци. Без брашно покоряваща с нежността, изискаността си . Готова да плени всяко нежно сърце .
ОтговорИзтриванеНякой, Храни пленяват с чара си , други с изискаността си. Нежни вкусове аромати, Но има и Нежна симфония която пленява с изтънченост, сладък мек вкус , допринасящ за едно истинско вкусово удоволствие с много нежност, готово да промени не само светогледа на човек. Било мъж или жена. А именно това е тази прекрасна лека торта Бороци
ОтговорИзтриванеобичам да правя торти без брашно това е наистина предизвикателство и наслада за небцето прекрасна и семпла елегантна с аристократичен вкус
ОтговорИзтриванеПри печенето трябва ли да доливаме студена вода за да не заври водата? По време на печенето може ли да се отваря фурната и след колко време? Благодаря! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта! Само че, нужно ли е на всяко изречение да слагате удивителна? Имах чувството, че ми се карате :D .
ОтговорИзтриванеЕ, хайде сега, забележки ще си правим.:)
ОтговорИзтриванеНа харизан кон зъбите не се гледат, нали така казват.
По-позитивно гледайте, четете, някой е положил труд все пак.:)
А и едно време така си мислех, че трябва да се пише при изречения от този тип повелителна форма.