Бишкотена торта "Карам - ам - ам - ел"

>> понеделник, 20 септември 2010 г.

В тази рецепта няма демонстрация на изкуство по декориране ,  няма и представяне на ястие с прелестен и изтънчен вид !
Даже си е доста неглиже и без никакви претенции !
Но чрез тази рецепта искам да ви подаря един невероятен вкус ,  който никога няма да забравите , ако решите да я опитате !
Знам , че всички сме много заети ,  всеки си има своите проблеми,  ангажименти и  задължителна ежедневна програма ,  и затова се опитвам да ви предлагам повече бързи и лесни за изпълнение рецепти !
Тази също е от тях ! :)
Тортата ,  която ще видите след малко ,  освен ,  че е много вкусна  е  и  мноооого сладка  ( обожавам много сладки торти :))  !
Едно парченце ви стига ,  за да изпълни до краен предел вкусовите ви рецептори и да задоволи нуждата ви от нещо сладичко ! :)
И  по - добре ,  че едно парче ще ви стигне ,  защото инъче може и да се образува сериозна навалица около хладилника и да стане битка за тавата ! :))


Бишкотена торта  " Карам - ам - ам - ел " :)








Продукти ( за квадратна тава  23 Х 23  см ) :

28 бишкоти

1 консерва сгущенка

за белия крем :
500 грама маскарпоне
пудра захар на вкус
ванилия
3 супени лъжици ликьор по желание  ( аз използвах  " Baileys " )

за сиропиране на бишкотите :
подсладено прясно мляко  ( затоплете леко млякото и му прибавете захар на вкус )
ванилия

за карамелената заливка :
250 грама кафява захар
100  мл прясно мляко

ядки за поръсване (  по желание )


 


Сиропирайте половината бишкоти с посочените продукти и ги подредете на дъното на тавата ,  да го покрият !
Изсипете цялата консерва сгущенка върху първия ред бишкоти !
Смесете всички продукти за белия крем ,  разбийте ги с миксер !
Сиропирайте втората половина от бишкотите и ги сложете върху сгущенката ,  а върху тях изсипете цялото количество бял крем !




Карамелизирайте захарта за заливката !
След като придобие златист карамелен цвят ,  махнете съда от котлона ,  изчакайте карамелът
" да се успокои "  от къкренето  и внимателно прибавете млякото !
Излишно е да казвам ,  че винаги ,  когато се работи с горещ карамел ,  трябва да се внимава много ,  за да не се изгорите ! :))
Когато смесите млякото с карамела ,  ще се получи ужасяваща гледка ,  но не се притеснявайте , след малко топлинна обработка ,  нещата ще си дойдат на мястото ! :)
Намалете много котлона  ( да работи на слаба степен )  и сложете на него карамелената смес за кратко време ,  докато карамелизираната захар  и млякото образуват гъст сос !




Махнете соса от котлона , изчакайте го да изстине ( да стане леко топъл )  и го излейте върху крема от маскарпоне !
Приберете тортата в хладилника ,  оставете я да престои поне 5 - 6  часа на студено !
После нали ви казах  -  побързайте да си отрежете едно парче ,  че може да се образува  навалица  и да се стане битка за тавата ! :)))



18 коментара:

Еoc 20 септември 2010 г., 8:53  

Ееее, бива ли така? Ти не беше ли на хранителен режим. Или ако цитирам една позната: "Мммммм, каква торта и точно нея я има в диетата ми" :D
Шегувам се :) Много ми харесва тортето :)

Ginger Cookies 20 септември 2010 г., 8:55  

Ахахахаа , да ти кажа честно , нещо взе да ми призлява от тази диета , от 2 - 3 дена съм несериозна . :))
Както казва тук едно съседско хлапе " Диетата не е вкусна ! " . :)))

Анонимен,  20 септември 2010 г., 9:07  

леле мале само като гледам тази торта ми се дояжда:))))))) ммммммммммхххххххххмммммммм :)))) поздравления Рони!!!!! Само,че тази торта не е за хора с слаби нерви и обичащи сладко като мене :))) Поздрави от Търново

Milen@ 20 септември 2010 г., 9:49  

Страхотно изкушение! Не знам как го правиш :-) Истински ти се възхищавам на неуморимият кулинарен ентусиазъм и способността да създаваш красота!

Поздрави, Милена

Ginger Cookies 20 септември 2010 г., 9:53  

От професионален майстор - сладкар като теб , Миленка , това е повече от комплимент ! :))))
Тази тортичка никак не е красива , даже си е като цапаница , хахаха , но поне компенсира с
вкус ! :)
Направо ми прецака диетата съвсем . :)))
Поздрави и на теб ! :))))))

Ирония Идиотова 20 септември 2010 г., 9:55  

Днес обикалям, обикалям( а аз рядко го правя напоследък, поради сума ти причини)из различни блогове и все при теб се връщам.. Бива ли сега такава торта? С бишкоти? Обожавах бишкоти навремето, даже с единия крем като бяха.:) Ок, ще се опитам да сътворя това греховно сладко чудо на дечурлигата, обаче трябва да ми кажеш първо( тук се червя много)- какво е "сгущенка"?
И стига с тези диети.:) За тях имам особено мнение:)

Ginger Cookies 20 септември 2010 г., 10:37  

Ххахааа, права си , от много диети се отслабва не само физически май ! :))))
Ти си от Бургас , нали ? Ако да , то тогава , отиди до Руския магазин , много е близо до кафе
" Ултра " , казва се " Берёзка " . :)
Там продават сгущенка , мнооого е вкусна , карамелено варено гъсто мляко , кремообразна консистенция .
Много ти благодаря за хубавите думи и за страхотното ти чувство за хумор ! :))))

Plamena Radeva 20 септември 2010 г., 11:30  

Ах не, ще ме довършиш с тия сладките удоволствия :)
И това ще пробвам, просто е такова съвършенство, че няма как само на снимка да му се наслаждавам :D
Добре че и в Русе си имаме Березка, нямаше да се сетя за сгущенката изобщо :)))

Ginger Cookies 20 септември 2010 г., 12:27  

Публикувах статия за сгущенката , за да може всички да имат възможност да я опитат . :)

Плами , благодаря ти ! :)

Milen@ 20 септември 2010 г., 14:15  

хахаха, сладкарството не ми е професия, а само хоби :-) дори и дипломата от професионален курс, не може да ме мотивира да превърна това хоби в професия :-) мерси за милите думи, все пак!
думата ми беше за изкушенията, които не спираш да твориш и за това как дори и една семпла торта я представяш с финес!

:-)

Ginger Cookies 20 септември 2010 г., 14:37  

Лелеее , без да ти е професия колко си добра , а си представям , ако това беше основното ти занимание ! :)))
Поднасям ти искрените си адмирации , наистина си мноооого талантлива ! :)
Благодаря ти , че винаги намираш добра дума за мен ! :)))

ghost13 22 септември 2010 г., 11:00  

Изкусително изглеждат!!! :-)

Светлана,  26 септември 2010 г., 9:06  

Невероятно вкусна торта и се прави толкова бързо и лесно, а резултата е уникален. За всички които обичат Маскарпоне а им е омръзнало да свързват това "сирене" с Тирамисуто. Лично аз изненадах много приятелката си и домашните "любимци", защото знаеха, че десерта е с Маскарпоне, а като им сервирах, се втрещиха, че не виждат Тирамису, но после се разтопиха в блаженно задоволство и сладост на "Карам-ам-ам-ел".

Ginger Cookies 26 септември 2010 г., 10:10  

ghost13 , Светлана , много ви благодаря ! :)))
Светле , аз обожавам маскарпоне и само се чудя в коя рецепта да го вкарам . :))))
Радвам се , че сте харесали тортичката ! :)))
Поздрави ! :)))

Искра,  12 април 2011 г., 5:26  

Привет! Искам да попитам, когато се прави карамеловата заливка не трябва ли млякото да е горещо. Притеснявам се, че ще се пресече, кагато го налея в горещия карамел пък и макара да не бълбука вече карамела.

Ginger Cookies 12 април 2011 г., 9:58  

Моето не е било горещо, но за да не се притеснявате, можете да го загреете предварително. Аз използвам мляко в кутии, което е съмнително до каква степен е мляко, и може би затова никога не съм имала проблем от рода на пресичане на мляко.:)

Mariya Petkova 1 юли 2014 г., 12:38  

Ойде диетата на кино...
Тез 4 кг и това лято няма да ги преборя :-)

Още утр ще я пробвам, дано да стане, че малко ме притеснява карамелената заливка.
И само едно уточнение - сгушенката е кондензирано мляко, нали?

Публикуване на коментар

Back to TOP